Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

II. Rábaköz Kupa

Thursday, 27. 05. 2010 - 19:01, Michal Kostka   

II. Rábaköz Kupa

Do mestečka Kapuvár sa po druhý raz dostavili priaznivci cross country aby si v krásnom, takmer letnom počasí vychutnali ďalšiu zo súťaží silného maďarského šampionátu. Okrem tretieho kola národných majstrovstiev bola II. Rábaköz Kupa aj otváracím podujatím stredoeurópskej zóny cross CCR súťaží. To na štart mimo kompletnej domácej špičky prilákalo aj posádky z Čiech, Slovenska a Poľska.

Michal Kostka;img-8754.jpg

Z pomerne širokého výberu domácich favoritov chýbal len Kristóf Márton. Erik Korda (Nissan Navara) sa so svojím skromným tímom postavil proti dvom megalomanským armádam. RTL Motorsport Klub pod vedením László Palika (Nissan Navara) má vo svojich radách talentovanú armádnu posádku a k tomu aj niekoľko vozidiel súťažiacich v rámci vlastnej trofeje. Balázs Szalay (Opel Antara RR) zas vládne Opel Dakar Team-u, ktorý do súťaže nasadil päticu vozidiel. V jednom z nich sedel Gábor Talmácsi, majster sveta cestných motocyklov kubatúry 125cc z roku 2007, navigovaný svojím manažérom Stefanom Favarom. Štyri české posádky reprezentovala dvojica tímu Offroadsport.cz, Zdeněk Pořízek (BMW X5 CC) a Jiří Škula (Suzuki Jimny) a tiež dvojica z Czech Dakar Team-u, Jiří Janeček (Hummer H3) a Viktor Chytka (Mitsubishi Pajero). Súčasťou druhého tímu sa stala aj slovenská posádka Juraja a Danky Ulrichových (Nissan Navara D40). Chytka aj Ulrich súťažili v triede T2, konkurenciou im bol Poliak Grzegorz Szwagrzyk (Mitsubishi Pajero).

Michal Kostka;img-9812-1.jpg

Hneď piatkový prológ priniesol riadnu dávku vzruchu. Trochu zmätočné značenie zaviedlo väčšinu posádok na lúčku z ktorej nebolo inej cesty ako späť. Navyše v tráve číhal panel na ktorom si zopár posádok, vrátane našej slovenskej, rozrezalo pneumatiky. Korda sa pasci vyhol, Palik a Szalay štartovali do soboty z viac ako minútovým mankom. Títo traja jazdci si v sobotu podelili víťazstvá vo všetkých štyroch rýchlostných skúškach (RS). Po jednej sa ušlo Kordovi a Szalayovi, dve si uchmatol Palik. Károly Fazekas (BMW X5) sa neustále držal za dominantnou trojicou, celkovo mu patrila tretia priečka.

Michal Kostka;img-8794.jpg

V prológu štvrtý Jiří Janeček si po presedlaní zo sériovej Toyoty stále zvyká na neporovnateľne výkonnejší Hummer z dielne dřevohostického Offroadsport.cz tímu. Sobotné časy na hranici prvej desiatky ho radili na deviate miesto celkovo. O štyri stupienky vyššie nocoval Zdeněk Pořízek. Ulrichovci sa ujali vedenia v triede T2 so 6-minútovým náskokom na Szwagrzyka. Zo súťaže kvôli technickým problémom odstúpil Viktor Chytka, premiérovo navigovaný klasickými rally ostrieľaným Filipom Schovánkom. V triede Open sa napriek masívnej penalizácii na prvej priečke usadil Jiří Škula.

Michal Kostka;img-9285-3.jpg

Nočný dážď zmenil charakter trati a hoci pod statočne páliacim Slnkom terén rýchlo osychal, na mnohých miestach čakali šmykľavé pasce. Už po štyroch kilometroch prvej nedeľnej, celkovo šiestej RS sa skončila púť českého Hummeru. Vo vysokej rýchlosti trafila posádka polmetrový hrb pri ceste, po ktorom nasledovalo niekoľko premetov vysoko-ďalekých a dopad späť na kolesá, hoci už len dve. Posádka vyviazla z hrozivej nehody bez zranení a po nutnej oprave sa aj Hummer po vlastnej ose dostal do servisnej zóny. Len o niekoľko kilometrov ďalej riešil prvý defekt Lászlo Palik. Do konca RS ich chytil ešte dva a v cieli s otlčeným diskom márne zháňal rezervu. Posledné dve RS vynechal a súťaž s dvoma bodmi do národných majstrovstiev ukončil na celkovom dvanástom mieste.

Michal Kostka;img-9094.jpg

Tlaku vedúcej pozície v šiestej RS podľahol Erik Korda. Na klzkej tráve dostal šmyk a skončil v potoku, z ktorého sa vlastnými silami dostať nemohol. Časová strata ho zaradila len o jednu pozíciu vyššie než Palika a tiež prišiel o vedúce postavenie v šampionáte. Na čele ho vystriedal víťaz Balázs Szalay, ktorý celú súťaž až na zaváhanie z prológu absolvoval bez problémov. Zaujímavosťou je, že Szalay bol jediným jazdcom, ktorý ukončil rally bez penalizácie. Druhé miesto získal Fazekas a na trojku sa vo svojej životnej súťaži predral Szilveszter Kéry (Bowler Wildcat). Na jeho mieste mohol na pódiu stáť Zdeněk Pořízek, to by však v predposlednej RS nesmel trafiť strom ktorý mu nekompromisne vystavil stopku.

Michal Kostka;img-9834-1.jpg

Úspech slávila slovenská posádka manželov Ulrichovcov. S novou Navarou zvíťazili vo svojej triede pred druhým Grzegorzom Szwagrzykom. Obe produkčné vozidlá sa umiestnili v prvej desiatke na siedmom, resp. ôsmom mieste. Jiří Škula si na konto pripísal ešte jednu penalizáciu, ani tá ho však z prvej priečky v triede Open nezhodila. V Dřevohosticiach posledné vyrobené Suzuki Jimny bolo nakoniec jediným českým vozidlom v cieli.

Michal Kostka;img-9512-2.jpg

Maďarský národný šampionát pokračuje novou súťažou MetalCom-Fábiánsebestyén Kupa v termíne od 11. do 13. júna.

Konečné poradie:
1. Balázs Szalay - László Bunkoczi   Opel Antara RR         4:41:43
2. Károly Fazekas - Péter Maurer       BMW X5                    +0:18:33
3. Szilveszter Kéry - Péter Simon       Bowler Wildcat        +0:49:30
4. László Liszi - Zoltán Sin                  Mitsubishi Pajero   +0:58:10
5. Péter Rónai - Zoltán Rónai             Opel Antara RR      +1:01:32
6. Zsolt Murzin - Róbert Bagics          3D Proto                   +1:14:00
7. Juraj Ulrich - Daniela Ulrichová     Nissan Navara       +2:32:08



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri