Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Ford Team RS Slovakia - začiatok sezóny 2012

Wednesday, 13. 06. 2012 - 15:10, Daniel Mandzi   

Ford Team RS Slovakia - začiatok sezóny 2012

Dlhoočakavaný vstup do sezóny sa pre Ford Team RS Slovakia začal v českom Šternberku na trati Ecce Homo. Športová verejnosť ale aj náš team vstupoval na pretek s veľkým očakávaním a zároveň zvedavosťou ako sa Martin Koiš a nová Fiesta E1 zaradí do štartovného poľa spomedzi viac ako 100 pretekárov z celej Európy. Napätie žiaľ trvalo iba 2 minúty a Fiesta E1 sa zastavila v 1. tréningovej jazde, približne v polovici trate; došlo k poruche palivovej trysky, ktorá vzápäti vážne poškodila motor.

Tibor Szabosi;co8c1641-7.jpg

Ešte v sobotu v Šternberku si team stanovil stratégiu bojovať a skúsiť pripraviť motor Fiesty na ďalší pretek sezóny, ktorý začínal len 5 dní po smolnom preteku Ecce Homo. V nedeľu v dielňach Koiš Racing došlo k vybratiu motora a identifikovaniu problému. Po dohode s naším anglickým technikom bolo potrebné motor priviesť do ich dielne v Anglicku vo štvrtok ráno, kde boli všetci nachystaní na rýchlu opravu motora. Celá oprava trvala 10 hodín. Následne bol motor prevezený späť do Bánoviec nad Bebravou. Hoci pôvodne mal byť motor privezený už v piatok ráno, k uskutočneniu tejto myšlienky nedošlo z dôvodu poškodenia kolesa v Nemecku na vozidle, ktoré motor viezlo. Celý plán začal meškať o cca 6 hodín. Nakoniec motor dorazil v piatok večer a team sa rozhodol vynechať sobotný pretek na Jahodnej pri Košiciach a sústrediť všetku silu už len na nedeľný pretek. V sobotu ráno sa začalo s inštaláciou motora. Po mnohých komplikáciách a problémoch sme vyrazili od Košíc o 20:00 s takmer neodskúšaným autom. Vďaka dobrej práci členov nášho teamu sa nakoniec všetko podarilo a Martin Koiš sa postavil na štart nedeľného preteku Moris Cup Jahodná 2012.

Jozef Pisch;1t1u3127-3.jpg

Po viacerých precestovaných a neprespatých nociach začal Martin prvý tréning veľmi opatrne. Trať bola ešte mokrá z nočného dažďa, tak sa išlo na mokrých pneumatikách aj napriek tomu, že to miestami obsychalo. Zároveň bolo potrebné citlivo vnímať nastavenie novej Fiesty, ktorá ešte nefunguje presne tak akoby mala. Celkové dojmy po prvom tréningu neboli pre Martina uspokojivé, a tak sa zameral na výraznejšiu zmenu nastavenia podvozku. Prvá ostrá jazda už štartovala za sucha, čo prinieslo možnosť sa lepšie „oprieť" do pneumatík a pocítiť ako auto pracuje. Po zmenách v prvom tréningu sa jazdné vlastnosti Fiesty zlepšili a Martin tak dosiahol druhý čas v absolútnom poradí vrámci Majstrovstiev Slovenská a celkovo šiesty v medzinárodnom hodnotení zo 115 štartujúcich. Na ďalšiu jazdu sme opäť zmenili nastavenie tlmičov, avšak tesne pred štartom začalo pršať a opäť sa štartovalo na mokrých pneumatikách, ktoré Martinovi neposkytli dostatočne presné pocity o správaní vozidla. Martin nakoniec dosiahol celkovo siedmy čas v medzinárodnom hodnotení a druhý spomedzi Slovákov. V súčte oboch jázd dokončil pretek na šiestom mieste v absolútnom hodnotení, na štvrtom v skupine E1 a na druhom spomedzi slovenských jazdcov hneď za Jozefom Bérešom jazdiacim na silnom Audi Quattro.

Tibor Szabosi;67c9929.jpg

Napriek všetkým predchádzajúcim problémom a zatiaľ nie celkom nastaveným vozidlom, je Ford Team RS Slovakia s výsledkom spokojný a už sa pripravuje na ďalší pretek sezóny do poľskej Limanowej, kde bude vstupovať s ešte väčšim nasadením.

Celkové výsledky nedeľného preteku nájdete TU



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri