Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  ERC

Kajetanowicz a Lukyanuk sklamali

Sunday, 02. 04. 2017 - 10:21, Ľuboš Kašický   

Kajetanowicz a Lukyanuk sklamali

ERC začína novú éru. Juniorský program prináša ovocie a šampión Griebel sa presadil hneď pri prvom štarte sezóny medzi „veľkými".

Tento rok sa očakáva, že súboj o titul európskeho šampióna prebehne na ostrie noža medzi obhajcom, Poliakom Kajtom Kajetanowiczom a Rusom Alexejom Lukyanukom. Nuž a po prvých ereskách to aj tak vyzeralo. Na piatom úseku sa však Poliak nevmestil do kože (a na trať) a predčasne vypadol z hry. V sobotu sa síce ešte vrátil, vyhral tri rýchlostné skúšky, no strata bola obrovská a celkovo figuruje na 27.mieste.

azo1.jpg

To s Lukyanukom to vyzeralo oveľa nádejnejšie. Ruská posádka po vypadnutí Poliakov prevzala vedenie a išla ako píla za víťazstvom. Prvoaprílová sobota na Azorských ostrovoch však bola naozaj aprílovo nepríjemná. Eresky úzke, šmykľavé, zradné a navyše dopoludnia ešte zatiahnuté hmlou boli preto poriadnou paľbou do posádok. A siedmy kilometer RS12-ky, teda druhej rýchlostky druhej etapy, dostal plný zásah aj rýchly a trošku divoký Lukyanuk. Nabehol nevinne na nejaký kameň, poškodil riadenie a mohol ísť do hotela baliť kufre.

azo2.jpg

Celkom nečakane, no zaslúžene sa zrazu na čele ocitol domáci Bruno Magalhaes, ktorý zlomil aj svojho krajana a vlaňajšieho víťaza Ricarda Mouru a iba tretíkrát v kariére vyhral rely. „Vôbec som to nečakal," prekvapene sa radoval mladý Portugalčan. "Je to úžasné! Všetkým ďakujem, ktorý mi umožnili tento štart. Naozaj neviem, čo povedať. Som šťastný."

azo7.jpg

Keď neskôr po problémoch s brzdami odstúpil na druhom mieste jazdiaci Moura, mohol sa z výborného výsledku v cieli radovať aj čerstvý juniorský majster Európy v rely, Marijan Griebel. Nemec presedlal z Opela Adam na Fabiu R5 a ukázal, že roky v prípravke továrenského tímu Opel neboli márne. „Už môj vlaňajší štart na Cypre s R5-kou ukázal, že som pripravený posunúť sa vyššie a som rád, že dnes som to druhým miestom len potvrdil."

azo5.jpg

Tretia, v mimoriadne silnom štartovom poli, skončila írska posádka Josh Moffett a James Fulton na Fieste R5. Medzi juniormi boli najrýchlejší Angličania Ingram a Edmonson s Opelom Adam. Dominik Brož s Petrom Těšínským na Peugeota 208 R2 skončili na šiestom mieste, keď v prvej etape ich trápil motor a dokonca aj dali strechu. Celkovo tak došli na poslednom, 29.mieste. Jan Černý s Petrem Černohorským (fabia R5) havarovali v predposlednej ereske a súťaž nedokončili. Tretia posádka pod českou vlajkou, Filip Mareš a Jan Hloušek (peugeot 208) skončila na 22.mieste, no v juniorke im patrí pekné tretie miesto.

azo8.jpg

ME rely pokračujú aj druhým podnikom sezóny na ostrovoch, keď počas prvého májového víkendu sa jazdí pre zmenu na populárnych Kanárskych ostrovoch.

azo9.jpg

Predbežné konečné poradie
1. Bruno Magalhães (PRT)/Hugo Magalhães (PRT) ŠKODA Fabia R5 2h37m04.3s
2. Marijan Griebel (DEU)/Stefan Kopczyk (DEU) ŠKODA Fabia R5 +1m34.4s
3. Josh Moffett (IRL)/James Fulton (IRL) Ford Fiesta R5 +4m50.9s
4. José María López (ESP)/Borja Rozada (ESP) Peugeot 208 T16 +6m05.9s
5. Nicolay Gryazin (RUS)/Yaroslav Fedorov (RUS) ŠKODA Fabia R5 +6m10.9s
6. Pedro Meireles (PRT)/Mário Castro (PRT) ŠKODA Fabia R5 +7m29.7s
7. Ralfs Simmins (LVA)/Artūrs Šimins (LVA) ŠKODA Fabia R5 +7m33.8s
8. João Barros (PRT)/Jorge Henriques (PRT) Ford Fiesta R5 +9m06.0s
9. Carlos Vieira (PRT)/Jorge Carvalho (PRT) Citroën DS3 R5 +9m18.7s
10. Luís Rego (PRT)/Nuno Silva (PRT) Ford Fiesta R5 +10m17.5s

Ďalší víťazi:
FIA ERC2: Luis Pimentel (PRT)/Bruno Pimentel (PRT) Mitsubishi Lancer Evolution IX
FIA ERC3: Chris Ingram (GBR)/Elliot Edmondson (GBR) Opel ADAM R2
FIA ERC Junior Under 28: Marijan Griebel (DEU)/Stefan Kopczyk (DEU) ŠKODA Fabia R5
FIA ERC Junior Under 27: Chris Ingram (GBR)/Elliot Edmondson (GBR) Opel ADAM R2
FIA European Rally Championship for Teams: Opel Rallye Junior Team
ERC Ladies' Trophy: Tamara Molinaro (Opel ADAM R2)

V pretekoch viedli:
SS1: Alexej Lukyanuk
SS2: Ricardo Moura
SS3: Alexej Lukyanuk
SS4: Kajetan Kajetanowicz
SS5-SS11: Alexej Lukyanuk
SS12-SS16: Bruno Magalhães

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri