Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Dážď sa nekonal. Barcelonu ovládli mercedesy

Sunday, 13. 05. 2018 - 16:50, Ľuboš Kašický   

Dážď sa nekonal. Barcelonu ovládli mercedesy

Katalánsky okruh videl ďalší dabl Mercedesu. Ferrari chybovalo, keď Vettel išiel zbytočne na druhú výmenu gúm a Räikkonen mal poruchu motora. Tretí s poškodeným autom došiel Verstappen.


Fanúšikovia dobre vedia, že na katalánskom okruhu v Barcelone sa ťažko predbieha. Aj preto bolo postavenie na štarte také dôležité. A piloti tímu Mercedes ho dnes dokonale využili. „Konečne som cítil tú synergiu s autom, ktorá mi doteraz chýbala," ospevoval svoje auto aj tím Lewis Hamilton. „Musím však povedať, že bez tímu, ktorý odviedol skvelú prácu, by som to dnes nedokázal. Teraz začneme poriadne tlačiť na Ferrari."

me13-5.jpg

Hamilton výborne odštartoval a celé preteky vedúcu pozíciu kontroloval. Jeho kolega Bottas síce štartoval z druhého miesta, no hneď v prvej zákrute pozíciu stratil, keď ho predbehol výborne štartujúci Vettel. Ferrari sa však zakrátko o svoju výhodu pripravilo samo. V polovici pretekov bolo už jasné, že Mercedes je dnes nedostižný a tak sa „červení" rozhodli využiť krátke zablikanie VSC a zavolať Vettela na druhú zastávku. Čakali sme, že sa Nemec vráti s agresívnou stratégiou, na všeobecné prekvapenie neobul mäkšie a rýchlejšie softy (alebo supersofty), ale znova tvrdšie pneumatiky medium. Po návrate sa zaradil až na štvrté miesto za Verstappena a do konca pretekov už nebol schopný atakovať ani poškodený redbull nevybúreného Holanďana.

fe12-7.jpg

Ferrari navyše stratilo body za druhé auto, keď Kimi Räikkonen musel odstúpiť pre poruchu motora. Mercedes doviezol dabl a zvýšil svoje vedenie v Pohári konštruktérov. Rovnako tak Hamilton už vedie v priebežnom poradí pilotov o sedemnásť bodov pred „krívajúcim" Vettelom. Tretí priebežne je teraz Bottas, ktorý preskočil Räikkonena.

me06r-1.jpg

Pred štartom sa predpovedala až 80%-ná možnosť prehánok, no nič také sa nakoniec nekonalo. O jediné mimoriadne vzrušenie sa postaral iba nepremýšľajúci Romain Grosjean. Francúz sa totiž po štarte roztočil a namiesto toho, aby nechal auto uletieť do výbehovej zóny, tak dupol na plyn a vletel rovno do štartového poľa. Alonso sa stihol vyhnúť cez únikovú, no Hulkenberg a Gasly nemali čas zareagovať. Na trať muselo bezpečnostné vozidlo. Okrem tejto trojice neskôr preteky pre poruchu nedokončili spomínaný Räikkonen, Ocon i Vandoorne, čo znamenalo iba štrnásť áut v cieli.

rb7.jpg

Pre Hamiltona je to 64 víťazstvo potom, čo včera získal 74 pole position (90-te pre Mercedes). Okrem toho rovných 150 pódiových umiestnení dnes oslávil RedBull tretím miestom Verstappena, ktorý poškodil auto o Sirotkina a chvíľu tím zvažoval, či nebude potrebné vymeniť predné krídlo.

ha04-gros.jpg

V nasledujúcom týždni tímy ostávajú v Barcelone, kde absolvujú naplánované testy. O dva týždne potom máme prvý vrchol sezóny, ktorým je prestížna Grand Prix Monte Carla.

res-final-66k.jpg

standings-9.jpg



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri