Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2017: 12. etapa Río Cuarto – Buenos Aires, 14. január

Sunday, 15. 01. 2017 - 09:43, Andrej Haverda   

Dakar 2017: 12. etapa Río Cuarto – Buenos Aires, 14. január

MOTOCYKLE: Víťazom 39. ročníka Rallye Dakar sa v kategórii motocyklov stal britský pretekár Sam Sunderland (KTM). Podarilo sa mu to konečne po dvoch neúspešných ročníkoch (2012, 2014). Zvíťazil s náskokom 32 minút pred Rakúšanom Matthiasom Walknerom (tiež KTM), dokonalý triumf rakúskeho výrobcu s trojicou písmen zavŕšil tretím miestom Španiel Gerard Farres Guell (-35:40 min), ktorý sa po Slovákovi Štefanovi Svitkovi z predchádzajúceho ročníka stal ďalším privátnym jazdcom na pódiu.

„Neuveriteľné. Keď som preťal cieľovú čiaru, zmocnili sa ma emócie. Je to skutočne ohromujúci pocit. Počas celého týždňa som mal ako líder poradia na pleciach obrovské bremeno. Je to prvý Dakar, čo som dokončil a hneď je z toho víťazstvo. Nenachádzam slová. Som vďačný tímu, organizátorom a všetkým okolo mňa, pretože to nie je individuálny triumf. Bolo ťažké zostať pokojným, predovšetkým v niektorých momentoch po navigačných chybách. Teraz nemôžem byť šťastnejší," poznamenal Sunderland, 27-ročný rodák z Poolu a zároveň prvý britský víťaz Rallye Dakar.

34-ročný Žaškovčan Štefan Svitko (KTM) prišiel do cieľa 64 km dlhého meraného úseku medzi Ría Cuarto a Buenos Aires na 23. priečke s mankom necelých šiestich minút (-05:41 min) za víťazným Francúzom Adrienom van Beverenom (Yamaha). Celkovo skončil člen Slovnaft Teamu na 25. pozícii (-05:17:50), čo je jeho najhoršie umiestnenie spomedzi všetkých dokončených Dakarov.

Pri svojej premiére v roku 2010 bol trinásty, v sezóne 2014 ho klasifikovali na deviatej priečke, bol dvakrát piaty (2012, 2015) a vlani dosiahol historicky najlepší slovenský výsledok v podobe druhého miesta. V rokoch 2011 a 2013 súťaž nedokončil. Svitko tento rok zaznamenal jedno pódiové umiestnenie v etape, celkovo ich má na konte už sedem. Dodajme, že nebyť vyše štyroch hodín penalizácií (04:22:00), Slovák by v konečnom hodnotení figuroval na siedmej priečke.

Druhý slovenský motocyklista Ivan Jakeš nedokončil 39. ročník rovnako ako vlani pre zranenia. Osudným sa mu stal pád v 5. etape, po ktorom ho odviezli vrtuľníkom do nemocnice. Tam mu diagnostikovali zlomeninu zápästia. Nepríjemný moment zažil už v 3. etape, keď ho zasiahol blesk a mal problém so zrakom i sluchom. Tohtoročné vystúpenie na Dakare bolo jeho jubilejným desiatym, po prvý raz sa predstavil v roku 2007 ešte v rámci Rallye Dakar organizovanej v Afrike. Jazdec na motocykli KTM nedokončil svoj šiesty Dakar, musel odstúpiť aj v rokoch 2007, 2010, 2011, 2012 a 2016.

ŠTVORKOLKY: Prvenstvo v kategórii štvorkoliek oslavuje ruský reprezentant Sergej Kariakin. Dvadsaťpäťročnému jazdcovi sa podarilo triumfovať na štvrtý pokus, jeho doterajším maximom bola štvrtá priečka z vlaňajška. Kariakin zvíťazil s veľkým, viac ako hodinovým (-01:14:51), náskokom pred Chiľanom Ignaciom Casalem, víťazom poslednej etapy. Na treťom mieste zaostal so značnou stratou (-04:20:19) Argentínčan Pablo Copetti, všetci sedlajúci stroje značky Yamaha.

„Tento rok som si bol na sto percent istý, že môžem zvíťaziť. Bolo to mojim cieľom ostatné štyri roky, čo je dlhá doba. Som hrdý na to, že som sa zaradil medzi najlepších jazdcov na svete. Teraz sa vrátim domov a budem obyčajný človek. Dakar je spôsob života a veľa pre mňa znamená," povedal Kariakin.

AUTOMOBILY: Triedu automobilov vyhral obhajca vlaňajšieho prvenstva Stéphane Peterhansel. Legendárny Francúz si pripísal na Rallye Dakar neuveriteľný 13. triumf. Päťdesiatjedenročný rodák z obce Échenoz-la-Méline sa prvýkrát objavil na púštnom dobrodružstve v roku 1988, odvtedy dosiahol šesť prvenstiev v kategórii motocyklov (1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1998) a k nim pridal sedem v súťaži automobilov (2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016, 2017).

Tento rok vyhral s náskokom piatich minút (-05:13 min) pred krajanom Sébastienom Loebom, pre ktorého to bola druhá účasť na Dakare. Deväťnásobný šampión v seriáli MS v rallye bol vlani deviaty. Dominanciu peugeotov vyšperkoval tretím miestom ďalší Francúz Cyril Despres (-33:28 min), päťnásobný víťaz Dakaru v kategórii motocyklov z rokov 2005, 2007, 2010, 2012 a 2013.

„O víťazovi sa rozhodovalo až do konca. Interný súboj bol divoký a koniec koncov, na začiatku sa rysovalo sedem alebo osem adeptov na víťazstvo. Po polovici zostali štyria a napokon len ja so Sébastienom. Zviedli sme veľký súboj, boli sme rýchli. Chcem sa poďakovať Peugeotu za poskytnutie úžasných áut a predovšetkým za nezasahovanie do súťaže, takto sme si boli všetci rovní. Mojou stratégiou bolo tlačiť Sébastiena na limity. To ho prinútilo k chybám, takže som nevyhral so šťastím," uviedol „Monsieur off-road" Peterhansel.

KAMIÓNY: Kategóriu „ťažkej väzby" ovládol po druhýkrát v kariére Rus Eduard Nikolajev s truckom Kamaz. Aj vďaka štyrom etapovým prvenstvám nadviazal na rok 2013, ako mechanik sa podieľal i na víťazstve Vladimíra Čagina v roku 2010. Pred druhým krajanom a tímovým kolegom Dmitrijom Sotnikovom mal k dobru takmer devätnásť minút (-18:58 min), na tretej pozícii skončil obhajca titulu Gerard de Rooy z Holandska s kamiónom Iveco (-41:19 min).



„Tieto dva týždne boli veľmi ťažké. Dakar je maratónska súťaž, nemáme inú možnosť než udržať si energiu počas celého trvania. Dokázali sme byť stále silnejší, zatiaľ čo ostatné tímy začali strácať. Nás tímový manažment je vynikajúci. Vladimir Čagin nás naučil byť veľmi rýchlymi," vyhlásil Nikolajev.

Český pretekár Aleš Loprais s Tatrou po minuloročnom vypadnutí hneď v úvodnej etape tentoraz po piatykrát v kariére súťaž dokončil (na 7. priečke), po prvýkrát sa však nedočkal etapového prvenstva. Najlepšie sa v tomto ročníku umiestnil hneď v úvodný súťažný deň, keď skončil štvrtý. Jeho maximom je celkové tretie miesto z roku 2007, predvlani bol štvrtý a k tomu má dve šieste priečky (2013, 2014). Je presvedčený, že mohol také výsledky zopakovať, keby trasa nebola opakovane skrátená a vo dvoch súťažných dňoch úplne zrušená. „U nás je to o tom, že sa musíme takpovediac rozbehnúť," uviedol Loprais na Facebooku. „V druhej polovici súťaže sme poskočili o sedem priečok, akurát nám k ešte lepšiemu výsledku chýbali etapy, ktoré organizátor skrátil alebo úplne zrušil."

Martin Macík junior s Liazkou pri treťom štarte výrazne vylepšil minuloročné umiestnenie (19. miesto) a na šesť priečok sa priblížil rekordu svojho otca z roku 2010. Jeho maximom v tomto ročníku bola tiež štvrtá priečka v etape, v elitnej desiatke dokončil štyri posledné etapy. Jediný český triumf medzi kamionistami v 39. ročníku vybojoval Martin Kolomý v úvodnej „erzete". Lopraisov stajňový kolega z Tatra Buggyra Racing Teamu neskôr doplatil na technické problémy a skončil pätnásty. „Začali sme úspešne, potom však prišli technické problémy, ale to sa nevyhýba nikomu. Vieme, že tatrovka je super a máme sa kam posunúť," povedal Kolomý.

39. ročník Rallye Dakar 2017 dokončilo 217 strojov všetkých štyroch kategórií - 97 motocyklov, 22 štvorkoliek, 58 automobilov a 40 kamiónov.

SLOVÁCI A ČESI NA RALLYE DAKAR 2017 PO ZÁVEREČNEJ 12. ETAPE:
MOTOCYKLE:
12. Ondřej Klymčiw (CZ/Husqvarna)
25. Štefan Svitko (SK/KTM)
34. Milan Engel (CZ/KTM)
45. David Pabiška (CZ/KTM)
68. Petr Vlček (CZ/Husqvarna)
82. Rudolf Lhotský (CZ/KTM)
Ivan Jakeš (SK/KTM) - vzdal sa v priebehu piatej etapy po páde a následnom zlomení si ruky
Lukáš Kvapil (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 2. etapy pre zranenie

ŠTVORKOLKY:
12. Zdeněk Tůma (CZ/Yamaha)
Tomáš Kubiena (CZ/Ibos) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefiguroval
Josef Macháček (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu 4. etapy pre zranenie ramena po havárii

AUTOMOBILY:
11. Martin Prokop/Ilka Minorová (CZ/Ford)

KAMIÓNY:
7. Loprais/Stross/Tománek (CZ/Tatra)
10. Macík/Tomášek/Mrkva (CZ/LIAZ)
15. Kolomý/Kilián/Kilián (CZ/Tatra)
24. Llovera/Gotlib/Martinec (AND/Tatra)
Trněný/Pokora/Schovánek (CZ/MAN) - vo výsledkovej listine po piatej etape už nefigurovali



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri