Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

F1 pokračuje na Monze

Wednesday, 31. 08. 2016 - 21:00, Ľuboš Kašický   

F1 pokračuje na Monze

Dlhé rovinky, tvrdé brzdenie a presný prejazd šikanami. To je Monza - najrýchlejší okruh šampionátu F1. Miesto, kam sa na tento víkend presťahovala celá svetová automobilová elita.

Monza. Mekka talianskeho automobilového športu. Aréna vášní a emócií, ktoré vyvoláva jedno slovo - Ferrari. Desaťtisíce fanúšikov z celého sveta sa sem každoročne schádza v nádeji, že práve tu uvidí víťaziť červené bolidy z Maranela. Ak sa tak stane, Taliansko oslavuje národný sviatok. Bude mať čo oslavovať aj tento rok?

15starttt.jpg

Všeobecne je okruh známy ako najrýchlejší v kalendári MS F1, keď priemerná rýchlosť víťazov sa tu pohybuje okolo 240 km/h! A hoci pri otvorení, v r.1922, bol posvätený priamo pápežom, ani to nepomohlo šesťdesiatim obetiam, ktoré si do dnešného dňa vyžiadal. Kvôli vyššej bezpečnosti bol síce pôvodný tvar okresaný šikanami, no aj napriek tomu tu monoposty stále dosahujú väčšie rýchlosti, ako predtým. Maximálky sa pohybujú na hranici cca 360 km/h!!!

15start.jpg

Pritom sa vôbec nedá povedať, že by Monza súčasným monopostom F1 vyhovovala. Dnešné, aerodynamicky príliš prešpekulované, formuly totiž nedokážu jazdiť dlhšiu dobu vo vzdušnom tunely (motor nedostáva vzduch a stráca výkon), čo znemožňuje predbiehanie a preteky sa stávajú nudným krúžením a hrou stratégie. Vo výhode sú na Monze silné pohonné jednotky. Motory Mercedes tu v posledných piatich rokoch zajazdili päť najrýchlejších kôl a trikrát zvíťazili.

Kritickým miestom trate bola vždy šikana na konci cieľovej rovinky, kde sa zvlášť po štarte stávali hromadné havárie končiaca sa neraz tragicky (viď. Peterson 1978). Inkriminované miesto už prešlo niekoľkými úpravami, no v podobe, akú poznáme dnes, sa bude jazdiť naposledy. V r.2017 prejde totiž ďalšou úpravou.

15firstcurve.jpg

Špekulant Bernie Ecclestone pred rokom pohrozil Monze, že môže vypadnúť z kalendára F1, no bola to iba príprava pôdy pre vyjednávanie o novej zmluve, ktoré sa skončilo v týchto dňoch a má priniesť predlženie zmluvy o ďalšie tri roky. Hlavný sponzorom už v tomto roku sa stala spoločnosť Heinenken, čo pomohlo Monze finančne prežiť a nenažrancom z vedenia F1 znova naplniť vačky miliónmi. Nevedomý fanúšik však môže byť spokojný. Monza v kalendári zostáva.

15tifosi.jpg

A čo môžeme čakať? Mercedesy sú jasnými favoritmi, pričom Hamilton tu v posledných dvoch rokoch absolútne dominoval, keď vyzbieral všetky pole, NK aj víťazstvá. Vlani dokonca pred seba nikoho nepustil a zaknihoval veľmi cenený grand chelem. Dokáže ho teda Rosberg vôbec potrápiť? Ak nie, tak to pre jeho ambície na titul bude ďalšia tvrdá rana.

15podium.jpg

Ferrari na Monze zvyklo oznamovať zloženie tímu na novú sezónu, no tento rok sa poponáhľali, aby upokojili Räikkonena a tak nič nové sa od červených nečaká. Ich forma je slabšia, než sa verilo a pošuškáva sa dokonca, že túto sezónu už zabalili a pracujú na novej. Jediným, kto by teda na Monze mohol poštekliť Mercedes tak ostáva znova prebudený býček RedBull.

Pre pneumatikársku firmu Pirelli je to domáca veľká cena a tak sa bude snažiť prezentovať čo najlepšie. Na okruh vezie pneumatiky medium, soft a supersoft, čo predznamenáva stratégiu jedinej zastávky v kombinácii soft-medium (resp. opačne).

Monza je poslednou európskou zastávkou kráľovnej automobilového športu v Európe a logicky sú časy pretekov aj kvalifikácie o 14.00 nášho času. Tak nezmeškajte to!

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri