Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Kubica – Chcem šancu testovať monopost F1

Monday, 06. 02. 2017 - 18:36, Ľuboš Kašický   

Kubica – Chcem šancu testovať monopost F1

Dnes uplynulo šesť rokov od nešťastnej havárie, ktorá ukončila sľubne sa rozbiehajúcu kariéru najrýchlejšieho Poliaka na svete. Spomenul som si, ako som zažil jeho debut v F1.

Pamätám si to, akoby to bolo včera. Bola sparná sobota 5.augusta 2006. Asi hodina po kvalifikácii, ktorú vyhral Räikkonen pred Massom a Barrichellom. Debutant Kubica bol desiaty. Po kvalifikácii F1 sa jazdili preteky GP2, ktoré vyhral Lewis Hamilton a v park ferme zaparkoval rovno predo mnou. Netušil som, že toto je chlapík, ktorý už o rok bude prepisovať históriu F1.

k3-1.jpg

Cvakol som ho párkrát a sadol do motorhomu tímu BMW Sauber, kde som čakal na ohlásenú tlačovú besedu nového pilota, ktorý mal nahradiť Jacquesa Villeneuva (ten vraj nebol po havárii na Hockenheime fit). Usrkával som džús a vedľa mňa si k stolu prisadol druhý pilot tímu, Nick Heidfeld, ku ktorému sa o chvíľu pripojila pekná moderátorka stanice FOX a začala ho spovedať. Aktuálnymi témami tej doby boli, okrem výmeny tímového kolegu aj to, že Nemecko nedostane v nasledujúcom roku druhú GP, že Williams neuplatnil opciu na Webbera a v sezóne 2007 budú za Williams štartovať Alex Wurz a mladý Nico Rosberg. A nezabudli zaželať zdravie Flaviovi Briatoremu, ktorý mal po operácii zhubného nádoru a vrátil sa do paddocku.

k1-1.jpg

Ešte skôr než však FOX stihol dospovedať Heidfelda, tak na druhú stranu už došiel mladučký Robert Kubica, ktorého okamžite obklopili novinári (asi polovica bola z Poľska). Zaváhal som (nemal som dopiť ten džús) a bližšie, než na dva metre som už nemal šancu.

k2-1.jpg

V nedeľu tento trochu vyplašený Poliačik, hneď pri svojom debute, vybojoval prvé body za šieste mieste! Preteky boli trochu divoké. Myslím, že to bol prvý dážď, ktorý som zažil na Hungaroringu. Vyhral premiérovo Jenson Button, ktorého otec John sa mi rozplakal rovno pred objektívom.

k5-1.jpgk6.jpg

Michael Schumacher sa rozhodol nevymeniť gumy na schnúcej trati a prepadol sa v štartovom poli na deviate, nebodované miesto so zodratými gumami. Počas váženia monopostov po pretekoch však komisári zistili, že auto Poliaka Kubicu je o dve kilá ľahšie a diskvalifikovali ho! Schumacher sa tak posunul aspoň na jediný bodík za ôsme miesto, no ten mu v konečnom bilancovaní sezóny nestačil a prišiel o titul (ak by prezul, tak by titul v Brazílii pravdepodobne oslavoval a odišiel by ako šampión).

k7.jpg

Kubica sa v tíme BMW Sauber adaptoval a odjazdil 3,5 sezóny, keď v Montreale 2008 dokonca vyhral. V sezóne 2010 prestúpil do Renaultu s ktorým vyjazdil jedno druhé a dve tretie miesta. Navyše nové auto vyzeralo veľmi nádejne, čo potvrdili Petrov a Heidfeld pódiami v úvodných podujatiach sezóny. Toho sa však Kubica nedočkal, lebo na relyšprinte v Andore začiatkom februára 2011 havaroval tak nešťastne, že bol rád, že mu neamputovali pravú ruku. Nasledovala dlhá rekonvalescencia, no úplná citlivosť a hybnosť sa neprinavrátili.

k9.jpg

Po zotavení si to potom Poliak skúsil vo svetovej rely, kde dokonca vybojoval titul majstra sveta WRC2, no v najvyššej lige sa nepresadil. Kariéru vo WRC teda po strate peňazí od sponzora skončil a teraz sa 32-ročný pretekár pokúša vrátiť na okruhy. Pre sezónu 2017 získal angažmán v tíme Colina Kollesa, ktorý kedysi šéfoval aj tímu F1. Je to síce špičkový tím, no nečaká sa, že by mal šancu presadiť sa proti továrenským hybridom Porsche a Toyota.

k8.jpg

Je to najbližšie, ako sa môžem priblížiť formule jeden," netají sa Kubica, ktorý stále sníva svoj formulovy sen o návrate do kokpitu F1. „Na simulátoroch som bez problémov odjazdil asi 80% okruhov," ubezpečuje. Čo však tá pätina tratí? „Chcem dostať šancu testovať v monoposte F1," vysiela Poliak signál smerom do paddocku kráľovskej disciplíny. Či ho niektoré radary zachytia a budú reagovať, to ukáže až čas.

Tibor Szabosi;sf-1371.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri