Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Gonda v Marrákeši premiérovo v Auto GP

Wednesday, 16. 04. 2014 - 13:35, Public relations   

Gonda v Marrákeši premiérovo v Auto GP

Náš jediný súčasný formulový jazdec Richard Gonda sa vrátil z marockého Marrákeša plný dojmov a nových skúseností. Počas víkendu 11. až 13. apríla 2014 tam absolvoval svoju premiéru v náročnej sérii Auto GP.

 

Martin Trenkler/@tWorld;mg-5993.jpg

Rýchle monoposty na mestskom okruhu medzi betónovými stenami veru neboli najľahšou skúškou pre nováčika tohto seriálu, no Richard sa s touto výzvou popasoval na výbornú. „Ani raz som netrafil stenu," hlásil z úsmevom po pristátí v Bratislave. „Samozrejme, to nebola úplne moja ambícia, ale som rád, že som to zvládol. A pohyboval som sa približne v strede štartového poľa, čo sa časov týka. V kvalifikácii som dokonca zdolal tímového kolegu, ktorý vo Valencii pri testoch vytvoril nový rekord trate," pochválil sa 19-ročný Banskobystričan. Jeho noví partneri v britskom tíme Virtuosi UK - Belgičan Sam Dejonghe aj Talian Andrea Roda -- majú z Auto GP mnoho skúseností, náš Richard Gonda s nimi však dokázal držať krok. „Bol to prvý víkend novej sezóny, a tak som sa s monopostom stále len zžíval. Môj tím dokonca skúšal nové komponenty, takže v prvých pretekoch v sobotu som mal iné brzdové obloženie, ako moji kolegovia. A nebolo to úplne optimálne, nemal som na brzdách takú istotu. V nedeľu po výmene bŕzd za inú značku sa to podstatne zlepšilo," prezradil zo zákulisia tímu Virtuosi.

Martin Trenkler/@tWorld;mgl7544.jpg

V kvalifikácii obsadil talentovaný Slovák solídne 7. miesto. Už na štarte prvých pretekov sa však prehriaty motor jeho monopostu dostal do samoochranného režimu. Teplota na štartovom rošte sa totiž blížila k 50 stupňom Celzia. Richard tak len-tak-tak odštartoval a stratil pár miest. Pri neutralizácii pretekov za Safety Carom však výborne zvládol pitstop a posunul sa na 5. miesto. Po reštarte sa však znova prejavili problémy. Praskol kĺb v zadnej poloosi - takú poruchu ešte žiadny zo skúsených mechanikov Virtuosi nevidel. Takže Richard mal veľkú smolu a musel skončiť...
V nedeľu odštartoval z 11. miesta vynikajúco, posunul sa do prvej desiatky. Po rýchlej zastávke v boxe v 4. kole vyšiel tesne za Kevinom Giovesim, víťazom piatkovej kvalifikácie. Snažil sa na neho útočiť, no skúsený Talian zrazu spomalil pre technické problémy a vyšiel z trate doprava. V rýchlej tiahlej zákrute na vytočenú štvorku sa Gonda dostával pred neho, keď si to Talian zrazu rozmyslel a vybral si na zastavenie výbehovú zónu vľavo. V plnej rýchlosti trafil modrý monopost Richarda Gondu a ten zrazu videl len modré marocké nebo...

Martin Trenkler/@tWorld;mgl7590low-1.jpg

Dopad na zem bol poriadne tvrdý a náš mladý pretekár ho cíti v kostiach dodnes. Neovládateľný monopost bez predných kolies sa už len dokĺzal k bariére, bolo po pretekoch. „V Marrákeši som zrejme zaplatil nováčikovskú daň," usmieva sa už zasa Richard Gonda s odstupom pár dní. „Trúfal som si na lepší výsledok, ale asi to tak malo byť. Verím, že sa mechanikom z Virtuosi podarí opraviť monopost, ktorý bol po tom náraze dosť poškodený. Záves kolesa prerazil monokok, mal som šťastie, že netrafil moju nohu. Do ďalších pretekov na okruhu Paul Ricard zostáva už len pár dní, ide sa tam už tento víkend. My však naďalej pokračujeme v príprave a hľadaní partnerov, aby sme mali vykrytú celú sezónu," poodhalil svoje ďalšie plány Richard Gonda. „Myslím, že sme si v Maroku neurobili hanbu. Teraz už prichádzajú klasické okruhy, ktoré už aj poznám, takže sa pokúsim o dobrý výsledok. Chcem dobre reprezentovať Slovensko a svojich partnerov, ktorým týmto ďakujem za doterajšiu podporu."

 

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri