Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Gumy môžu všetko zamiešať

Sunday, 30. 10. 2016 - 08:08, Ľuboš Kašický   

Gumy môžu všetko zamiešať

V Mexiku mercedesy odštartujú s prvého radu, ale nechýbalo veľa a mohlo to byť inak.

Nová mexická trať je síce rýchla, ale na druhej strane si žiada aj väčší prítlak. Nájsť optimálne zladenie týchto dvoch protichodných faktorov sťažuje navyše šmykľavá trať na ktorej zle fungujú pneumatiky. Aj napriek tomu však tím Mercedes obhájil prvý rad na štarte.

q3-3.jpg

„Tentoraz som správne nastavenie hľadal oveľa dlhšie," priznal Nico Rosberg. To znamenalo, že nedokázal dostať pneumatiky do optimálneho výkonnostného okna a to sa podpisovalo pod jeho časy. Oproti Hamiltonovi sa Nico tentoraz doslova trápil a podarilo sa mu až to posledné, rozhodujúce kolo.

q4-2.jpg

Pneumatiky sú naozaj hlavnou témou pred nedeľňajšími pretekmi v Mexiko City. Supersofty nedokážu vydržať dlho a droliť sa začínajú už po približne piatich kolách. O niečo lepšie sú na tom softy a najkonzistentnejšie sú medium gumy. Tie však majú slabšiu priľnavosť. Tak „čul budz múdry".

q5-2.jpg

Rozhodujúce časy v Q2 vyjazdili na softoch iba piloti Mercedesu a Ferrari. Ostatní použili najmäkšie supersofty. To teda znamená odlišnú stratégiu a podľa predpokladov by preto obidva redbully mali ísť na prvú výmenu pneumatík veľmi skoro. „Zámerne sme zvolili inú stratégiu. Inak by boli preteky nudné," hrdil sa Christian Horner. Bude to však výhoda?

q6-5.jpg

V tréningoch sa ukazovalo rýchle Ferrari, no kvalifikácia potvrdila Hamiltonove prognózy. Červení naozaj nie sú ich hlavným problémom. V kvalifikácii ich dokonca predbehol aj Hulkenberg na forceindii! Prekvapivo rýchli boli „býčkovia", ale nápomocné najmäkšie gumy môžu byť zároveň v pretekoch ich hendikepom.

q3-res-4.jpg

To všetko sľubuje celkom zaujímavé preteky, kde by sa oficiálne prognózy vďaka podmienkam a nevypočitateľným pneumatikám mohli poriadne seknúť. Hamilton potrebuje vyhrať, aby živil ďalej šance na titul. Medzi neho a trápiaceho sa Rosberga by sa však mohol dostať niekto z Redbullu, či dokonca aj z Ferrari? Ak by sa tak stalo, tak by si Nico skomplikoval doteraz jasný ťah na titul.

Ako sa toto všetko skončí sa dozvieme dnes večer, ak budeme pozerať preteky o 20.00 nášho času na staniciach Sport2 alebo na RTL.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri