Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Hamilton prvý, Rosberg druhý. Naháňačka pokračuje..

Sunday, 13. 11. 2016 - 21:34, Ľuboš Kašický   

Hamilton prvý, Rosberg druhý. Naháňačka pokračuje..

Šialené brazílske preteky plné havárií, predbiehaní a prerušení posunuli súboj o majstrovský titul do finále v Abu Dhabi.

Predpovede nesklamali. Permanentný dážď zmenil predposledné podujatie MS F1 2016 na jeden veľký otáznik. Najprv, kým monoposty roztancovali mokrú sambu, odložili štart o desať minút. Päťkrát potom na trať poslali bezpečnostné vozidlo. Dvakrát preteky zastavili aj znova reštartovali. Diváci pískali, plakali aj aplaudovali. To všetko v neuveriteľnom 3,5 hodinovom maratóne veľkej ceny Brazílie formuly jeden.

r3-5.jpg

Dnešná F1 vie byť poriadne nudná. Väčšinou vládne jeden tím a ostatní zbierajú odrobinky. Niektoré preteky sa však naozaj vydaria. A hoci nemajú silu starého zrelého vína zo 70-tych rokov, aj tak prinášajú fantastické zážitky na ktoré raz bude spomínať ta dnešná generácia fanúšikov. Dnes sme také preteky videli z Brazílie.

r-pit.jpg

Chudobná Brazília je kolískou futbalu a automobilového športu. Horúce emócie sa premietajú do vášní jej futbalistov aj pretekárov a svet uctieva nie jedno brazílske srdce. Je vôbec niekto kto nepozná Pelého, Sennu, Ronalda, či Fittipaldiho? A dnes sa na Interlagose lúčila s kariérou ďalšia brazílska legenda. Tá síce nedosiahla výšin Ayrtonovho vzoru, no aj tak dnes padali slzy. Felipe Massa na tomto okruhu v roku 2008 stratil titul niekoľko zákrut pred cieľom. Dnes sa s kariérou v F1 rozlúčil so svojimi domácimi fanúšikmi tiež pár zákrut pred cieľom. V 48.kole sa jeho williams roztočil na vode a Felipe došiel do depa už po svojich. S národnou vlajkou na chrbte a slzami v očiach sa rozlúčil s divákmi aj kolegami na pit lane.

r-will-massa.jpg

Obrovská ťarcha zodpovednosti dnes ležala na pleciach riaditeľa F1, Charlieho Whitinga, ktorý v mene bezpečnosti dvakrát prerušil preteky a svojim rozhodnutím vyvolal zmiešané emócie v hľadisku aj medzi pilotmi. Diváci pískali a ukazovali palec dolu. Zodpovednosť však bola príliš veľká a Whiting sa rozhodol správne.

r-rb1.jpg

Po druhom reštarte v 29.kole sa preteky konečne rozbehli. Na trati sa rozohralo niekoľko strategických variant. Tí, čo nechceli nič riskovať jazdili celé preteky na modrých monzúnkach do dažďa. Na druhej strane tí, ktorí nemali čo stratiť, sa rozhodli variovať s prechodnými zelenými pneumatikami. Najodvážnejší v tomto riziku boli v tíme RedBull Racing, keď pilotov až dvakrát prezuli do zelena. „V prvých dvoch sektoroch som síce získal sekundu, no tú som stratil v poslednom sektore, kde bolo veľa stojacej vody," priznal Max Verstappen, ktorý korenil preteky.

r-7-max.jpg

Mladý Holanďan, ktorému niektorí nevedia prísť na meno a tvrdia, že nikdy nedozreje, lebo je príliš agresívny, dnes ukázal svoj talent. V závere sa z druhej desiatky znova prepracoval cez všetkých súperov až na tretie miesto, keď pred ním zostali len dva nedostižné mercedesy. „Odjazdil neuveriteľné preteky. Dnes ukázal, čo v ňom skutočne je," chválil ho aj Niki Lauda, ktorý bol na jeho adresu doteraz len kritický.

r-5.jpg

Ukázalo sa, že Max bol jediný, kto mohol ovplyvniť súboj o majstra sveta medzi dvojicou pilotov Mercedesu. Keď v úvode predbehol Rosberga, tak sa vydal prenasledovať aj Hamiltona, no potom jeho tím nesprávne zmenil stratégiu. Zariskoval s výmenou pneumatík a tlak Holanďana, ktorý mohol zmeniť výsledky pretekov, sa rozplynul. To znamenalo, že Hamilton už bez najmenších problémov doviezol do cieľa svoje 52 víťazstvo v MS F1 a definitívne sa usadil na druhom mieste historických tabuliek v počte víťazstiev. Viacej má už iba MiSchumacher (91).

r-6.jpg

Rosberg jazdil pod tlakom, lebo vedel, že môže stratiť viac, ako získať. Rýchlo pochopil, že na rozbehnutého Hamiltona nemá a sústredil sa preto na dojazd na druhom mieste. To bez väčších problémov (jedna krízovka v 13.zákrute) splnil. Do posledných pretekov sezóny tak odchádza s výhodným náskokom dvanásť bodov a v Abu Dhabi mu na titul stačí dôjsť na treťom mieste aj prípade, že Hamilton vyhrá.

r1-4.jpg

Včera v kvalifikácii to vyzeralo, že do výsledkov by mohli za týchto klimatický podmienok prehovoriť aj piloti Ferrari. Červení však zasa zlyhali. Vettel tancoval na trati viacej, než sa patrí na majstra sveta jeho kalibru a bol nakoniec rád, že nerozbil auto. Räikkonen žiaľ doplatil na akvaplaning na cieľovej rovinke a môže hovoriť o šťastí, že ho v kritickej situácii a za zlej viditeľnosti netrafilo čelne niektoré z letiaci vozidiel.

r-kimi-crash.jpg

Milosrdné body dnes vybojoval tím Sauber, ktorý ťahal najdlhšiu sériu neúspechov od svojho vstupu do F1 v roku 1993. Felipe Nasr došiel na deviatom mieste a zachránil tím od tohtoročnej potupy.

race-results.jpg

Aj po dnešku je teda boj o majstrovský titul stále otvorený a my sa môžeme tešiť na nervózne finále, kde sa bude hrať o všetko. Udrží Rosberg nervy na uzde a uhrá potrebný výsledok? História už pozná mnoho nenaplnených šancí. Verme, že tentoraz to „slušňák" zo slušnej rodiny konečne dokáže.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri