Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Hamilton pokazil štart, Rosberg upevnil vedenie v MS

Sunday, 09. 10. 2016 - 10:33, Ľuboš Kašický   

Hamilton pokazil štart, Rosberg upevnil vedenie v MS

Na Suzuke žiadna mimoriadka. Hamilton naprával pokazený štart a Mercedes obhájil majstrovský titul v Pohári konštruktérov.

Zastaví konkurencia rozbehnuté mercedesy? Znela otázka pred veľkou cenou Japonska. Rozdiel v kvalifikácii nebol veľký, no obaja piloti Ferrari dostali trest. Vettel tri miesta na štarte za kolíziu v Sepangu a Raikkonen vymenil prevodovku a prepadol sa o päť miest. V druhom rade sa tak ocitli redbully.

r12-rb.jpg

Očakávaný dážď na Suzuku nedorazil a tak najdôležitejším momemtom pretekov sa stal suchý štart. No zatiaľ, čo Nico Rosberg vyrazil bezchybne a okamžite začal budovať náskok, tak jeho rival Lewis Hamilton znova pokazil štart a prepadol sa na ôsme miesto!

r11-rb-ricc.jpg

Na trati sa potom stabilizovali pozície a čakalo sa, kto vyrukuje s akou stratégiou. Špička štartovala na mäkkých softoch a približne po 11.-12.kole ich začala meniť na najtvrdšie hardy. V čele jazdil bezpečne Rosberg za ktorého sa zavesil výborne štartujúci Verstappen. Hamilton, Vettel a Raikkonen sa pokúšali vylepšovať pozície.

r8-f1-36k.jpg

Prakticky všetci z čela pretekov sa rozhodli jazdiť na dve zastávky, keď dvakrát obúvali hardy. Jedinou sľubnou výnimkou sa stal Vettel, ktorý do záverečného stintu obul znova mäkké softy a začal útočiť. Na začiatku poslednej tretiny pretekov stiahol náskok Hamiltona a pokúšal sa pred Angličana dostať. Pilot Mercedesu však okamžite ukázal kto je silnejší a Vettela zostrel tým, že mu ľahko odskočil. Nemec musel navyše poľaviť v agresívnom tempe, ak chcel dôjsť do cieľa bez ďalšej zastávky, ktorá by ho odsunula dozadu. „Stratil som asi štyri cenné sekundy predbiehaním pomalších áut," hneval sa Vettel. Ťažko však veriť, že by mu tieto štyri sekundy pomohli preskočiť Hamiltona.

r7-f1-49k.jpg

Lewis po odrazení Vettela prekvapivo nastúpil na stíhaciu jazdu Verstappena, jazdiaceho na druhom mieste. V závere ho dokonca celkom dostihol a zaútočil. Rozhodujúci útok v predposlednom kole mu v poslednej šikane okruhu nevyšiel a musel do výbehovej zóny. Iba 19-ročný Max Verstappen statočne udržal výborné druhé miesto a zvýšil svoj kredit.

r5-merc.jpg

Preteky vyhral suverénne Nico Rosberg, ktorý si tak upevnil o desať bodov náskok na Hamiltona a štyri preteky pred záverom sezóny už vedie o sľubných 33 bodov! „Bol to vynikajúci víkend a veľmi sa teším, že som konečne vyhral aj na tomto úžasnom okruhu," radoval sa Nemec. „Robil som čo som mohol," tvrdil Hamilton. „Budem bojovať až do konca a teším sa na zvyšné preteky," dodal zmierený Angličan.

r17-merc-title.jpg

Pre tím Mercedes bolo prvé miesto Rosberga a tretie Hamiltona dnes rozhodujúcou bodkou za obhajobou majstrovského titulu v Pohári konštruktérov. Nemecký tím získal už tretí titul v rade a v paddocku mohlo strieľať radostné šampanské na nové tričká oslavujúce hetrik.

r25-merc-1.jpg

Majstrovstvá sveta pokračujú o dva týždne v americkom Austine. Celkovo je v hre stále 100 bodov a šance Hamiltona sú naďalej veľké za predpokladu, že sa stane niečo mimoriadne. Ak by totiž Hamilton vyhral všetky štyri zvyšné preteky a Rosberg vždy skončil za ním na druhom mieste, tak bude mať Nemec stále o päť bodov viacej. Lenže Hamiltona pravdepodobne ešte raz neminie výmena komponentov pohonnej jednotky a to bude ďalšia strata. Uhrá už konečne Nico Rosberg majstrovský titul a stane sa tak druhým synom majstra sveta, ktorý zopakoval úspech svojho otca?

r-results-class.jpg

Poradie MS:
Piloti: Rosberg 313, Hamilton 280, Ricciardo 212, Raikkonen 170, Verstappen 165, Vettel 165, Bottas 81, Perez 80, Hulkenberg 54, Massa 43, Alonso 42, Sainz 30, Grosjean 28, Kvzat 25, Button 19, Magnussen 7, Palmer 1 Wehrlein 1, Vandoorne 1 bod.
Pohár konštruktérov: MERCEDES 693, RedBull 385, Ferrari 335, ForceIndia 134, Williams 124, McLaren 62, ToroRosso 47, Haas 28, Renault 8, Manor 1 bod.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri