Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

Hustopeče 2022 napísali pre Petroltrans Rally Team ťažký príbeh

Monday, 20. 06. 2022 - 18:23, Radovan Szabosi   

Hustopeče 2022 napísali pre Petroltrans Rally Team ťažký príbeh

Posádka Ing. Vlastimil Majerčák a Ing. Jakub Slovák na vozidle Ford Fiesta Rally3 zažila na Agrotec Petronas Rally Hustopeče 2022 krušné chvíle. Nakoniec cieľovou rampou úspešne prešla.

Tibor Szabosi;20220616-213015.jpg

V dňoch 16.-19.6.2022 usporiadateľ v Hustopečiach pripravil podujatie, ktoré sa započítavalo do seriálu Central European Zone (CEZ), Českého majstráku,  ako aj do seriálu Majstrovstiev Slovenska. Toto tradične dvojdňové podujatie o celkovej dĺžke 320,07km obsahovalo šesť rôznych rýchlostných skúšok (RS), ktoré sa každá išla dvakrát. RS boli v dvoch etapách rozdelené do štyroch sekcií o dĺžke 146,52km na asfaltových povrchoch popretkávaných technickými, ale aj rýchlymi pasážami s veľkou prašnou kulisou. Hustopeče sú považované za obľúbený pretek v extrémne teplom počasí. Môžeme potvrdiť, že zo 120 štartujúcimi v trenírkovej teplote povesti neostali nič dlžné.

Tibor Szabosi;asr60592-2.jpg

Do Českej republiky tím Petroltransu vyrazil už začiatkom týždňa za účelom testovania a tu sa začal písať príbeh tímu, ktorý všetkým znovu preveril schopnosti vedieť rýchlo reagovať a “bojovať“ s časom už pred začatím podujatia.

Tibor Szabosi;asr60720-5.jpg

Vlasto Majerčák: “ Po odjazdení niekoľkých testovacích kilometrov sa začal prehrievať motor a neveštilo to nič dobré. Po kontrole bolo jasné, že tento motor Hustopeče nezvládne. Nastala zásadná otázka či sme schopný previesť opravu na mieste a tak zaistiť štart na podujatí, alebo to rovno zabaliť a vrátiť sa domov. Existovalo jediné riešenie a to na mieste vybrať motor a zabezpečiť náhradný. Malo to však háčik,  náhradný motor bol v M Sporte v Polskom Krakowe. Tu sa začali preteky s časom našich mechanikov.“

Tibor Szabosi;asr61610-1.jpg

Vymontovať motor, naložiť do dodávky a smer M Sport Krakow.  Vyložiť pokazený, naložiť náhradný a smer Hustopeče. Namontovať, otestovať  ... a to všetko pod stanom na plachte a za 2 dni. Podarilo sa! Aj touto cestou veľké poďakovanie mechanikom za obdivuhodný výkon a pánovi  Martinovi  Radovi – Agrotec za poskytnutý priestor.

Tibor Szabosi;asr60730-4.jpg

Štvrtková ohliadka trate sa už niesla v lepšej nálade. Piatkovému štartu predchádzal shakedown, ktorý potvrdil skvelú prácu tímových mechanikov a uistil, že technika funguje na jednotku. Prvá sekcia piatkového dňa sa odštartovala za vidna no tá druhá už bola nočná.

Tibor Szabosi;asr62125-1.jpg

Jakub Slovák: “Hlavne sme veľmi šťastní, že technika funguje a štartujeme. Už pri ohliadke trate nám bolo jasné, že na tieto síce veľmi krásne RS, by sme potrebovali pár koníkov plus. Každopádne šlo sa nám veľmi dobre a tešili sme sa na nočnú sekciu. Myslím, že aj na prejazdoch bolo vidieť, že noc máme radi, Vlastovi tma sedí a doslova sme si to užívali. Trošku šarapaty robil ten prach, ktorého bolo veľa, ale každý mal podmienky rovnaké.“

Tibor Szabosi;asr60812-5.jpg

Po prvej etape Vlasto s Kubom dospávajú začatú noc na 17.mieste v absolútnom poradí a na 1.mieste vo svojej triede. V rámci MSR je to 5.miesto absolútne a prvé body za prvé miesto v triede, keďže v rámci MSR sa boduje každý deň zvlášť.

Tibor Szabosi;asr62825-7.jpg

Do druhej etapy posádka nastupuje v dobrej nálade plná odhodlania bojovať o každú sekundu a vybojovať čo najväčší počet bodov v seriáli CEZ v kategórii CEZ2. Táto kategória zahŕňa všetky štvorkolky okrem R5. To znamená, že s rally3 sú spolu v jednej kategórii aj vozidlá špecifikácie WRC.

Tibor Szabosi;asr60722-7.jpg

Vlasto Majerčák: “Dnešný deň začal v podstate dobre nemali sme žiaden problém a nič nenasvedčovalo tomu, že by sa to malo zmeniť. Bolo jasné, že charakter týchto tratí viac vyhovuje silnejším vozidlám a tak sme sa snažili ísť čisto a hlavne nechybovať. V predposlednej RS hneď po štarte niečo ruplo a hneď sme vedeli, že to bude vážnejšie, pretože zo štvorkolky sa razom stala “jednohrabka“. Posledné dve RS sme teda prešli na prejazdový režim a doslova za modlitieb, aby to vydržalo až po cieľovú rampu. Vydržalo! Na tieto Hustopeče budeme určite často spomínať. Hlavné je, že sme v cieli, auto celé, teda bez poruchy karosérie a výsledok v postate dobrý napriek všetkému čím sme si tu prešli.“

Tibor Szabosi;asr61110-3.jpg

Vlasto s Kubom si odnášajú z Hustopečí plný počet bodov za oba dni vo svojej triede v rámci MSR a samozrejme aj nejaké tie bodíky do seriálu CEZ. Hlavne si ale odnáša celý tím nezabudnuteľný príbeh, ktorý mal v podstate šťastný koniec. Veľké poďakovanie celému tímu a samozrejme naším partnerom bez ktorých by sa takéto príbehy nepísali. Po krátkych letných prázdninách sa vidíme v Slovinsku na ďalšom podujatí CEZ.

Ján Slovák PT RT

Tibor Szabosi;asr63593-4.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri