Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  WRC

Extrémne ťažké Monte Carlo vyhral už piatykrát Ogier!

Sunday, 28. 01. 2018 - 14:18, Ľuboš Kašický   

Extrémne ťažké Monte Carlo vyhral už piatykrát Ogier!

Úvodná súťaž majstrovstiev sveta v rely rozdala karty do novej sezóny. Milým prekvapením je výkon Toyoty, ktorá doplnila Ogiera na pódiu.

 


Pravidlo o tom, že posledný krok býva vždy najťažší nám dnes znova potvrdil Esapekka Lappi. Fínska nádej odjazdila v mimoriadne náročných podmienkach výbornú súťaž, no v na poslednom úseku mu uletel zadok, stratil cenné sekundy a prepadol sa z krásneho štvrtého miesta až na siedme v cieli. Toto bol však dnes ten smutnejší príbeh.

Copyright manufacturer;tgr-0028-10.jpg

Oveľa veselšie bolo v M-Sporte. Ogier aj napriek podmienkam dokázal po troch víťazstvách s VW vyhrať už druhýkrát aj s Fordom a predlžil svoju víťaznú šnúru z Monte Carla až na päť víťazstiev v rade, čo sa doteraz ešte nikomu nepodarilo. Dokonca ani Loebovi, ktorý tu síce vyhral sedemkrát, no v rade maximálne štyri. „Na Monte sú tradične náročné podmienky, no tentoraz to bolo extrémne náročné," uznanlivo pokyvuje hlavou úradujúci šampión a nový líder nového ročníka. „Ešte nikdy som nemal taký problém správne zvoliť pneumatiky. O to väčšiu radosť mám z víťazstva. Tento víkend robil chyby každý. My sme ich urobili najmenej."

Copyright manufacturer;gm201801223.jpg

Radovať sa však môžu aj v Toyote. Nováčik v tíme, Estónec Ott Tänak, bol jediný, kto sa snažil držať tempo s Ogierom a poctivo vyčkával na chybu aj dnes. Jeho včerajší náskok na tretieho tímového kolegu Latvalu bol takmer celá minúta a preto nemalo zmysel riskovať. Ogier chybu dnes nespravil a „Toyotáci" si tiež dávali bacha, aby doviezli dve pódiové umiestnenia. „Som šťastný," priznal Tänak. „Je to skvelý začiatok sezóny v novom tíme. Auto je výborné a všetci odviedli fantastickú prácu." A to potvrdil aj tretí Latvala. „Cítil som veľký tlak, no toto je dôležité pre začínajúcu sezónu."

Copyright manufacturer;tgr-0014-10.jpg

Po spomínanej chybe Lappiho v power stage sa o jedno miesto posunuli jednotky tímov Citroen aj Hyundai. Thierry Neuville predviedol výborný výkon a preto škoda toho výpadku v úvode súťaže. „Hanbím sa za moju štvrtkovú chybu. Mohli sme skončiť na pódiu. Každý však robil chyby. Inak to však bola dobrá rely." Pre silný Hyundai to je ale naozaj sklamaním. Andreas Mikkelsen výborne vyštartoval a iba technické problémy ho pripravili o pódium. Nór sa teda sústredil na extra body z power stage, lenže ani to mu celkom nevyšlo. Bral iba tri, za tretí najlepší čas.

Copyright manufacturer;2018montecarlo-hem-228.jpg

Chuť v power stage si naprával Kris Meeke. Ťažko ale povedať, či náplasť piatich bodov zahojí sklamanie z celkového výkonu francúzskeho tímu. „Celé zle. Nočná mora," priznal Meeke. „Nemohol som nájsť správny pocit v aute. Aspoň na power stage sme sa teda do toho opreli." Pokračujúcu diétu Citroenu len potvrdil deviatym miestom Craig Breen, keď ho predbehol aj Bouffier s tretím fordom. „Doplácali sme na štartovaciu pozíciu," hľadal vysvetlenie Breen.

Copyright manufacturer;1909679-7s73ckn5va.jpg

Pozornosť si zaslúži aj druhý ford s Elfynom Evansom, ktorý skončil s päť minútovou stratou na šiestom mieste. Walesan veľa stratil hneď v úvode a už sa z toho nespamätal. Zvyšok preto príliš neriskovala jazdil svoj štandard, ktorý stačil na osem majstrovských bodov. Jeho potenciál však všetci poznáme.

skoda02-1.jpg

Pozrime sa ešte na WRC2, kde si ďalšie víťazstvo doviezla vynikajúca továrenská Škoda Fabia posádky Jan Kopecký a Pavel Dresler. Chlapci po odpadnutí Camilliho jazdili pokojne a zvíťazili s obrovským náskokom pred Belgičanmi De Meviusom a Loukom. V skupine RC2 však za nimi na druhom mieste („len" s päťminútovou stratou) došli mladíci Škody Motorsport, Rovanpera a Halttunen.

03-res-final.jpg

Seriál majstrovstiev sveta v rely sa teraz tradične presunie na zimnú súťaž do Švédska, kde sa jazdí v termíne 15. - 18.februára.

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri