Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Fantastické! Alonso víťazí pri svojom debute v Toyote

Sunday, 06. 05. 2018 - 10:18, Ľuboš Kašický   

Fantastické! Alonso víťazí pri svojom debute v Toyote

Super sezóna vytrvalostných špeciálov (WEC) začala super víťazstvom Toyoty na klasickom belgickom okruhu v Spa-Francorchamps.

 


Pri sledovaní Alonsovho triumfálneho prejazdu cieľom na slávnom belgickom okruhu v Ardenách sa mi v pamäti vynorili posledné preteky medzinárodnej série F3000 (dnes F2) z roku 2000, keď iba 19-ročný mladíček z Ovieda šokoval pred očami všetkých bossov F1 motoristický svet. Fernando vtedy všetkých prevalcoval a na čelo dostal nálepku najväčšieho talentu, ktorý okamžite prestupoval do F1.

to01-2.jpg

Od tej doby ubehlo dlhých osemnásť rokov a neuveríte, no Alonso v Spa odvtedy ani raz nezvíťazil (pritom má na konte 32 víťazstiev v F1)! Veľké belgické víťazstvo v roku 2000 naštartovalo veľkú kariéru megahviezdy. Aký význam bude mať pre Alonsa víťazstvo tohto víkendu?

to06.jpg

Jeden z najlepších pilotov súčasnosti dostal povolenie štartovať súbežne aj v MS ušľachtilých beštií (WEC), ktoré je po odchode Porsche a Audi trochu v kríze. WEC-ko to kompenzuje vyhlásením supersezóny (spojenie ročníkov 2018-19) a naťahaním hviezd - vrátane Alonsa. Kvôli Španielovi dokonca preložili preteky v Japonsku, ktoré kolidovali s termínom americkej grand prix! Alonsa navyše posadili do najlepšieho auta v štartovom poli a zreálnili jeho šancu na víťazstvo v 24-hodinovke Le Mans. Chlapík z Ovieda totiž túži stať sa druhým pilotom histórie (po Grahamovi Hillovi), ktorý vyhrá zlatú trojkorunu víťazstiev najprestížnejších pretekov sveta - GP Monako, 500 míľ Indy a 24 hodín Le Mans.

to08.jpg

Belgické preteky počas tohto víkendu otvárali úvodným podnikom novú sezónu. Posádka Fernando Alonso, Sebastien Buemi a Kazuki Nakajima na beštii Toyota TS050 Hybrid, so štartovým číslom osem, vyhrala z pole position systémom štart - cieľ a ujala sa vedenia v priebežnom poradí majstrovstiev sveta. Druhým podnikom sezóny bude práve legendárna 24-hodinovka v Le Mans, ktorá je na programe v polovici júna (počas konania rely v Hustopečiach).

to04.jpg

„Mám veľkú radosť z dosiahnutého víťazstva," žiaril v cieli na všetkých 32 zubov Fernando Alonso. „Pracovať s takýmto tímom bolo úžasné. Počas zimnej prípravy sme tvrdo pracovali, aby sme dokázali prípravu pretaviť vo víťazstvo. Splnili sme, čo sme si predsavzali a ja som naozaj veľmi šťastný, že sa mi podarilo zvíťaziť hneď pri prvom štarte v majstrovstvách sveta vytrvalostných špeciálov. Ďakujem aj Sebastienovi a Kazukimi, že mi k tomuto víťazstvu pomohli." Mimochodom, továrenský tím Toyoty na posledný stint zámerne posadil do auta Alonsa, aby si patrične užil víťazstvo a ako terč fotografov z celého sveta aj patrične hybridnú beštiu zviditeľnil.

to03.jpg

Pozrite si výsledky pretekov

Pozrite si postavenie na štarte pretekov

to07.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri