Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Je 100 dní do začiatku novej sezóny F1

Tuesday, 13. 12. 2016 - 10:12, Ľuboš Kašický   

Je 100 dní do začiatku novej sezóny F1

Správny čas na zbilancovanie práve skončenej sezóny. Pirelli spočítalo čísla. Pozrite sa k čomu dospeli.

V doterajšej 67-ročnej histórii MS F1 obúvalo monoposty osem gumárenských značiek. Najviac víťazstiev v GP F1 stále má Goodyear, ktorá vyhrala 368-krát. V súčasnosti je jediným dodávateľom pneumatík italský výrobca z Milána, Pirelli. Taliani majú na konte 161 víťazstiev a už v nasledujúcej sezóne predbehnú na druhom mieste Bridgestone, ktorý vyhral 175 GP F1. Ešte predtým sa však pozrime, ako v Pirelli spočítali čísla spojené s ich gumami v roku 2016.

pi6.jpg

Po kritike v sezóne 2015 prišlo Pirelli s ultramäkkou zmesou, ktorá pomohla autá zrýchliť a tiež sa podieľala na vyššom počte predbiehacích manévrov. Tímy navyše museli zvoliť dopredu tri zmesi pre každé preteky dopredu, čo tiež ovplyvnilo priebeh GP. Okrem toho italská spoločnosť intenzívne testovala nové pneumatiky pre monoposty sezóny 2017 a doteraz najazdila asi najviac kilometrov za kalendárny rok v F1.

15a-2.jpg

V sezóne 2016 sa jazdilo rekordných 21 veľkých cien (123 534 km) a Pirelli dodali neuveriteľných 42 792 pneumatík! 38 112 bolo na preteky a 4 680 na testy. 28 188 gúm bolo suchých a najčastejšie pretekári jazdili na mäkkej (soft) zmesi.

pi1.jpg

Nemá zmysel rozpisovať všetky čísla, ktoré si môžete preštudovať z priložených grafov Pirelli. Zaujímavé však je, že o tento kolotoč sa počas sezóny staralo približne 60 pracovníkov Pirelli, ktorí tvoria multinárodnostný pracovný tím, lebo pochádzajú až z deviatich krajín. Spolu so svojimi hosťami v Pirelli pracovníci za celú sezónu zjedli 420 tradičných italských pízz a vypilo takmer 30 tisíc káv. To však skôr na pobavenie.

pi3-1.jpg

Dôležité sú azda iba čísla o predbiehaní, ktoré majú dokladovať, že Pirelli splnilo úlohy, ktoré dostalo od FIA a Ecclestona. V sezóne 2016 sme totiž videli až 866 predbiehaní (priemer 41 na preteky). V roku 2015 bolo len 509 predbiehaní (priemer 19). Treba si však uvedomiť, že toto číslo je ovplyvnené rekordným počtom veľkých cien za rok. Na druhej strane je fér, že Pirelli nepočítalo za predbiehanie akcie v prvom kole, predbehnutia pod modrou vlajkou a predbiehanie áut, ktoré mali poruchu. Podmienkou tiež bolo, aby pilot udržal pozíciu minimálne do cieľa kola v ktorom predbiehal.

pi4-2.jpg

Najviac predbiehaní sme videli v Číne (128) a najmenej v Maďarsku (vraj len desať). Najviac za celú sezónu predbiehal Verstappen (78x) a najviac v jedných pretekoch Hamilton v Číne (18x). Podľa štatistík, ktoré sa o predbiehaní vedú od roku 1983 je Max Verstappen novým rekordérom v počte predbehnutí za sezónu.

pi2.jpg

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri