Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Rally komisia

Informácia RK SAMŠ - licencie

Wednesday, 26. 01. 2005 - 20:06,    

Informácia RK SAMŠ - licencie

Výkonný výbor SAMŠ sa na svojom zasadnutí dňa 20.1.2005 zaoberal konečným znením Ročenky SAMŠ. Okrem iného schválil poplatky za výdaj licenciií nové znenie ustanovení o podmienkách na vydávanie licencie súťažiaceho a čiastočne upravil podmienky pre vydávanie licencie jazdca. Nakoľko sa jedná o aktuálne témy, uvádzame nové znenie tohto národného predpisu.

Termíny podávania žiadostí:
Žiadatelia o licenciu jazdca, ktorí ju vlastnili aj v roku 2004 musia o vydanie novej licencie požiadať do 31.1.2005. O vydanie licencie súťažiaceho je možné požiadať kedykoľvek v priebehu kalendárneho roka.Noví žiadatelia o licenciu SAMŠ môžu tiež podávať svoje žiadaosti kedykoľvek v priebehu roka, avšak musia počítať so skutočnosťou, že za individuálny termín školenia sú špeciálne poplatky.

Poplatky za vydanie licencie jazdca:
- medzinárodná licenia jazdca (rally) - 3 500,- Sk
- národná celoročná licencia (slalom) - 1 000,- Sk
- denná licencia slalom - 100,- Sk

Poplatky za vydanie licencie súťažiaceho:
- na meno jazdca - 500,- Sk
- na združenie občanov - 2 000,- Sk
- na právnickú osobu - 4 000,-Sk

Predpisy pre vydanie licencii:
1.1 Licencie jazdcov
Pre všetky automobilové disciplíny sa vydávajú medzinárodné licencie. Všetky licencie jazdcov, ktoré neplatia pre preteky automobilov na okruhu budú označené textom NOT VALID FOR CIRCUIT ( neplatí pre preteky na okruhu). Licencia jazdca určená výhradne pre podujatia historických vozidiel bude označená HISTORIC.
Pre disciplíny karting, minikáry, môžu byť vydané národné licencie podľa predpisov pre danú disciplínu. Pre disc. Karting, Slalom a cross country pravidelnosti (CCP) môžu byť vydané jednodňové licencie, platné na jedno podujatie.

1.1.1 Dohoda o licenciách
Národné športové autority Českej republiky FAS AČR a slovenskej republiky SAMŠ sa dohodli na vzájomnom uznávaní licencií a to:
Pre sezónu 2005 budú na všetkých národných podujatiach oboch krajín, ktoré nie sú zapísané v kalendári FIA uznávané medzinárodné licencie vydané niektorou z oboch ASN. Pre podujatia zapísané v kalendári FIA vrátane podujatí FIA Zóny Strednej Európy platia doterajšie predpisy.
1.1.2
Žiadosti o vystavenie licencie jazdcov sa podávajú na sekretariát SAMŠ. Licencie budú žiadateľom vydané po absolvovaní predpísaných školení a skúšok. Komisie určia základné termíny školení držiteľov licencií. Tieto termíny budú oznámené žiadateľom, ktorí zaslali načas vyplnenú žiadosť o licenciu. Žiadateľ o licenciu, ktorý sa nezúčastní školenia ani v jednom z určených termínov, môže absolvovať individuálne školenie. V tomto prípade je však povinný uhradiť vzniknuté náklady s tým spojené. Sekretariát SAMŠ vedie zoznam vydaných licencií jazdcov podľa disciplín na ktoré boli vyškolení.
1.1.3
Noví žiadatelia o licenciu jazdca SAMŠ musia absolvovať rozšírené teoretické a praktické školenie organizované Športovou komisiou SAMŠ alebo subjektom, ktorý má licenciu jazdeckej školy.
1.1.4
Vekové hranice pre vydanie licencie jazdca:
- rally, CCR, CCP, slalom 18 rokov
- PAO, PAV, autocross 16 rokov
- PAO, PAV, autocross D1,slalom (vozidlo do 1400 cm3) 14 rokov
- autokros D3 15 rokov
- autokros D3 Jun. Buggy 10 - 19 rokov
- minikáry, karting podľa predpisov príslušných disciplín
Nárok na vydanie licencie vzniká dňom dovŕšenia minimálneho veku jazdca. U žiadateľov o licenciu mladších ako 18 rokov je potrebný overený súhlas obidvoch rodičov.
Pre rally vlastníctvo vodičského oprávnenia skupiny B. Úrazové poistenie držiteľa licencie pre motoristický šport je doporučené.
1.1.5
Licencia SAMŠ môže byť udelená aj jazdcovi alebo spolujazdcovi, ktorý nie je občanom Slovenskej republiky, podľa MŠP FIA.
1.1.6
Licencie pre preteky automobilov na okruhu
Žiadatelia, ktorí už boli v minulosti držiteľmi licencie PAO a jej platnosť zanikla, jazdci ktorí boli klasifikovaní v iných motoristických disciplínách za posledné dva roky a žiadatelia, ktorí vlastní vodičské oprávnenie sú povinní absolvovať školenie a skúšky podľa rozhodnutia komisie PAV-PAO. Nárok na vydanie licencie jazdca PAO bez absolvovania rozšíreného školenia alebo okruhovej školy zaniká po dvoch rokoch jeho neúčasti na pretekoch na okruhu.
1.1.7
Jazdec alebo súťažiaci, ktorý dostal licenciu od ASN prijíma na dobu platnosti licencie príslušnosť k tejto ASN. Jazdec si však zachováva štátnu príslušnosť podľa svojho pasu pri účasti v súťaži FIA majstrovstiev sveta. Jazdec so zahraničnou licenciou a slovenským štátnym občianstvom je posudzovaný ako držiteľ licencie SAMŠ a riadne hodnotený v seriáli Majstrovstiev SR.
1.1.8
Licencie, o ktoré nebude požiadané najneskôr do konca januára príslušného roka budú považované za omeškané. V týchto prípadoch bude uplatnený poplatok za omeškanie vo výške 1000,- Sk k pôvodnému licenčnému poplatku. (Nevzťahuje sa na nových žiadateľov).
1.1.9
Za expresný príplatok 1000,- Sk k pôvodnej cene licencie je možné licenciu vystaviť do 1 dňa po predložení potrebných dokladov.
1.1.10
V zmysle MŠP FIA bude každému vlastníkovi licencie vydaný zdravotný preukaz. Požadované údaje v zdravotnom preukaze vyplní športový alebo praktický lekár pre dospelých (mládež) v regióne bydliska žiadateľa a potvrdí ich správnosť. Rozsah vyšetrenia je uvedený v zdravotnom preukaze.
1.1.11
Na všetkých podujatiach, kde sa vyžaduje predloženie licencie, musí byť predložený výhradne originál licencie vydaný SAMŠ. Žiadne iné, ani úradne overené kópie nebudú uznávané.

2.2 Súťažiaci
2.2.1 Typy licencie súťažiaceho
a) Licencia súťažiaceho na právnickú alebo fyzickú osobu - podnikateľa
b) Licencia súťažiaceho na združenie občanov
c) Licencia na fyzickú osobu - občana
2.2.2 Podmienky vydávania licencie súťažiaceho
2.2.2.1 Žiadateľ o licenciu súťažiaceho ako aj splnomocnený zástupca súťažiaceho musí byť starší ako 18 rokov.
Žiadosti sa podávajú na tlačivách - žiadosť o vystavenie licencie súťažiaceho.
2.2.2.2 Právnické osoby alebo fyzické osoby - podnikatelia (ďalej len právnické osoby):
a) K žiadosti prikladajú výpis z obchodného registra (originál alebo úradne overenú kópiu), nie starší ako tri mesiace, resp. kópiu živnostenské listu, nie staršiu ako tri mesiace.
b) K žiadosti prikladajú písomné splnomocnenie v zmysle Občianskeho zákonníka o zastupovaní od štatutárneho orgánu právnickej osoby pre osobu, ktorá bude ako splnomocnený zástupca súťažiaceho oprávnená konať v mene právnickej osoby uvedená na licencii súťažiaceho, zároveň bude splnomocnená na konanie vo veci žiadosti o licenciu súťažiaceho (pokiaľ nekoná priamo štatutárny orgán). Podpis štatutárneho orgánu na splnomocnení musí byť úradne overený.
c) Žiadateľ môže v žiadosti uviesť aj iný názov licencie súťažiaceho ako obchodné meno právnickej osoby - žiadateľa. V tomto prípade na licencii súťažiaceho bude uvedený názov súťažiaceho ako aj obchodný názov žiadateľa o licenciu súťažiaceho.
d) Zahraničná právnická osoba predkladá doklady podľa písm. a), b), avšak všetky písomnosti musia byť úradne preložené (mimo žiadateľa z Českej republiky).
e) Licencia sa vydáva na názov súťažiaceho (ak žiadateľ to požaduje), na obchodné meno žiadateľa, sídlo (miesto podnikania) a IČO.

2.2.2.3 Združenie občanov
a) K žiadosti prikladá schválené stanovy združenia Ministerstvom vnútra SR alebo ich úradne overenú kópiu.
b) Ak nekoná za združenie priamo štatutárny orgán, je nutné priložiť písomné splnomocnenie pre osobu, ktorá bude uvedená na licencii súťažiaceho ako splnomocnený zástupca súťažiaceho a bude oprávnený konať v mene združenia a bude konať aj vo veci žiadosti o licenciu súťažiaceho. Podpis štatutárneho orgánu na splnomocnení musí byť úradne overený.
c) Žiadateľ môže v žiadosti uviesť aj iný názov licencie súťažiaceho ako názov združenia občanov - žiadateľa. V tomto prípade na licencii súťažiaceho bude uvedený názov súťažiaceho ako aj názov združenia, ktorý žiada o licenciu súťažiaceho.
d) Zahraničný žiadateľ - združenie občanov je povinný doložiť notársky overený doklad (nie starší ako tri mesiace) o právnej subjektivite, právnej forme, sídle a štatutárnom orgáne, všetko úradne preložené (mimo žiadateľa z Českej republiky).
e) Licencia sa vydáva na názov súťažiaceho (ak žiadateľ to požaduje), na obchodné meno žiadateľa, sídlo (miesto podnikania) a IČO.

2.2.2.4 Fyzická osoba - občan
a) K žiadosti predkladá osobný doklad totožnosti (ak je žiadosť podaná osobne), alebo jeho podpis sa žiadosti musí byť úradne overený.
b) Licencia sa vydáva na meno, bydlisko a dátum narodenia.
c) Žiadateľ koná osobne a nemôže splnomocniť inú osobu, ktorá by mala byť uvedená ako splnomocnený zástupca súťažiaceho.
d) Žiadateľ nemôže uviesť na žiadosť iný názov licencie súťažiaceho, licencia bude vydaná len na jeho meno.

2.2.3 Práva a povinnosti súťažiaceho
a) Splnomocnený zástupca súťažiaceho uvedený na licencii súťažiaceho môže splnomocniť (úradne overené splnomocnenie) tretiu osobu na svoje zastupovanie na podujatí a pred orgánmi SAMŠ. To platí aj pre licenciu súťažiaceho vydanú na fyzickú osobu - občana.
b) Na jednu licenciu súťažiaceho môžu na jednom podujatí štartovať viacerí jazdci/posádky.
c) V prípade konania voči súťažiacemu zo strany SAMŠ, prípadne následne aj iných orgánov a inštitúcií) sa za súťažiaceho berie subjekt, ktorý žiadal o licenciu súťažiaceho.
d) Maximálny počet znakov v názve súťažiaceho je 20. Za znak sa považuje aj medzera, pomlčka, čiarka, bodka.
e) Súťažiaci je povinný zaslať prihlášku na podujatie v termíne stanovenom organizátorom podujatia, spolu s kópiou potvrdenia o uhradení prihlasovacieho vkladu. Ak uhrádza vklad za viac jazdcov/posádok musí priložiť súpisku.
f) Ak sa jazdec/posádka nezúčastní na podujatí a bol prihlásený, musí sa súťažiaci ospravedlniť organizátorovi najneskôr do začiatku administratívneho preberania. V prípade, že sa tak nestane, môže byť súťažiaci postúpený na disciplinárne konanie.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri