Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Igor Drotár o domácej, aj svetovej pretekárskej sezóne

Wednesday, 21. 03. 2018 - 20:43, Public relations   

Igor Drotár o domácej, aj svetovej pretekárskej sezóne

Igor Drotár štartoval po prvýkrát na automobilovej súťaži ako 18-ročný, v roku 1973. Vždy vitálny a energický Prešovčan intenzívne pracuje na ďalšej sezóne za volantom výkonných pretekárskych špeciálov na tratiach rely, i pretekov do vrchu.

Tibor Szabosi;c30i9393-11.jpg

Keď mi niekto povie, že sa niečo udialo pred 20 rokmi, podvedome si predstavujem 80. roky minulého storočia, a nie rok 1998... Rok 1973 sa písal pred 45 rokmi, teda takmer pred polstoročím. Pre mnohých "pamätníkov" to zneje hrozne, no pre Igora Drotára je to len číslo, ktorému nevenuje obzvlášť veľkú pozornosť. Dôležité je len to, čo sa deje teraz, nie, čo sa stalo včera, či pred rokom. Teraz je na pláne ďalšia bohatá sezóna, na ktorú sa spolu s fanúšikmi nevie dočkať aj Igor. V tomto rozhovore nám prezradil viac o svojej sezóne a odhalil tiež pohľad na aktuálne Majstrovstvá sveta v rely (FIA WRC).

Martin Paľov;ik8a8197-1.jpg

O: Blíži sa Eger Rallye, kde si plánoval otestovať Ford Fiesta R5, s ktorým štartuješ v slovenskom šampionáte. Ten začína až o mesiac v Prešove. Aké máš novinky?

ID: Plánovaný štart na Eger Rallye tento víkend som musel zrušiť: dôvod je jednoduchý - môj Ford Fiesta R5 prevádzkovateľ ešte nedostal. Mohol by som odštartovať na jeho vlastnej Fieste, jemu však ide o body v maďarskom šampionáte a mne išlo len o test. Popravde - nemám to za potreby, napokon ešte pred Prešovom absolvujem jeden, alebo dva testy s týmto autom. Onedlho tiež štartujem na podujatí Brnenský drak v pretekoch do vrchu, kde si mimosezónne otestujem, verím, vynovenú Škodu Fabia DTRi. Na túto sezónu sa veľmi teším, i keď práve o kopcovom aute nemám žiadne informácie od hlavného inžiniera - aké zmeny spravil cez zimu. Nahodil také informačné vákuum, čiže predpokladám, že na aute pracuje, vylepšuje ho. Teším sa tiež na Ford Fiestu R5. Cítim sa zdravotne dobre, som silný a plný energie a radosti z nadchádzajúcej sezóny.

Tibor Szabosi;asf-7386-2.jpg

O: Ako sa vyvíja spolupráca s novým spolujazdcom Miňom Ferenczom?

ID: Sme stále v kontakte, riešime veci a absolvovali sme už dve podujatia. Myslím si, že to bude dobrá spolupráca. Všetko sa ukáže nie na testoch, no priamo na súťažiach. Mám však pocit, že i rozpis robíme spoločne a dobre. Po 40 rokoch s Vladom Bánocim je každá zmena pre mňa vážna. Robíme všetko preto, aby sme dobre jazdili a potešili tak fanúšikov, i reklamných partnerov.

Tibor Szabosi;c30i9859-11.jpg

O: Akú konkurenciu očakávaš tento rok?

ID: V kopcoch očakávam konkurenciu napríklad v podobe Věroslava Cvrčeka juniora, vraj aj jeho auto prešlo vývojom - aspoň podľa neoficiálnych informácií. Či aj moje, to sa dozvieme čoskoro. Neviem však, kto každý bude jazdiť kopce a rely. Bude to mať určite opäť vysokú športovú a technickú úroveň. Vždy prvé dve podujatia ukážu, ako na tom všetci sme.

Tibor Szabosi;c30i0394-6.jpg

O: Sezóna FIA WRC sa už začala. Ty ju intenzívne sleduješ. Čo hovoríš na návrat Sébastiena Loeba, po jeho dlhšej absencii? Nebyť defektu, mohol súťaž v Mexiku teoreticky vyhrať. Ako sa bude podľa teba vyvíjať táto sezóna?

ID: Pamätám si toho veľa, no také vyrovnané posádky, autá a súboje tu ešte hádam neboli. Sledovanie je pre mňa veľkým zážitkom. Citroën urobil ešte minulý rok veľké rozhodnutia s návratom Loeba, no po Švédsku, kde ich Craig Breen urobil dobrý výsledok, mi je trochu ľúto, že ho nenasadili aj v Mexiku - spolu s Loebom. Som "Loebista" a je to pre mňa najlepší pretekár storočia. Vedel som, že to bude dobré, no netušil som, že to bude až také dobré. V tom Mexiku vyhrával skúšky a dokonca viedol. Má svoj vek - 44 rokov a v Mexiku niekoľko rokov nebol, je to preto úžasné. Bolo by však pre mňa absolútne dokonalé, keby tam štartoval aj Breen. Adeptov na víťazstvá je tento rok viac. Ogier ukázal, že nie je majstrom sveta len náhodou, rovnako aj Loeb. Citroën tiež nie je až také zlé auto a dobieha konkurenciu. Všetky autá sú vynikajúce, aj jazdci, je to potom otázkou šťastia, komu všetko lepšie zafunguje. Myslím si, že Thierry Neuville a Ott Tänak budú tvrdiť muziku a uvidíme, či sú už materiálom na zisk majstrovského titulu. Ogier bude mať teda problémy najmä s týmito dvoma jazdcami.

Martin Paľov;ik8a9913-2.jpg

O: Uvidíme ťa niekedy za volantom týchto nových monštier WRC?

ID: Myslím si, že každý pretekár, ktorý vidí takéto auto, sa chce na ňom previezť. Na Pražskom relyšprinte som mal tú možnosť vidieť minuloročný Ford, a dokonca som v ňom aj sedel. Cítim, že sa v ňom určite raz preveziem, tak ako sa mi splnili sny v podobe Citroënu DS3 WRC, alebo novučkej Škody Fabie R5.

Tibor Szabosi;c30i4143-8.jpg

V ďalšom rozhovore nám Igor prezradí svoju ideálnu predstavu o súťažnom víkende, zaspomíname si na niekdajšiu 1500-km dlhú Rally Tatry a porozpráva nám, ako si vyberá autá do svojej vlastnej garáže.

S Igorom Drotárom sa zhováral Martin Trenkler (Race Pro Media).



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri