Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Poľsko

IMAXX-ADV Rally Team úspešne u severných susedov

Thursday, 10. 09. 2015 - 19:30, Public relations   

IMAXX-ADV Rally Team úspešne u severných susedov

Počas uplynulého víkendu (4. - 5. 9. 2015) sa v Poľsku uskutočnil 61. ročník Rajd Wisly. Piate kolo poľských majstrovstiev bolo situované v slovensko-poľsko-českom pohraničí, teda pre nášho žilinského pilota Petra Gavláka doslova „za kopcom".
Vďaka podpore reklamných partnerov sme mohli vyraziť k našim severným susedom a ochutnať poľský šampionát! Každá nová skúsenosť v cudzom prostredí je na nezaplatenie, a tak sme poňali aj účasť na súťaži.

V poľskom majstrovstve existuje pre nás neidentifikovateľná skupina N-open a s našim typom súťažného vozidla sme boli prihlásení v skupine 2N , ktorá je u nás skupinou 3. Väčšina (na oko) podobných vozidiel ako to naše bolo zaradených v triede N-open. Po debatách s poľskými pretekármi sme zistili, že v uvedenej triede môžu mať vo vozidlách skupiny 3 všetko, čo bolo homologované pre tieto vozidlá až po tzv. R4-ku. Suma sumárum sme teda vôbec nevedeli odhadnúť, akú výkonnosť môžeme od vozidiel a ich posádok očakávať. Napriek tomu sme brali štart v Poľsku ako prípravu a skrátenie prestávky pred poslednou bodovacou súťažou v rámci M-SR.

wisla-gavlak-0059.jpg

Počas obhliadky rýchlostných skúšok sa musel Peter s Emilom dokonale sústrediť na rozpis. Aj keď tu spolujazdec Emil Horniaček už párkrát štartoval, bolo to dávnejšie a úseky tohtoročnej súťaže mu nič nenapovedali. Emil Horniaček: „V Poľsku som strávil niekoľko sezón. Mám tu veľa priateľov a teší ma, že nám reklamní partneri umožnili štart v Poľsku.

S Petrom to bol pre nás výborný tréning v cudzom prostredí, kde sme sa museli maximálne sústrediť na rozpis. Cudzie prostredie posunie posádku vždy ďalej. Súťaž považujem za výbornú a myslím, že sme našim výkonom zanechali v Poľsku dobrý dojem!"

wisla-gavlak-0060.jpg

Obhliadka rýchlostných skúšok bola naplánovaná na jeden deň a posádka sa od rána, okrem obednej prestávky, zastavila až vo večerných hodinách. Technické rýchlostné skúšky, úzke uskákané úseky medzi domami a v lesoch predpovedali náročnosť, akú náš pilot už dlho neskúsil: „Teší ma, že sme mohli odštartovať v úplne neznámom prostredí. Teda aspoň pre mňa.

Za tie roky v motošporte viem, že ak sa chcem niekde posunúť, tak musím jazdiť čo najviac a zároveň treba jazdiť na neznámych tratiach. Bol som prekvapený skladbou rýchlostných skúšok, ktoré boli náročné na rozpis, techniku jazdy a vôbec na všetko. Úseky sa striedali raz po širokých, raz po úzkych cestách cez horizonty, striedal sa rytmus. Na omyl nebol priestor a bolo treba maximálne sústredenie. Dôležitý bol správny rozpis i diktát. Myslím, že Emil v prvom dni nemal na RS KICZORA ani kedy zdvihnúť oči od rozpisu, nieto ešte hlavu. Také to bolo rýchle a technické," hovorí Peter Gavlák.

wisla-gavlak-0073.jpg

V neznámom prostredí si naša posádka po prvom dni vyjazdila 12. miesto absolútne. Žiaľ, v triede nastúpil iba jeden súper a ten konkurenčne vôbec nestíhal. Pred našou posádkou sa teda ocitli iba dve vozidlá príbuzné k našej technike, ktoré však štartovali už v spomínanej triede N-open. Domáci jazdec Szeja jazdiaci na Subaru Impreza a Gagacki jazdiaci na Mitsubishi EVO IX (vyzeralo ako R4). Do druhého dňa vyštartovala posádka vzhľadom k počasiu a skorému budíčku trochu nervózne. V rannom servise mrholilo a po prvej RS čakal jazdcov približne 50-kilometrový presun na ďalšiu RS a iné počasie. I napriek tomu sa naša posádka vrhla do boja s časmi tak, ako sa patrí a počas celého dňa sústredene zbierala skúsenosti a kilometre.

Vozidlo z dielne KORNO Motorsport fungovalo celú súťaž bez poruchy a v konečnom zúčtovaní našej posádke patrilo po prvom dni 1. miesto v skupine 2N. V absolútnom hodnotení sme zostali tesne pod prvou desiatkou „vďaka" 10- sekundovému trestu za dotyk s retardérom. V porovnaní s vozidlami v triede N-open sa naša posádka umiestnila na 2. mieste za domácim jazdcom Szejom. Rajd Wisly vyhrala posádka Brian Bouffier - De La Haye s vozidlom Ford Fiesta PROTO (skupina N-open). Súťaž splnila naše očakávania. Na niektorých úsekoch sme potešili poľských „kibicov" peknými prejazdmi, za ktoré sme od nich v cieli zožali pochvalu. Fanúšikovia tu vytvorili výbornú atmosféru, ktorú v slovenských končinách môžete len sotva očakávať. Vidieť, že v Poľsku je rally veľmi populárna.

Tesne pred uzávierkou TS sme sa dozvedeli, že nasledujúca súťaž Rally Tríbeč sa konať nebude, čo nás veľmi mrzí. Náš tím sa teda najbližšie predstaví na súťaži 16. -17. 10. 2015 vo Vsetíne. Na Slovensku sa ukážeme pravdepodobne 14. 11. 2015, kedy sa bude konať Auto Show Slovakiaring.
IMAXX-ADV Rally Team



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri