Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2017: 2. etapa Resistencia - San Miguel de Tucumán, 3. január

Wednesday, 04. 01. 2017 - 19:40, Andrej Haverda   

Dakar 2017: 2. etapa Resistencia - San Miguel de Tucumán, 3. január

Druhá etapa Rallye Dakar previedla štartové pole pre neho známou argentínskou krajinou, pretože v Argentíne sa juhoamerická rallye jazdí od svojho počiatku na tomto kontinente - to jest od roku 2009. Lenže oblasť Chaco, ktorou viedla rýchlostná skúška, bola až doposiaľ pretekármi zatiaľ nepreskúmaná. Čakali tam na nich úzke rovné trasy s množstvom prachu pripomínajúce africkú savanu. Trasa dlhá viac ako 800 kilometrov vyniesla pretekárov do výšky takmer 5000 metrov nad morom. Aj napriek tomu im život nekompromisne komplikovala nesmierna páľava, keď najmä motocyklisti a quadisti sa doslova smažili vo vlastnej šťave.

Florent Gooden / DPPI;20161230dak0011-1.jpg

Kvôli nesmiernym horúčavám sa problémy nevyhli napríklad aj českému jazdcovi Martinovi Prokopovi. Sotva päť minút po štarte sa mu rozsvietili snáď všetky kontrolky v aute, signalizujúce nejaký technický problém. Napokon sa ukázalo, že techniku ničila veľká horúčava. „Nemali sme výkon. Ford sa dokonca aj niekoľkokrát zastavil a musel som znova štartovať. Na rovinkách som išiel pomaly, jednoducho to rýchlejšie nešlo. Tri kilometre pred cieľom so si myslel, že etapu ani nedokončím," uviedol po dojazde do San Miguel de Tucumán Prokop, ktorý aj napriek tomu dokázal udržať krok so špičkou svojej kategórie, keď skončil pätnásty.

Iným jazdcom sa páľavou - hlavne v motocykoch a vo štvorkolkách - doslova varil benzín. Na rovných cestách sa jazdilo s najvyššou možnou povolenou rýchlosťou, miestami však kvôli prachu nebolo vidieť meter pred seba a jazda na doraz sa niesla na hrane nebezpečenstva.

Eric Vargiolu / DPPI;20170103dak0001.jpg

MOTOCYKLE: Austrálčan Toby Price (KTM) využil všetky svoje jazdecké skúsenosti a 275 kilometrov dlhý rýchlostný prejazd vyhral. S takmer trojminútovým náskokom (-02:54 min) má minuloročný víťaz Rallye Dakar v tejto chvíli veľmi výhodnú pozíciu v celkovom poradí. V cieli sa za ním na 2. mieste síce objavil Rakúšan Matthias Walkner (tiež KTM), ibaže ho neobišla penalizácia. Inkasoval päť minút a prepadol sa až na 13. priečku v etape. (Organizátori potrestali aj niekoľko ďalších jazdcov.) Druhá pozícia tak dodatočne pripadla Portugalcovi Paulovi Gonçalvesovi s motocyklom Honda (ktorý túto priečku drží aj v priebežnom poradí), tretieho v cieli odmávli Francúza Xaviera de Soultraita na Yamahe. V celkovom poradí je na pomyslenej bronzovej pozícii Brit Sam Sunderland (KTM), ktorého od štvrtého Soultraita delí zanedbateľných osemnásť sekúnd.

Slovenský motocyklista Štefan Svitko (KTM) obsadil v utorkovej „erzete" napokon šieste miesto. Držiteľ striebornej medaily z Rallye Dakar 2016 zvládol meraný úsek s dĺžkou 275 km za 02:42:26 hod. Člen Slovnaft Teamu bol pôvodne siedmy, ale vieme už že Matthias Walkner dostal neskôr penalizáciu, z čoho vyťažil aj slovenský reprezentant. Za víťazným Priceom zaostal 34-ročný Žaškovčan o bezmála päť minút (-04:54 min). „Dnešná etapa bola zo začiatku veľmi rýchla a dosť nebezpečná, po dažďoch zostali na trati vymleté diery. Trocha som sa aj bál. Druhú časť som dostihol jazdca predo mnou, Taliana Botturiho. Veľa som toho nevidel, pretože sa veľmi prášilo. Tak som dojazdil do cieľa za ním a skončil som šiesty. Môžem byť spokojný, uvidíme, čo bude ďalej," priblížil dojmy z etapy Štefan Svitko pre web redbull.com. Menej sa darilo druhému slovenskému reprezentantovi Ivanovi Jakešovi (tiež KTM). Štyridsaťtriročného rodáka z Myjavy klasifikovali pôvodne na 20. mieste so stratou 11:34 min, ale po udelení penalizácií postúpil na 17. priečku. V celkovej klasifikácii patrí Svitkovi siedma priečka s odstupom 04:45 min, Jakeš figuruje na 18. pozícii (-12:50 min).

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170101dak1069.jpg

Rad prvých odpadlíkov posilnil aj jeden z českých motocyklistov Lukáš Kvapil (Yamaha), doposiaľ figurujúci na 113. priečke. Dakarský nováčik mal nepríjemný pád, pri ktorom si poranil rameno a nos a z ďalšieho priebehu súťaže odstúpil. „Asi na šesťdesiatom kilometri som sa stal svedkom nehody motocyklistu, tak som zastavil a poskytol mu prvú pomoc," hovorí Kvapil a pokračuje: „Potreboval vodu, pretože sa to odohrávalo v tej najväčšej páľave pri 45°C. Zobral som svoje pitie a dával ho takpovediac dohromady." Na „mieste činu" sa však Kvapil zdržal pomerne dlho. „Asi po troch hodinách som im hovoril, že je mi veľmi zle. Bol som bez vody, pretože som všetku dal tomu pretekárovi. Tak som vodu dostal od nich a vyrazil som. A asi v štyridsaťkilometrovej rýchlosti sa mi prepadlo predné koleso do diery od automobilov a kamiónov, ktoré ma medzitým predbehli. Poslalo ma to k zemi a hneď som vedel, že je zle. Mám niečo s ramenom a zlomený nos. A bolí ma hlava, asi mám aj otras mozgu."

Florent Gooden / DPPI;20170102dak0084.jpg

ŠTVORKOLKY: V triede quadov (štvorkoliek) sa tešil z prvenstva domáci pretekár Pablo Copetti, ktorý zvíťazil s viac než päťminútovým náskokom pred Francúzom Alexom Dutriem. Tretiu priečku obsadil Chiľan Ignacio Casale (-05:36 min). Copetti sa zásluhou víťazstva dostal aj na celkové prvé miesto, pred Brazílčanom Marcelom Medeirosom má bezmála päťminútový náskok (-04:20 min). Tretí Dutrie (všetci uvedení súťažia na strojoch zn. Yamaha) zaostáva za lídrom tejto kategórie o takmer šesť minút (-05:41 min).

AUTOMOBILY: Novým lídrom triedy automobilov sa stal Francúz Sébastien Loeb (Peugeot), ktorý svoju kategóriu ovládol spôsobom štart - cieľ. Na uzde udržal aj svojho najväčšieho súpera Nassera Al-Attiyaha z Kataru (Toyota) - v cieli s mankom minúty a dvadsiatich troch sekúnd druhého - a zobral mu etapové prvenstvo rovnako ako celkové vedenie v pretekoch. Vďaka výkonu Sébastiena Loeba vyrovnala francúzska značka Peugeot počet etapových prvenstiev s nemeckým Volkswagenom, obaja ich teraz na konte majú 59.

Florent Gooden / DPPI;20161230dak0010-1.jpg

Druhého v prológu Xaviera Ponsa (Ford) vyradila táto „erzeta" z hry. Španiel v jednom momente poslal svoj automobil mimo trať a utrhol zadné koleso. Jeho nádeje v dobrý výsledok sa čakaním na asistenciu a následnou opravou definitívne rozplynuli. Dodajme, že tretím najrýchlejším automobilom v cieli bol ďalší Peugeot, ktorý riadi „El Matadore" (respektíve legenda WRC) Carlos Sainz. Ten je tretí aj v priebežnej klasifikácii (-01:56 min).

KAMIÓNY: V kategórii nákladných automobilov sa tentoraz konečne dočkal víťazstva Holanďan Martin Van den Brink s kamiónom Renault. Zaznamenal tak svoje premiérové etapové víťazstvo v kariére a súčasne poskočil na vedúcu pozíciu svojej kategórie. S viac než dvojminútovým mankom sa ako druhý kamión v cieli objavil Kamaz s ruským vodičom Dmitrym Sotnikovom, bronz ukoristil ďalší Holanďan Peter Versluis s truckom MAN. V celkovom poradí sa za Van Den Brinka zoradil Sotnikov (-03:09 min), doposiaľ vedúci Martin Kolomý s tatrovkou klesol na tretiu pozíciu (-03:11 min). V poradí zostúpila aj druhá Tatra stajne Tatra Buggyra Racing, ktorú riadi ďalší český pretekár Aleš Loprais. Ten v tejto „erzete" obsadil 11. miesto s päťminútovou stratou a rovnaké umiestnenie mu patrí i v priebežnej klasifikácii. Naopak, zlepšenie zaznamenala Liazka s Martinom Macíkom juniorom, štartujúca vo farbách Big Shock Racing Teamu. Trinásta priečka v etape znamenala posun na rovnakú pozíciu (-08:12 min) z doterajšej osemnástej.

Aurélien Vialatte / ASO / @WORLD;20170101dak1055.jpg

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017 PO 2. ETAPE:

MOTOCYKLE:
7. Štefan Svitko (SK/KTM)
18. Ivan Jakeš (SK/KTM)
21. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
35. David Pabiška (CZ/KTM)
60. Milan Engel (CZ/KTM)
80. Petr Vlček (CZ/Husqvarna)
81. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)
Lukáš Kvapil (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 2. etapy pre zranenie

ŠTVORKOLKY:
7. Tomáš Kubiena (CZ/Ibos)
15. Josef Macháček (CZ/Yamaha)
24. Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha)

AUTOMOBILY:
15. Martin Prokop/Ilka Minorová (CZ/Ford)

KAMIÓNY:
3. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
11. Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra)
13. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ)
33. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra)
34. Trněný/Pokora/Schovánek (CZ/MAN)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri