Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Dobšinský kopec začína písať ďalších tridsať rokov

Tuesday, 03. 06. 2014 - 10:31, Public relations   

Dobšinský kopec začína písať ďalších tridsať rokov

Napriek faktu, že od prvého štartu Dobšinského kopca uplynulo v minulom roku už štyridsať rokov, oslávilo toto podujatie svoj tridsiaty ročník. Poďme však pekne po poriadku.

 

dk3-1.jpg

História hovorí, že preteky automobilov do vrchu v Dobšinej prvýkrát odštartovali 10.júna 1973. V tom čase boli preteky zaradené do oblastného preboru a na štart sa celkovo postavilo štyridsaťdva jazdcov z deviatich okresov bývalého Československa. Po tomto, akomsi „nultom" ročníku preteky v Dobšinej pokračovali ešte dva roky.

dk1-2.jpg

Následne prišla, z dôvodu nekvalitného povrchu trate, dlhá, osem ročná pauza. Po tejto vynútenej prestávke sa nadšencom z Dobšinej podarilo v roku 1983 dohodnúť s vtedajším riaditeľom Vodných elektrární Dobšiná, ktorý zobral na svoje plecia funkciu predsedu organizačného výboru. Po tomto kroku začala partia dobrovoľníkov s úpravou trate, výsledkom čoho bolo opätovné povolenie štartu pretekov zo strany vtedajšieho Zväzarmu. Od tohto momentu nastala takzvaná „elektrárenská éra", ktorá opätovne naštartovala organizovanie pretekov pod názvom Dobšinský kopec, ktoré vydržalo až do roku 1985.

dk2-1.jpg

Po roku 1986, kedy sa Dobšinský kopec neuskutočnil z technických príčin, prišiel na rad šiesty ročník ktorý sa datoval v roku 1987. Po úspešnom štarte v roku 1987 však opäť prišlo dvojročné obdobie stagnácie. Našťastie, organizátorská partia v Dobšinej sa nenechala týmto obdobím znechutiť a od roku 1990 nastala dlhoročná šnúra trvajúca až dodnes.

dk4-1.jpg

Organizátorské schopnosti, ale aj každoročne pripravované preteky s dôrazom na bezpečnosť jazdcov, ale aj divákov nakoniec doviedol Dobšinský kopec najskôr do českých majstrovstiev, či Zóny strednej Európy, aby nakoniec práve v Dobšinej v roku 2012 odštartovali preteky zaradené do seriálu Majstrovstiev Európy pretekov automobilov do vrchu. Tie trvajú až do dnes a Dobšinčania sa určite budú snažiť aby to takto ostalo aj naďalej, pričom všetci aspoň potichu dúfajú, že sa tunajšie preteky budú konať aspoň ďalších tridsať rokov. Prvý z nich odštartuje už o necelé dva mesiace, v dňoch 19.-21.júla 2014.

Miro Majláth
tlačový tajomník DK 2014

dk-reklamni-partneri-2014-1.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri