Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Lietajúci Hamilton a Kimiho stratené guľky

Monday, 23. 10. 2017 - 00:11, Ľuboš Kašický   

Lietajúci Hamilton a Kimiho stratené guľky

V texaskom Austine sa jazdili šestnáste preteky MS F1.Lewis Hamilton nevyužil prvý machpoint na štvrtý majstrovský titul. Z Pohára konštruktérov sa však môže radovať už jeho Mercedes.


V Texase sa jazdilo po šiestykrát, no preteky na tejto výborne navrhnutej trati majú stále šmrnc. Množstvo predbiehaní a pekných situácií nechýbalo ani teraz. Navyše americký štýl a množstvo celebrít, vrátane ex-prezidenta Billa Clintona, dávali víkendu pravý punc. Samoľúby svet F1 sa však sústredil na svoju vlastnú zápletku a počítal za akých okolností by Angličan mohol získať svoj štvrtý titul už v Amerike. Stačilo mu vyhrať a Vettel nesmel skončil vyššie, ako šiesty.

me02-13.jpg

Pravdou je, že svojský Lewis Hamilton sa v posledných rokoch poriadne zmenil a stratil veľa svojich fanúšikov. No nech je už akýkoľvek, tak treba uznať, že je to bravúrny pilot v najlepšej fáze svojej kariéry. Po letnej prestávke sa jazdilo šesť veľkých cien a päťkrát vyhral a raz bol druhý! Ani v Austine nesklamal a doslova deklasoval svojich súperov fantastickým štýlom šampióna. Po sobotňajšej 72.pole position pridal v nedeľu aj 62.víťazstvo a jazdí si svoju ligu. „Auto bolo fantastické," tvári sa skromne Angličan.

me01-14.jpg

V Maranelle sa za dva týždne sťahovania na americký kontinent oklepali z ázijskej katastrofy a v Austine zasa ukázali, že ich autá majú rýchlosť. Červený suchár Vettel zajazdil svoj vysoký štarndard, no musel uznať, že na mercedes Hamiltona nemal. „Nedokázali sme kontrovať Lewisovmu tempu," priznal Nemec. „Zvolili sme zastávku navyše a skúsili alternatívnu stratégiu na čerstvých gumách, čo síce prinieslo vzrušujúci záver pretekov, ale na víťazstvo to nestačilo." Po druhej zastávke sa totiž Vettel prepadol na piate miesto, no postupne predbehl Verstappena aj Bottasa a Kimi mu uvoľnil druhú priečku dobrovoľne. Na viac sa však červení nezmohli.

me03-10.jpg

Mimochodom Kimi Räikkonen. Zdá sa, akoby to bol len slabý odvar dravého Fína spred desiatich rokov. Iceman akosi zamrzol vo svojej aure a nerozmrazila ho ani rozpálená Mintu. Sorry Kimi, ale kde si nechal svoje guľky? Kimi je dnes najstarším pilotom v štartovom poli. Jazdí za Ferrari a má slušný plat aj zmluvu na nasledujúcu sezónu. Vie, že jednotkou je Vettel a keďže on už titul s Ferrari má, tak sa podvolil a poslušne krúži dokola podľa pokynov vedenia. Zjavne mu chýba ten dravý drive pre ktorý sme ho kedysi milovali.

fe01-27.jpg

V Austine Kimi získal body za tretie miesto. Popravde však Bottasa predbehol len preto, že jeho mladší krajan ešte neviem pracovať s pneumatikami, ako jeho kolega Hamilton a zodrel gumy. V závere potom Kimiho predbehol aj mladý žralok v drevákoch a na pódium Räikkonena vrátili iba komisári, podľa ktorých Holanďan zblúdil pri predbiehaní mimo trať. O tom by sa však asi dalo diskutovať. No buďiž.

fe02-19.jpg

TOP tri tímy dnes jazdili vlastné preteky a zvyšok poľa sa stratil niekde v diaľke. Šiestu priečku súperom ponúkol iba Ricciardo, ktorého nečakane zradil motor Renault. Mimochodom ten Renault, ktorý majú od novej sezóny montovať aj do Alonsovho mclarenu. Španiel dnes nedokončil zasa pre svoju „spoľahlivú" Hondu. Bude to však na budúci rok lepšie? Dnes totiž zlyhali dva motory Renault a len jedna Honda.

rb04-10.jpg

Za pozornosť stojí výkon Maxa Verstappena aj preto, že štartoval až zo šestnásteho miesta (penalizácia za nové komponenty) a pretlačil sa prakticky až na pódium. Druhým zaujímavým je debutant Brendon Hartley, ktorý štartoval v Toro Rosso za Carlosa Sainz juniora a došiel na trinástom mieste. Španiel odišiel do Renaultu, kde pri prvom štarte vyjazdil pekné siedme miesto. Kvality znova potvrdil Esteban Ocon, ktorý demoralizuje Sergia Pereza vo Force Indii. F1 pritom pokračuje už o týždeň v Mexiku, kde sa bude chcieť Perez predviesť pred domácim publikom.

rb01-11.jpg

Z pohľadu šampionátu to po dnešnom víťazstve Hamiltona znamená, že Angličanovi stačí získať o deväť bodov viac, ako Nemcovi a môže oslavovať. Šance Vettela sú teda minimálne a už mu nestačí ani tretie miesto na teoretické udržanie sa v hre, ak by vyhral Hamilton. V Pohári konštruktérov je už všetko rozhodnuté. Mercedes vyhral ďalší majstrovský titul. Celkovo už štvrtý v rade a v historických tabuľkách sa dostal na úroveň piateho Red Bull Racing. Nuž a keď už sme pri tých číslach, tak Hamilton dnes štartoval po 117 raz z prvého radu a dostal sa do čela historických tabuliek pred MiSchumachera (116). Tretí Senna z prvého radu štartoval „iba" 87-krát.

f1-standsaustin.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri