Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1 - Veľká červená dráma na Silverstone

Monday, 17. 07. 2017 - 07:27, Ľuboš Kašický   

F1 - Veľká červená dráma na Silverstone

Defekty Ferrari pomohli Mercedesu k dablu. Neohrozený Lewis Hamilton si doviezol ďalší grand chelem a zrušil Vettelov náskok v šampionáte.


Svojimi charakteristikami výnimočný Silverstone (o histórii ani nevravím) nesľuboval extra zaujímavé preteky. V kvalifikácii všetkým vymietol komín Lewis Hamlton a bolo jasné, že ak nepokazí štart, tak len ťažko nájde súpera. A predpoklad sa aj naplnil. Namyslený Angličan vyhral systémom štart cieľ, vyjazdil najrýchlejšie kolo a spolu s pole position to znamenalo ďalší vysoko hodnotený grand chelem.

me25.jpg

Ferrari síce nasadilo nové pohonné jednotky, ktoré pred týždňom úspešne preveril tím Haas, no ani to nepomáhalo. Mercedesy, ktorým Silverstone vyhovuje, dokázali ľahko kontrolovať dianie na trati a aj za prevodovku penalizovaný Bottas sa postupne prerezával z deviateho miesta na pódium.

me21.jpg

Prakticky všetci štartovali na supersoftoch, ktoré približne v polovici plánovali vymeniť za softy. Jediný Bottas (ovplyvnený posunom na rošte) jazdil opačnú kombináciu. Po štarte sa na chvíľu (do PIT STOP) premiešal s monopostami ferrari Verstappen, no neskôr nestačil s dychom. Navyše v závere musel meniť pneumatiky, ktoré nevydržali podľa plánu do konca.

me18-1.jpg

A presne rovnaký problém pripravil o lepší výsledok tím Ferrari. Vettel prezúval už v 18.kole (Verstappen v 19.kolo) a jeho mimoriadne namáhaná predná guma to nevydržala. Do depe na výmenu musel v poslednom kole a nakoniec skončil siedmy! Rovnaký problém malo aj druhé ferrari Fína Raikkonena, ktorý vďaka pit stop v predposlednom kole stratil druhé miesto. „Vyťažili sme maximum. Mercedes bol rýchlejší. Problém s pneumatikami bol nešťastný, no stať sa to môže kedykoľvek. Nie sme šťastní, ale už s tým nič nenarobíme," sucho zosumarizoval Kimi Raikkonen.

fe08.jpg

To oveľa viacej emócií bolo medzi „striebornými", ktorí ďalším dablom zvýšili svoje vedenie v Pohári konštruktérov a jasne zahnali nádeje súperov na ich tohtoročne zosadenie z trónu. Bottas potvrdil kvality prerezaním sa zozadu na druhé miesto a Hamilton preletel so suverénnym grand chelemom už do tesného závesu lídra MS jednotlivcov, keď na Vettela stráca jediný chudobný bodík. „Ďakujem za podporu všetkým fanúšikom. Ste úžasní! Inšpirovali ste ma k lepšiemu výkonu," udobroval si divákov Angličan, ktorý sa ako jediný na nich vykašľal na stredajšej londýnskej promo diváckej akcii.

me22.jpg

S veľkým odstupom za pódium došli obidva redbully, keď Verstappen aj napriek nútenej výmene gúm v samom závere stihol ešte štvrté miesto a nemastný neslaný (asi opitý z nechutného pitia z topánok) Daniel Ricciardo došiel až piaty. Piloti Force India pokračovali v slušných výkonoch aj na domácej trati (fabriku majú hneď za bránami okruhu) a Ocon dokonca porazil kolegu Perez, keď skončil tesne pred ním na ôsmom mieste. Desiaty došiel veterán Massa na wiliamse.

wi10.jpg

O dva týždne pokračuje F1 na susednom Hungaroringu, kde nebudeme chýbať ani my. Maďarská trať má však úplne iný charakter, ako Silverstone a to je to správne miesto pre útok Ferrari a Redbullov. Svoje zohrá aj extrémne teplo, keďže Hungaroring sa termínom vo vrchole leta radí medzi najrozpálenejšie preteky kalendára F1. To, či sa tieto prognózy naplnia sa však môžete presvedčiť sami, keď v posledný júlový víkend vyrazíte do Budapešti. Stretneme sa tam.

rb07-2.jpg

Stav MS F1 2017 po Silverstone (10/21): Vettel 177, Hamilton 176, Bottas 154, Ricciardo 117, Raikkonen 98, Verstappen 57, Perez 52, Ocon 43, Sainz 29, Hulkenberg 26, Massa 23, Stroll 18, Grosjean 18, Magnussen11, Wehrlein 5, Kvyat 4, Alonso 2 body.

Pohár Konštruktérov: Mercedes 330, Ferrari 275, RedBull 174, ForceIndia 95, Williams 41, Toro Rosso 33, Haas 29, Renault 26, Sauber 5, McLaren 2 body.

race-results-4.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri