Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Divočina v Azerbajdžane!

Sunday, 25. 06. 2017 - 17:38, Ľuboš Kašický   

Divočina v Azerbajdžane!

Fantastické preteky s dramatickou zápletkou, ktorou by nepohrdol ani filmový priemysel. Trikrát safety car, jedno prerušenie pretekov, tresty, poruchy, havárie a prekvapivé výsledky v cieli. Dnes sa F1 vydarila!


V kvalifikácii Mercedes ukázal plnú silu a málokto čakal dnes iného víťaza. Divná azerbajdžanská trať sa nám však vyškerila už pri pretekoch F2, ktoré boli plné havárií a museli ich predčasne ukončiť. Zopakuje sa azda niečo podobné aj vo formule jeden?

rb04-3.jpg

Štart v zásade nič dramatické nevyviedol. Na širokých bulvároch s 90-stupňovými zákrutami sa proti sebe postavili len dvaja nafučaní býčkovia z Toro Rosso a vpredu si otĺkali cencúle dvaja ľadoví Fíni. Viac na to doplatil Bottas, ktorý musel s defektom pomaly do depa, aby mu vymenili aj predné krídlo. Räikkonen pokračoval, no drobné poškodenia ho dobehli neskôr.

rb09.jpg

Do čela pretekov zatiaľ suverénne usadol Hamilton s Vettelom za zadkom. Bottas sa vrátil na poslednom mieste so stratou jedného kola a vyzeralo to, že má po pretekoch. Nasledujúce kolá situáciu začali uspávať, no nie nadlho. Problémy s brzdami hlásil Ricciardo, ktorý už v piatok kole radšej zašiel do depa po nové softy a vyčistenie systému. Sťažoval sa už aj Verstappen, ktorému vynechávala pohonná jednotka a elektronika trápila aj polodomáceho Kvyata.

me18.jpg

A bol to práve Daniil Kvyat, ktorý už v jedenástom kole odstavil na trati nepojazdné auto a Whiting na trať prvýkrát poslal safety car. To väčšina využila na zastávku v depe a poradie sa začalo meniť. Najviac z toho však vyťažil Bottas. Nielenže za SC zašiel na druhý pit stop, ale ešte mohol zmazať stratu celého kola, ktoré dostal v úvode. Prakticky sa vrátil do pretekov.

me17.jpg

Krátko po reštarte do 17.kola za začal rozpadávať monopost Kimi Räikkonena a pre úlomky na trati Charlie nič neriskoval a znova poslal na trať bezpečnostné vozidlo. A práve v tejto fáza sa stala ďalšia divná udalosť, ktorá ovplyvnila výsledky pretekov.

Za SC si diktoval tempo Hamilton, no trochu to prehnal v jednom z výjazdov zo zákruty a nepripravený Vettel do neho zozadu narazil. Nemec si poškodil predné krídlo a vzbĺkli vášne, ktoré pritlačili jeho plynový pedál a stočili volant smerom na mercedes. Neprofesionálny bodyček na Angličana onedlho športoví komisári ocenili bodovými známkami na trestnej lavici a „chudáčik" Vettel sa ešte čudoval. Prečo?

fe11-trest-vettel-34k.jpg

Ani druhý reštart však netrval dlho. Tentoraz sa do seba pustili obaja piloti tímu Force India. Na trati sa rozsypali ďalšie úlomky na ktorých „defektoval" aj Kimi a mali sme tretí výjazd safety caru, ktorý vzápätí zaklincovala červená vlajka. Čakalo sa asi 15-20 minút, kým konečne vyčistili trať a mohlo sa pokračovať.

me17-bot.jpg

Do druhej polovice sa znova vyrútili zúrivci Hamilton s Vettelom. Približne v tridsiatom kole sa však uvoľnil ochranný kryt hlavy (headrest) na monoposte Lewisa Hamiltona a aj napriek pokusom sa mu ho nepodarilo zasunúť späť. Angličan musel do depa a tým stratil víťazstvo. Na chvíľu sa už radoval Vettel, ktorý skočil po uvoľnenom prvom mieste. Ani jeho radosť však nevydržala viac, ako tri kolá. Tím mu totiž oznámil „radostnú novinu" o desaťsekundovom treste na trestnej lavici.

rb08-1.jpg

Po návrate oboch kohútov na trať sme sa mohli tešiť na dramatický záver. Výborný Bottas sa medzitým prepracoval na šieste miesto, Vettel bol siedmy a Hamilton ôsmy. Pred nimi však boli slabšie autá a bonus zvyšných desiatich kôl. V strhujúcom finiši síce lídra Daniela Ricciarda (redbull) už dobehnúť nestihli, no Valtteri Bottas sa na cieľovej páske prehnal cez nechápajúceho Lanca Strolla (williams) a skončil druhý! Kanadský mladíček sa aj vďaka tretiemu miestu stal najmladším pilotom na pódiu F1 (18 rokov 239 dní). Vettel došiel na štvrtom mieste a Hamilton piaty.

wi05.jpg

V cieli konečne na body dosiahol ťažko skúšaný McLaren, keď z množstva odstúpených profitoval Alonso a doviezol do Wokingu prvé dva body v sezóne. Ten posledný bodík sa ušiel dokonca aj na slabučký sauber Pascala Wehrleina.

V šampionáte si Vettel polepšil o dva body, no všetko je otvorené. Mercedesy už dokázali, že nič zo svojej sily nestratili a Ferrari má naopak problém so slabšou životnosťou motorov. Víťazstvo Redbullu je skôr kozmetickým doplnkom zaujímavej sezóny, no ťažko očakávať, že bude miešať poradím. V Pohári konštruktérov si Mercedes upevnil vedenie, pretože dokázal aj v tak divokých podmienkach pretlačiť obe autá do prvej päťky. Ferrari chýbajú body za rozbité auto Räikkonena. Nasledujúce preteky sa jazdia v Rakúsku 9.júla.

res-51k-final.jpg

standings-race.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri