Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Daytona bude tentoraz plná hviezd z F1

Friday, 05. 01. 2018 - 14:14, Ľuboš Kašický   

Daytona bude tentoraz plná hviezd z F1

Trochu bokom našej pozornosti sa v Rakúsku už začala Jänner rallye a za oceánom pomaly vrcholia prípravy na štart 24-hodinovky v Daytone, kde nás bude zaujímať štart Fernanda Alonsa.

 

Španielsky šampión F1 chce tento rok absolvovať legendárnu 24-hodinovku v Le Mans. Preto mu zimnú prestávku vypĺňa v Amerike populárna Daytona. Tá sa jazdí od roku 1962 pod hlavičkou americkej International Motor Sports Association (IMSA), ktorá sídli v Daytone na Floride. Aj tento rok je na programe počas posledného januárového víkendu.

imsa-06.jpg

Preteky vytrvalostných špeciálov tu každoročne otvárajú nový motoristický rok a na oval prichádzajú desaťtisíce fanúšikov z celého kontinentu. Doma sú tu všetky veľké americké stajne a na listine víťazov nájdete také mená ako Andy Wallace, Bob Wollek, Henri Pescarolo, Al Unser (junior aj senior), A. J. Foyt, Bobby Rahal, či Christian Fittipaldi, Juan Pablo Montoya, Scott Dixon, Dario Franchitti a Scott Pruett.

imsa-02.jpg

Do dlhého radu slávnych mien však môže tento rok pribudnúť zasa nová legenda. Na štartovej listine je totiž okrem slávnych Američanov aj zopár slávnych mien z Európy a dokonca aktuálnych pilotov F1. Vedľa Fernanda Alonsa, ktorý sa stal po štarte v Indianapolis miláčikom Američanov, sa na rošt postavia aj Paul di Resta, Lance Stroll, či nový testman McLarenu Lando Norris.

imsa-04.jpg

Medzi hlavných favoritov patria dve autá tímu Rogera Penskeho s ktorými štartujú posádky Montoya, Pagenanaud, Cameron a CastroNeves, Rahal, Rick Taylor. Alonso odštartuje s Ligierom JS P217 LMP2 tímu Onroak Automotive, ktorý do Daytony doviezol päť posádok. Dve z nich budú jazdiť pod hlavičkou United Autosports a v prvej posádke spolu s Alonsom bude Lando Norris a Phil Hanson. S druhým autom United Autosports nastúpia Paul di Resta s Brunom Sennom, Hugom de Sadeleerom a Willom Owenom. Stroll štartuje s Orecou tímu Jackie Chana DCR JOTA spolu s Felixom Rosenqvistom, Robinom Frijnsom a Danielom Juncadellom.

imsa-07.jpg

Nemá však zmysel vymenovávať ďalej posádky a tímy. Každopádne sú tieto preteky jednou z amerických „peciek" hneď na úvod roka a nechajme sa preto prekvapiť, ako sa porovnávanie hviezd z oboch strán oceánu skončí. V Daytone sa tento víkend začínajú už oficiálne testy. Termín pretekov sa síce kryje s nami sledovanou Rallye Monte Carlo, no ani tak nezabudneme na Daytonu a povieme si, ako dopadla.

imsa-05.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri