Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Formula E má nového lídra a prvý dabl histórie

Monday, 05. 02. 2018 - 18:38, Ľuboš Kašický   

Formula E má nového lídra a prvý dabl histórie

Zatiaľ, čo my sme šantili na zimnej rely v Dobšinej, tak na druhej strane sveta, v Santiagu de Chile, sa jazdili štvrté preteky elektrickej formuly.


Nečakaným dvojitým víťazstvo tímu TECHEETAH (čítaj „Ta-či-ta") sa skončili premiérové preteky FE v čílskom Santiagu. Svoje druhé víťazstvo vo formule E si zaslúžene zaknihoval Francúz Jean Eric Vergne, ktorému konečne, po príchode čínskeho tímu, začína kvitnúť šťastie. Z F1 sa musel porúčať na konci sezóny 2014, aby uvoľnil miesto mladému Sainzovi. Potom sa dva roky trápil v FE a keď Aguri Susuki predal svoj tím novému čínskemu majiteľovi (China Media Capital), tak Vergnemu konečne začalo svitať na lepšie časy. Vlani, už pod TECHEETAH vyhral posledné preteky sezóny a teraz pridal druhé víťazstvo a piate pole.

sa02-3.jpg

„Dnešný deň sa skutočne vydaril," radoval sa 27-ročný Francúz. „Vyhral som kvalifikáciu a potom aj preteky. Prvý stint bol dobrý, no po niekoľkých kolách v druhom aute mi systém nahodil o kolo viacej. Nerozumel som tomu, no jazdil som podľa toho. Zozadu na mňa tak začal tlačiť môj tímový kolega, idúci inú stratégiu. Čestne sme pretekali a v jednej chvíli sme dokonca kolidovali tak, že sme mali obaja zablokované autá. Mali sme veľké šťastie, že sa to neskončilo horšie a že sme nakoniec získali pre tím dvojité víťazstvo."

sa05-2.jpg

Ak ste to videli, tak uznáte, že zapichnúť nos pod zadné krídlo vášho tímového kolegu v zákrute je nočnou morou každého šéfa tímu. Tentoraz to dopadlo dobre a obaja chlapíci sa zapísali do histórie ako tí, ktorí priviezli vo formule E prvý dabl. Doteraz sa to v troch predošlých sezónach nikomu ešte nepodarilo.

sa01-4.jpg

Druhý bol teda Andre Lotterer, ktorého poznáme viacej ako trojnásobného víťaza 24h Le Mans a zároveň majstra sveta vytrvalostných pretekov (WEC) z roku 2012 (Audi). Pre nemeckého veterána (36 r.) to boli len štvrté preteky vo formule E, prvé body a hneď pódium. „Mám obrovskú radosť," netajil Lotterer. „Chvíľu nám nefungovalo rádio a nevedel som, čo sa deje. Skúšal som predbehnúť Jeana. Bolo to natesno a takmer som utrhol nos. Ale zasa som sa niečo naučil."

sa03-2.jpg

Tretí tentoraz prišiel skúsený Seb Buemi s tímu Renault, ktorému absolútne nevyšiel úvod sezóny v Hong Kongu a až po druhom mieste v Maroku sa znova začína hlásiť o slovo. Buemi štartoval z druhej pozície na štarte, no výhodu pokazil a klesol na štvrté miesto. Na jeho pozíciu sa posunul Nelson Piquet junior (Jaguar), ktorý však po reštarte v druhej časti pretekov pozíciu neudržal a nakoniec skončil na šiestom mieste.

sa06-2.jpg

Dabl čínskeho tímu vykopol do čela priebežného poradia nielen Vergna, ale aj jeho tím. Máme za sebou však len prvú tretinu sezóny a všetko môže byť ešte úplne inak. Najbližšie sa jazdí v Mexico City tretieho marca.

Výsledky ePrix Santiago 2018
1. Jean-Eric Vergne, TECHEETAH, 1:01:24.514s (28 bodov)
2. Andre Lotterer, TECHEETAH, +1.154s (18)
3. Sebastien Buemi, Renault e.dams, +1.959s (15)
4. Felix Rosenqvist, Mahindra Racing, +2.793s (12)
5. Sam Bird, DS Virgin Racing, +4.490s (11)
6. Nelson Piquet Jr, Panasonic Jaguar Racing, +6.364s (8)
7. Mitch Evans, Panasonic Jaguar Racing, +7.099s (6)
8. Jerome D'Ambrosio, DRAGON, +13.308s (4)
9. Antonio Felix da Costa, Andretti Formula E, +14.811s (2)
10. Nico Prost, Renault e.dams, +21.092s (1)
11. Tom Blomqvist, Andretti Formula E, +32.924s
12. Luca Filippi, NIO Formula E Team, +44.127s
13. Edoardo Mortara, Venturi Formula E Team, +49.398s
14. Oliver Turvey, NIO Formula E Team, +1:12.282s
...
DNF - Alex Lynn, DS Virgin Racing, 26 Laps
DNF - Nick Heidfeld, Mahindra Racing, 23 Laps
DNF - Lucas di Grassi, Audi Sport ABT Schaeffler, 21 Laps
DNF - Daniel Abt, Audi Sport ABT Schaeffler, 11 Laps
DNF - Jose Maria Lopez, DRAGON
DNF - Maro Engel, Venturi Formula E Team

standings-7.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri