Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Ha’il Baja 2010: Lákanie (ďalekého) Blízkeho Východu

Monday, 08. 02. 2010 - 19:33, Michal Kostka   

Ha’il Baja 2010: Lákanie (ďalekého) Blízkeho Východu

Po piaty raz bude mesto Ha'il a jeho okolie hostiť súťaž Ha'il Baja. Počas troch súťažných dní (16.-18. február) sa púšť Nafud stane dejiskom prvého podujatia tohtoročného seriálu FIA Baja Cup pre cross country rally.


112-1.jpg

Po premiére v prestížnom seriáli v roku 2008 bola saudskoarabská súťaž v minulom roku z kalendára vyškrtnutá. Prísne náboženské zákony zakazujú ženám akékoľvek športové aktivity a tiež vedenie motorového vozidla čo znemožnilo štart niektorým záujemkyniam. Tento rok sa na postoji organizátorov nič nezmenilo, Ha'il Baja sa však do kalendára FIA vrátila.

Podobne ako po minulé roky (a v porovnaní s inými súťažami celkom netradične) ponúkajú organizátori zámorským účastníkom ubytovanie na päť nocí zadarmo a k tomu vreckové vo výške 2.500 $ (cca 1.820 EUR). Pri štartovnom vo výške 6000 saudskoarabských rialov (cca 1.170 EUR), cene 12 centov za liter 95 oktánového benzínu a s pomocou pri vybavovaní víz to je lákavá ponuka. Na víťaza čaká finančná prémia 28.000 $ (cca 20.440 EUR), celkovo organizátori medzi úspešné posádky rozdelia 53.000 $ (cca 38.680 EUR).

hailbaja2009-2sm.jpg

Záštitu nad súťažou rovnako pri predchádzajúcich ročníkoch drží Jeho kráľovská výsosť princ Saud Bin Abdul Mohsen Bin Abdul Aziza, guvernér oblasti Ha'il, predseda Najvyššieho výboru pre miestny rozvoj a predseda rally výboru. Mishaal Al-Sudairy, prezident Saudskej asociácie motoristického športu (SAMF) prejavil spokojnosť s vývojom súťaže: „Každý kto sa v minulosti zúčastnil Ha'il Baja bol ohromený krásou a náročnosťou tunajšieho terénu a tiež formátom súťaže. Je pre nás cťou môcť zahájiť sezónu 2010 a zámorským účastníkom poskytnúť výnimočné a náročné etapy."

Tím pod vedením Elie Semaana pripravil pre účastníkov tri etapy. Kým prvá skúška je len 6,8-kilometra dlhým prológom, rýchlostné skúšky druhej a tretej etapy spolu presahujú 500 kilometrov. Na trati čakajú posádky piesočné duny, rýchle púštne pisty a technicky náročné a kľukaté cesty. Celková dĺžka súťaže je 834 kilometrov.

mark-powell-002.jpg

Exotickým vábením sa doteraz nedalo zlákať mnoho európskych posádok. Boris Gadašin, Wolfgang Wels a Lászlo Palik majú na svojom konte po jednom štarte a len Miroslav Zapletal sa na Blízkom Východe objavil dva razy. Úradujúci český majster a druhý muž minuloročného Baja Cupu sa chystal do oblasti Perzského zálivu aj do tretice, stopku mu však vystavilo zranenie z Dakaru 2010. Po niekoľkoročnej prestávke sa s obľúbeným Land Roverom vracia sólista Tommaso Castellazzi.

Väčšiemu zastúpeniu európskych posádok bojujúcich v Baja Cupe bráni nešťastne krátky odstup od druhej súťaže sezóny. Baja Russia Northern Forest sa koná len dva týždne po skončení blízkovýchodnej rally a dvoma vozidlami a zodpovedajúcim finančným zabezpečením disponuje málokto. Podobne ako po uplynulé roky bude súťaž záležitosťou prevažne domácich jazdcov.

100203-hail-2.jpg

S úplne novým vozidlom sa predstaví Toyota Rally Team Saudi Arabia. Toyotu FJ Cruiser Racer, vozidlo postavené v Saudskej Arábii, bude pilotovať domáci Saleh Al-Saleh. Do súťaže nasadí tím aj druhé vozidlo, Toyotu FJ Cruiser Proto, pripravené v Európe špeciálne pre tento typ súťaží. Za jej volant usadne jeden z najúspešnejších domácich rally jazdcov, blízkovýchodný majster v rally z roku 1995, 42-ročný Abdullah Bakhashab.

Za volantom dvoch dieselových Isuzu D-Max si účasť spred roka zopakujú Majed Al-Ghamdi a Abdullah Al-Dosari, ich cieľom je víťazstvo v triede T2. Katarský šejk Hamed Bin Eid Al-Thani, Abdullah Al-Herais z Emirátov či miestny Ali Hussain Obaid si za súťažné náčinie zvolili Nissan Patrol.

boris-gadasin-in-the-saudi-desert.jpg

V arabských krajinách dlhodobo pracuje zopár Európanov ktorí našli zaľúbenie v cross country. Ian Barker je jedným z nich a na rok 2010 si pripravil nový, silnejší Nissan Patrol s ktorým prestúpil do triedy T1. V nej mu bude spoločnosť robiť David Mabbs s Toyotou FJ Cruiser. Mark Powell, druhý z minulého roka, do svojej buggy tento raz neusadne, do rodnej Británie ho odvolali pracovné povinnosti.

Najviac pozornosti však na seba púta obhajca prvenstva, 29-ročný Yazeed Al-Rajhi. V posádke sa opäť stretne s Matthieu Baumelom a pokúsia sa zopakovať svoj predchádzajúci úspech. Pre Al-Rajhiho bola Ha'il Baja 2009 prvou a zatiaľ stále jedinou cross country súťažou v jeho doterajšej kariére. Overený Nissan Navara v roku 2010 mení za ex-továrenské Mitsubishi Racing Lancer tímu JMB Stradale Offroad.

100128-hail-mitsubishi-2.jpg

Administratívne a technické preberanie prebehne 15. a 16. februára, v utorok poobede sa po slávnostnom štarte posádky predstavia na krátkej super špeciálke. Druhá etapa sa koná v stredu 17. februára a podujatie bude po tretej etape ukončené slávnostným vyhlásením výsledkov vo štvrtok 18. februára.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri