Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1 sa sťahovala za oceán. Štartujeme americký víkend.

Thursday, 20. 10. 2016 - 09:40, Ľuboš Kašický   

F1 sa sťahovala za oceán. Štartujeme americký víkend.

V roku 2012 sa vrátila do kalendára znova veľká cena USA. Jej desiatym miestom konania sa stal texasky Austin.

Pred Austinom sa F1 jazdila na Sebringu na Floride, Riverside a Long Beach v Kalifornii, Watkins Glen v štáte New York, Las Vegas v Nevade, Detroite v Michigane, Dallase v Texase, Phoenixe v Arizone a na Indianapolis, štát Indiana. Práve posledný okruh v Indianapolise je mäkkou amerického autošportu, kde sa okrem F1 jazdia aj najstaršie okruhové preteky sveta, 500 míľ Indy. V roku 2000 tu dokonca vybudovali nový vnútorný okruh pre F1, ktorý bol so slávnou tehelnou prepojený iba v poslednej zákrute. Spojenie F1 s Indy bol výborný nápad, ale po ôsmych rokoch sa v táto kapitola skončila v roku 2007. USA si na ďalšiu grand prix F1 musela počkať do roku 2012.

15d.jpg

Trať dlhú 5513 metrov (3,4 míle) projektoval znova Tilke, ktorý vytočil jedenásť ľavotočivých a osem pravotočivých zákrut, ktoré sa jazdia v protismere hodinových ručičiek. Inšpiráciou mu boli slávne zákruty z celého sveta a moderný okruh sa pilotom páči.

15b.jpg

Hladký a stále relatívne nový asfalt dal Pirelli dôvod nasadiť mäkšie gumy, ako v posledných dvoch veľkých cenách v Malajzii a Japonsku. Piloti teda budú variovať so supersoftami, softami a medium.

15c.jpg

Vlani všetkých poriadne vymočil dážď (pomiešal stratégie) a istota, že sa to nezopakuje chýba aj tentoraz. No snáď to dopadne, ako v ostatných pretekoch, kde sme tiež čakali vodu a neprišla.

15a-1.jpg

Do Ameriky ako líder cestuje Nico Rosberg, ktorý si vďaka Hamiltonovým problémom vybudoval už veľmi nádejný náskok 33 bodov a nebude musieť tlačiť na pílu. Nemec sa však každopádne zastrája, že s tempa neuberie, lebo toto je najlepšia cesta, ako si šance na titul nepokaziť. Netreba však zabudnúť, že z doterajších štyroch pretekov na okruhu v Austine sa trikrát z víťazstva radoval práve Lewis Hamilton.

pirelli-preview.jpg

Pre nás je dôležitá informácia o časovom posune, ktorý znamená, že preteky sa budú jazdiť pre nás vo večernom čase. Nedeľňajší štart je o 20.00 nášho stredoeurópskeho času.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri