Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Veterány

JAWA 350/362 Californian IV.

Sunday, 07. 12. 2008 - 12:18, Marián Bazala   

JAWA 350/362 Californian IV.V polovičke 60. rokov politické uvoľnenie v Československu umožnilo ponúknuť motocykle Jawa na vývoz do západnej Európy a na Severoamerický trh. Vedenie národného podniku Jawa pripravilo do malosériovej výroby športovo cestovný model s názvom Californian. Boli vyhodnotené rozdielne požiadavky amerického trhu a v krátkej dobe bol navrhnutý nový model, ktorý vychádzal z typu šport. V roku 1966 prvé Californiany typu I, boli postavené len ako vývojové typy na prezentáciu. Vzhľadové zmeny spočívali v odstránení bočných schránok a krytov, sedlo bolo v spodnej časti predĺžené, aby zakrylo prázdne miesto pod ním.

Marián Bazala;jawa calif-5342.jpg

Riadenie dostalo trecí tlmič, iný bol kryt reťaze. Motory boli prevzaté z typu šport 361. Sériový vzduchový filter bol nahradený otvoreným filtrom fram.

Marián Bazala;jawa calif-5346.jpg

Tieto zmeny spolu s ním otryskovaním karburátora pomohli zvýšiť výkon motora na úkor hlučnosti. Bola odstránená baterka. O zásobovanie elektrickým prúdom sa postaral 12 V alternátor typu MA 358. Farebné prevedenie bolo čierny rám, blatníky v odtieni slonovej kosti a nádrž v červenej alebo striebornej metalíze, predný svetlomet značky BOSCH .

Marián Bazala;jawa calif-5313.jpg

Zadné osvetlenie bolo rôzne, podľa toho do akého štátu sa mali vyvážať. Kolesá boli 19 palcové.

Marián Bazala;jawa calif-5359.jpg

Nádrže boli klasického oblého tvaru, ale s inými znakmi Jawa. V roku 1967 prišiel Californian typu II. Líšil sa hranatou nádržou, ktorá sa používala na ďalších typoch. Ďalšou novinkou bol predný blatník a zadný blatník, ktorý bol skrátený a doplnený o zadné koncové svetlo Lucas.

Marián Bazala;jawa calif-5323.jpg

Vzduchový filter dostal chromovanú krytku proti dažďu. Ďalšou novinkou bolo zdvihnutie výfukov, aby boli lepšie chránené proti poškodeniu pri jazde ľahším terénom. Farebné prevedenie bolo ako u typu I. , alebo v kombinácii svetločervenej s čiernou. Vo väčšej sérii prišiel do výroby v roku 1968 Californian III. Zmenou bolo zavedenie osvedčenej 6 V sústavy s akumulátorom, ktorý bol na ľavej strany pod bočným krytom. Otvorený vzduchový filter fram sa dostal pod sedlo na pravú stranu a bol spojený s karburátorom pružnou gumovou hadicou. Pre Európsky trh sa používal klasický filter v puzdre. Motor dostal nové väčšie hranaté hlavy so zvýšeným kompresným pomerom. V predajniach mototechny sa predalo pár kusov, ktoré boli v prevedení s nižšou hlučnosťou a menším výkonom. Tlak konkurencie nedoprial vývojovým pracovníkom oddych a tak v roku 1969 prichádza Jawa 362 Oil master Californian IV.

Marián Bazala;jawa calif-5343.jpg

Bolo vyvinutá varianta so samostatným mazacím systémom .Tento sa skladal z nádržky na olej umiestenej na ľavej strane motocykla čerpadla, ktoré bolo pod víkom v kryte spojky. Natáčaním plynovej rukoväte sa ovládalo presné dávkovanie čerpadla, ktoré privádzalo hadičkou olej do karburátora. Ďalšou zmenou bolo zavedenie 18 palcových kolies. Nádrž bola uchytená na pružných silent blokoch. Motor 350 cm3 bol prepracovaný časovaním rozvodu a zvýšením kompresného pomeru. Udávaný výkon 22 koní. Farebné prevedenie boli rôzne kombinácie svetločervenej s čiernou.

Marián Bazala;jawa calif-5272.jpg

Na Československý trh sa dodávali celé v tmavej Jawáckej červenej. Motocykle Californian používali aj motohliadky Verejnej bezpečnosti. Tieto boli v modrobielych farbách. Líšili sa okrytovaním predného svetla tak ako mal typ 361 Sport. Niektoré boli opatrené predným ochranným plexisklom a krytmi kolien. Motocyklov rady Californian Oil Master bolo vyrobených približne 13000 kusov. Motocykel na fotografiách je z roku 1971 vo verzii USA. Odlišoval sa predným osvetlením BOSCH a zadným koncovým svetlom Lucas. Pre zvýšenie výkonu sa použil otvorený filter z Fiata 600 a väčšie trysky v karburátore. Vo výfukoch boli skrátené tlmiče. 

Marián Bazala;jawa calif-5326.jpg


Technické údaje: 
JAWA 350/362 Californian IV. OIL MASTER 
Rok výroby 1971 ,
Počet valcov 2,
Obsah 344 cm3 
Vŕtanie/ zdvih 58/65 mm
Stupeň kompresie 9,5 – 10 
Výkon 22 koní / 5250 ot./min. verzia USA 28 k.
Hmotnosť bez náplní 145 kg 
Maximálna rýchlosť 135 km/h
V menšom množstve sa vyrábali Californiany aj s 1 valcovým motorom o obsahu 250 cm3


Túžba vlastniť tento motocykel je snom mnohých pánov v pokročilom veku, lebo keď boli mladí bol takmer nedostupný.

Marián Bazala;jawa calif-5476.jpg

Medzi nich patrím aj ja, tak som si zaumienil , že si ten sen splním. Nakoľko na Slovensku týchto motoriek bolo veľmi málo, začal som pátrať v susedných Čechách. Z veľmi málo ponúk som si vybral tú najbližšiu z okolia Brna. Absolvoval som dve cesty za Brno a vytúžený stroj bol doma. Nasledovalo obvyklé rozobratie do poslednej skrutky, návštevy mnoha a mnoha búrz. Množstvo práce, ale však to všetko kto renovujete poznáte. Ešte nakoniec vybaviť slovenské doklady a motocykel na fotografiách bol na svete. Už som zrenovoval desiatky motocyklov, ale poviem Vám tento bol najdrahší.

Marián Bazala;jawa calif-5372.jpg

Ale aj tak nebanujem, lebo Californian patrí medzi najkrajšie povojnové Jawy. 

S pozdravom Miroslav Gorný z Nitry






Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri