Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Igor Drotár na pretekoch majstrov Európy

Thursday, 16. 10. 2014 - 16:10, Martin Trenkler   

Igor Drotár na pretekoch majstrov Európy

Mestečko Eschdorf v srdci Luxemburska bolo minulý víkend dejiskom premiérového ročníka podujatia FIA Hill Climb Masters. Majstri v pretekoch do vrchu sa tak po prvýkrát zišli na rovnakej trati a davom fanúšikov predviedli nezabudnuteľné jazdy. Slovensko reprezentoval aj čerstvý absolútny majster republiky v pretekoch do vrchu - Igor Drotár.

Spolu s ním stáli na štarte len 1,8 km trate aj iní majstri vo svojich triedach - Peter Jureňa a Michalovia Kovalčíkovci starší aj mladší. Podľa slov prezidenta Medzinárodnej automobilovej federácie FIA Jeana Todta vznikla myšlienka tohto výnimočného stretnutia šampiónov z celej Európy aj na propagáciu automobilového športu. Podľa Todta sú práve preteky do vrchu skvelou disciplínou nielen pre skúsených matadorov, ale aj pre začínajúcich a ambicióznych pretekárov.

Tibor Szabosi;h7p3201-1.jpg

Slovo má Igor Drotár: „Na preteky v Luxembursku som sa dostal tak trochu neplánovane, keďže pôvodne som si chcel zopakovať Rallylegend v San Marine, ktoré sa konalo v rovnakom termíne. Stali sme sa však absolútnymi majstrami Slovenska v pretekoch do vrchu a vzápätí prišla pozvánka na tieto historicky prvé preteky majstrov; to sme nemohli odmietnuť. Moje prvé dojmy boli nanajvýš pozitívne: krásna hornatá krajina s úžasnými cestami. Dobrý pocit umocnilo aj to, že sa tam zišli skutoční majstri s tými najlepšími autami, aké ste kedy mohli vidieť pokope. Bojovalo sa dokonca aj v rámci národných tímov. Prekvapilo ma len počasie, pretože som rátal s babím letom, ako u nás. Vyzbrojil som sa pneumatikami, ktoré fungujú od 18 do 30 stupňov Celzia. Na moje prekvapenie bolo celý čas nesmierne chladno - okolo 8 stupňov a pršalo. Mal som však len tvrdú zmes, pričom ostatní si so sebou vzali potrebné mäkké zmesy; auto bolo neisté, nerobilo, čo som chcel, no zajazdil som tak, ako som vedel. Výsledkom bolo slušné šieste miesto v triede E1. Nielen ja, ale aj ostatní Slováci pekne reprezentovali našu republiku: Peťo Jureňa a Michalovia Kovalčíkovci otec a syn, aj keď senior žiaľ preteky po nehode nedokončil. Peťo Jureňa skončil v triede dokonca na pódiu ako tretí. Potom ma čakalo už len 1 500 km domov, ktoré som v tom nasadení dal prakticky bez zastávky," zhrnul svoje dobrodružstvo v Luxembursku Igor Drotár.

Tibor Szabosi;h7p3604-1.jpg

Víkend pozostával z technického preberania v piatok a pokračoval sériou voľných tréningov v sobotu. Nedeľňajšie ostré jazdy absolvovali jazdci dvakrát, tú tretiu im prerušil hustý dážď. Do výsledkov sa rátal najlepší dosiahnutý čas a víťazi boli ocenení zlatými medailami.

Program Igora Drotára pokračuje opäť s Vladom Bánocim na mieste spolujazdca - poslednou rally slovenského šampionátu tento rok - Rally Tatry. Či Igor získa absolútny triumf aj v tejto disciplíne, sa dozvieme už 25. októbra.

Martin Trenkler/RPM

Tibor Szabosi;h7p1242-1.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri