Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Igor Drotár po Vyškove a Zaluži

Tuesday, 15. 05. 2018 - 20:17, Martin Trenkler   

Igor Drotár po Vyškove a Zaluži

Prešovský automobilový pretekár Igor Drotár dokáže ako správny jazdec vyťažiť aj z problémov pozitíva. Testovacia rely vo Vyškove síce nedopadla najlepšie, no získané skúsenosti zúročí najbližie na Rallye Tatry. Uplynulý víkend si tiež v poľskej Zaluži vyjazdil trofeje a ďalšie skúsenosti v pretekoch do vrchu.

Tibor Szabosi;c50aq8993.jpg

Trate Rally Vyškov posádka Igor Drotár/Imrich Ferencz doteraz nepoznala a rozdielnosť charakteru povrchov bola preto dobrou školou. Zžiť sa treba s novým spolujazdcom, aj s novým autom - Fordom Fiesta R5. Na Morave ich čakal asfalt, betón i nespevnený povrch. Vďaka chybe sa síce vyradili z bojov o vyššie priečky, no získali nezanedbateľné kilometre v súťažnom aute.

Tibor Szabosi;c30i1466-13.jpg

Igor Drotár: "Vyškov sme zaradili do nášho programu, aby sme otestovali znovu auto, spoluprácu v ňom a tiež, aby sme sa ukázali v obľúbenom Česku, kde máme svojich fanúšikov. Dôležité bolo zladiť sa s novým autom aj spolujazdcom, a to na tratiach, ktoré nepoznáme. Nečakal nás nejaký výnimočný výsledok, no účel sme splnili. Trate boli iné, než u nás, striedal sa asfalt s betónom a šotolinou. Počasie nám veľmi prialo a zišla sa tu skutočne špička na európskej úrovni. Prvá rýchlostná skúška bola vlastne aj začiatok nášho testu. Zle nastavené sedadlo sme v prvom servise po dvoch skúškach napravili. Mal som hneď na úvod celkom dobrý pocit z jazdy, no v cieli moje očakávania neboli naplnené, lebo sme stratili asi 2,8 s na kilometer v porovnaní so špičkou - ja som pôvodne rátal so stratou okolo dvoch sekúnd. Druhá skúška nám šla lepšie a stratili sme nejakých 2,5 s na kilometer. V druhom kole sa opakovali prvé dve trate a pridala sa tretia. Pritvrdili sme, no po pár kilometroch som v jednej zákrute na šotoline nedobrzdil a vypustil auto do poľa. Auto sme síce nepoškodili, no nabrali sme trávu, ktorá upchala otvor pred chladičom. Začal sa nám prehrievať motor, musel som vypnúť ALS a zvoľniť. Stratili sme tak asi 40 sekúnd na víťaza. Na ďalšej skúške problém pretrvával a bol to skôr voľný prejazd, kde sme stratili 2-3 minúty. Podarilo sa nám doplniť vodu a tretiu skúšku druhého kola sme strácali opäť len 2,5 sekundy na kilometer. V servise dali mechanici auto dokopy, našťastie sme ho nijako nepoškodili. Chcem tiež poďakovať chlapcom za skvele pripravené auto. Po servise sa mi posledné kolo šlo už celkom dobre. Bola to však dobrá príprava pred Rallye Tatry a mal som dobrý pocit z celého víkendu, napriek problémom. Došli sme 21. absolútne, no ostal som prekvapený, keď mi na cieľovej rampe odovzdali vázu a veniec. Dozvedel som sa, že som skončil druhý v pohári nie domácich jazdcov, čo bol milý záver súťaže."

Tibor Szabosi;c50aq9758.jpg

Hneď ďalší víkend (12.-13. mája) nasledovali Majstrovstvá Slovenska v pretekoch automobilov do vrchu (MSR PAV) v poľskej Zaluži, v juhovýchodnom cípe krajiny. Igor si odtiaľ odniesol jedno víťazstvo a kvôli poruche aj 5. miesto (MSR).

Team;vyskov-2018-015.jpg

Igor Drotár: "Už počas cesty z Vyškova som sa snažil preladiť na kopcový víkend v poľskej Zaluži. Čakal nás 44. ročník tejto súťaže a organizátori pripravili skutočne skvelé preteky, a to po každej stránke - či už bezpečnostnej a organizačnej, ako aj výborný sprievodný program. Takáto silná európska konkurencia, aká sa tu zišla, v Zaluži ešte nebola. V triede E1 nás bolo asi 15. Vládlo napätie, keďže každý v zime pracoval na svojich autách a všetci chceli samozrejme vyhrať, rovnako ako my. Prialo nám aj počasie a skvelá atmosféra s množstvom fanúšikov. Hneď na prvých tréningoch sa tempo oproti minulému roku veľmi zväčšilo. Moja prvá ostrá jazda ma veľmi potešila, lebo som prekonal doterajší rekord triedy E1 o zhruba 3 sekundy. Až kým môj nový rekord prekonal Věroslav Cvrček o jednu sekundu. Začal sa veľký boj a pomaly každý jazdil svoj nový osobný rekord. V druhej ostrej sa Cvrčekovi pokazilo auto a ja som došiel s prakticky identickým časom, čím som sobotňajšie preteky vyhral. Nasledovala nedeľa. V prvej jazde som bol správne namotivovaný a všetko fungovalo, ako malo, vďaka čomu som zaznamenal ďalší traťový rekord, a to absolútne, keďže ten doterajší vlastnilo formulové vozidlo. Opäť ma však prekonal iný formulový jazdec. Vedel som, že nejakú pol sekundu ešte nájdem. Medzitým prišiel nárazový lejak, no pred ďalším štartom trať vyschla. Odštartoval som, okamžite mi však nešlo zaradiť druhý, ani tretí prevodový stupeň. Musel som prejsť na manuálny núdzový režim, čo znamenalo ďalšiu stratu. Napokon som vyšiel hore s asi 8-sekundovým mankom a padol som na 5. miesto. Pred nami je určite nádherná sezóna plná tesných súbojov, z čoho sa veľmi teším!"

Team;vyskov-2018-025.jpg

Najbližšie uvidíme Igora tento víkend na Jahodnej pri Košiciach, opäť za volantom kopcovej Škody Fabie DTRi. "Bude to krásne podujatie plné napätia, na veľmi náročnej trati," hovorí Igor.

O týždeň neskôr (25.-26. mája) nasleduje Rallye Tatry na tratiach v okolí Popradu, Spišskej Novej Vsi a Liptovskej Tepličky.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri