Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Dakar 2013: 6. etapa Arica – Calama, 10. január

Friday, 11. 01. 2013 - 11:46, Andrej Haverda   

Dakar 2013: 6. etapa Arica – Calama, 10. január

Štvrtková šiesta etapa bola súčasne prvou, ktorá vstúpila na územie Chile. 291 kilometrov spojovací úsek, 455 kilometrov rýchlostná skúška. Pretekári opustili bivak v Arice a vydali sa v ústrety cieľu v Calame. Po ceste na nich čakala púšť Atacama, najsuchšie miesto na planéte, a pred koncom „erzety" stúpanie do nadmorskej výšky tritisíc metrov.

Množstvo pretekárov v tejto etape zapadlo, na snímke Chiľan John McKendrick s Yamahou 450 X Rally;

Zaujímavosťou rýchlostnej skúšky tohto dňa bolo, že mala dve časti. Rozdeľovala ich tzv. neutralizačná zóna, v ktorej sa nešlo na čas a technika i posádky si mohli trochu odpočinúť. A že im to prišlo určite vhod, o tom niet pochýb.

Prvá časť „rýchlostky" merala 229 kilometrov a dve tretiny trasy sa išli opäť v piesku a dunách. Potom nasledovala 96-kilometrová neutralizácia. V druhej, 129-kilometrovej časti zase stroje i ľudia „hltali" veľmi jemný piesok, tzv. fesh-fesh. Množstvo pretekárov na trati zapadlo a v úmornej horúčave sa snažili svoje „pretekárske náčinie" vyslobodiť.

Chiľanka Josefina Gardulski (Yamaha) sa statočne drží na 136. mieste;

MOTOCYKLE: Francúzi Casteu a Pain (obaja sedlajúci stroje zn. Yamaha), ktorí v predošlých dvoch etapách obsadili prvé priečky, už nezopakovali predošlé skvelé výkony. Hodenú rukavicu zobral Francesco Lopez na KTM, ktorý preteká v Chile na domácej pôde a nikto mu tu nepovie inak než „Chaleco". Etapu vyhral v najrýchlejšom čase 03:36:21 a získal tak už svoj tretí etapový triumf v tomto ročníku. Zo šiestich etáp je to slušný výsledok, ktorý zatiaľ nemá konkurenciu.

Druhý tentoraz skončil Portugalec Rubens Faria na KTM v čase o 2,5 minúty pomalšom. Tretí bol Francúz Cyril Despres (tiež na KTM), obhajca titulu z Rallye Dakar 2012. Ten stratil približne štyri minúty. Olivier Pain zajazdil deviaty najrýchlejší čas, zhruba 3,5 minúty za Despresom, a stačilo to na udržanie priebežného vedenia kategórie motocyklov. Despres sa naopak posunul o jednu priečku na druhé miesto a stráca iba 2 minúty a 22 sekúnd.

Jazdec Slovnaft-Oraving Teamu Štefan Svitko si vedie fantasticky, postúpil už na priebežné 7. miesto;

Priebežné stupne víťazov uzatvára David Casteu, ktorý tentoraz zajazdil štrnásty najlepší čas (-11:06 min). „Chaleco" Lopez je štvrtý a od prvej priečky celkovej klasifikácie ho delí iba šesť minút. Top 5 uzatvára Rubens Faria (-08:35 min).

Talentovaný Štefan Svitko, reprezentujúci slovenskú trikolóru, značku KTM a farby Slovnaft - Oraving Teamu, pokračuje vo výborných vyrovnaných výkonoch a kliesni si cestu výsledkovou listinou. Ráno sa prebúdzal v bivaku v Arice ako deviaty jazdec priebežnej klasifikácie, v Calame však zaspával už ako siedmy. Zajazdil jedenásty najrýchlejší čas (-08:56 min) a jeho celková strata 22 minút a 8 sekúnd nič neznamená. Jazdci majú pred sebou ešte ďalšie tisíce kilometrov a stať sa môže čokoľvek.

Stále vyššie po klasifikačnom rebríčku stúpa aj druhý Slovák v dakarskom pelotóne, Ivan Jakeš z NAD-RESS Adventure Teamu;

Ivan Jakeš, ďalší vynikajúci slovenský jazdec, skončil so svojou KTM na 13. priečke s mankom 10,5 minúty. Člen stajne NAD-RESS Adventure sa v celkovom poradí posunul z osemnástej na 15. pozíciu a stráca niečo viac ako pol hodinu (-34:44 min).

David Pabiška (Yamaha) z KM Racing Teamu po diskvalifikácii Jana Veselého v piatej etape ostal jediným českým zástupcom v jednej stope. Jeho umiestnenia sa väčšinou pohybujú okolo päťdesiateho miesta a aj tentoraz to nebolo inak: vydobyl 49. pozíciu. Celkovo si aj naďalej udržiava 45. miesto (-03:21:18).

Pre Španiela Carlosa Sainza sa preteky skončili v dôsledku zlyhania motora jeho buginy pochádzajúcej z dielní Jemona Defferiesa;

ŠTVORKOLKY: Nikto nechce, aby to vyznelo neprajúco, ale konečne sa podarilo zvíťaziť v etape aj niekomu inému, než Argentíncovi Marcosovi Patronellimu. Snáď to prinesie trochu vzrušenia do tejto kategórie.

Rovnako ako na motocykli, i na štvorkolke vyhral domáci jazdec a chilskí fanúšikovia v cieli „erzety" šaleli radosťou. Ignacio Casale doviezol svoju Yamahu v najrýchlejšom čase 04:15:21 a získal tak svoj prvý etapový triumf. Zvládol to pomerne suverénne, pretože jeho meno bolo na všetkých desiatich prejazdových bodoch, tzv. waypointoch, ako prvé.

Smutný "El Matadore" (vpravo) v rozhovore s tímovým kolegom Nasserom Al Attiyahom;

Druhý skončil Patronelli tiež na Yamahe a tretí Juhoafričan Sarel van Biljon, ktorý sedlá stroj E-ATV 690 SM Memotours. Štvrtý prešiel cieľom Sebastian Husseini (Honda) s mankom 20,5 minúty. Ten až do štvrtej „erzety" figuroval na priebežnom druhom mieste, na trati sa mu však nevyhli veľké technické problémy, kvôli ktorým dokončil rýchlostnú skúšku so značnou stratou medzi poslednými. Klesol na 22. miesto a zahatal si cestu k víťazstvu.

Na priebežne druhú pozíciu sa posunul domáci jazdec Casale a tretí je Poliak Rafal Sonik, tiež na Yamahe. Zastúpil tak svojho krajana Lukasza Laskawieca, ktorý sa prepadol z tretej na 6. pozíciu (-02:35:15).

Stéphane Peterhansel s automobilom Mini si aj po šiestej etape udržiava priebežné vedenie, aj keď už iba o 78 sekúnd;

AUTOMOBILY: Jemný piesok („fesh-fesh") robil na trati veľké problémy najmä automobilom, pretože množstvo ich zapadlo. Zradné bolo okolie 75. kilometra, kde zapadol napríklad víťaz predchádzajúcej etapy „Nani" Roma (Mini), ale aj Carlos Sainz (Buggy) alebo Giniel De Villiers (Toyota). Roma tam strávil niekoľko desiatok minút a do cieľa došiel napokon s hodinovou stratou až na 23. mieste. Ostatní sa z piesočného zovretia dokázali vyslobodiť rýchlejšie.

Carlos Sainz si na začiatku tohtoročného Dakaru asi sadol do zlej buginy, pretože zatiaľ čo jemu sa nevyhýba smola v podobe technických problémov, jeho stajňový kolega Nasser Al Attiyah sa im zatiaľ úspešne vyhýba. Sainza tentoraz zastavila na trati porucha motora, ktorú ani on, ani jeho spolujazdec Timo Gottschalk nedokázali opraviť. Bohužiaľ to znamená pre „El Matadora" koniec v súťaži.

Francúz Christian Lavieille sa s prototypom Buggy Juke stajne Dessoude drží na 17. priečke;

Al Attiyah naopak svoju buginu doviezol do chilskej Calamy v najrýchlejšom čase 03:32:08. Víťazstvo bolo o to sladšie, že dokázal najazdiť na aktuálneho lídra triedy automobilov Stéphana Peterhansela (Mini) 8,5 minúty. Jeho náskok sa tak scvrkol na zanedbateľných 78 sekúnd.

Celkovo tretí de Villiers s Toyotou stráca 42,5 minúty a za ním sa s dvojminútovým odstupom drží Leonid Novitskiy s ďalším automobilom Mini. Na piatej priečke priebežnej klasifikácie je Guerlain Chicherit s Buggy SMG.

Všadeprítomný prach je na dakarských cestách nerozlučným spoločníkom každej posádky;

KAMIÓNY: InstaForex Loprais Team dokázal dostať „Princeznú 69" do štartu šiestej etapy - po jej problémoch s elektroinštaláciou - opäť do formy a mohla sa vydať na trať 455 kilometrov dlhej špeciálky. Darilo sa jej skutočne skvele a zaznamenávala počas etapy druhý, respektíve tretí najrýchlejší čas. Na konci prvej meranej časti dlhej 229 kilometrov strácala iba 21 sekúnd na Kamaz ruského pretekára Eduarda Nikolajeva.

V úvode druhej časti Aleš Loprais za Nikolajevom stále držal asi iba minútový odstup, do konca „erzety" sa však situácia zmenila. Stihli ho predstihnúť Holanďan Gerard de Rooy na Ivecu, Rus Andrey Karginov s kamazom i ďalší holandský pilot Peter Versluis s truckom MAN. Na česko-belgické trio Tatry Loprais/Bruynkens/Pustějovský teda zostala iba nepopulárna „zemiaková" pozícia. Nikolajev v etape klesol ešte viac, na 8. miesto.

Aleš Loprais zajazdil v etape štvrtý najlepší čas a postúpil z ôsmeho na šieste miesto;

De Rooy v tomto roku kraľoval už vo svojej štvrtej etape a bez väčších problémov si udržal priebežné vedenie. Na 2. a 3. priečke sa zoradila dvojica Rusov na kamazoch - Nikolajev stráca necelých dvadsať minút (-18:40 min), Mardejev viac ako pol hodinu (-30:32 min).

Výborné štvrté miesto drží Martin Kolomý s Tatrou (-38:31 min). Podľa vlastných slov „zatiaľ nejde na sto percent, pretože vie, že Dakar je iba v prvej polovici a do Santiaga je ešte ďaleko". A tak sa tentoraz uspokojil so 6. miestom v etape (-07:13 min). Medzi neho a Lopraisovu Tatru sa na 5. pozíciu vklinilo Iveco Taliana Massima „Mikiho" Biasiona. Ten však kvôli problémom v predchádzajúcich „erzetách" už prišiel o možnosť bojovať o dakarský titul.

Talian Massimo "Miki" Biasion na Rallye Dakar s Ivecom už uspel - v roku 1999 kraľoval v triede sériových kamiónov;

Hans Stacey z de Rooyovho tímu na 79. kilometri rýchlostnej skúšky prevrátil svoje Iveco na strechu po páde z pomerne vysokej duny. Škody boli tak značné, že nemohol pokračovať ďalej v súťaži. Odstúpil z priebežného piateho miesta. Prehltnúť toto sústo muselo pre neho byť o to ťažšie, že v piatej etape zvíťazil.

Vďaka tomu sa do tejto chvíle ôsmy Aleš Loprais posunul na 6. miesto. Na trati totiž porazil aj Holanďana Van den Brinka, ktorý s Ginafom figuroval pred ním, avšak klesol zo 7. na 10. pozíciu. Loprais stráca na De Rooya už takmer dve hodiny (-01:56:10).

Česká trojica Marek Spáčil/Jan Vodrhánek/Viktor Chytka (LIAZ) figuruje na 18. pozícii;

Tretia Tatra v štartovom poli, česko-slovenskej posádky Vrátný/Holáň/Miškolci, došla na 13. priečke s mankom približne 45 minút. O dve pozície za ním skončila Liazka Vlastimila Vildmana. Ten drží priebežné 16. miesto (-04:14:45), Tomáš Vrátný je dvadsiaty prvý (-05:23:12). Marekovi Spáčilovi s ďalším kamiónom LIAZ nevyšla prvá časť rýchlostnej skúšky pred neutralizačnou zónou, keď bol na 27. pozícii. V druhej časti sa síce zlepšil, skončil však až dvadsiaty piaty s takmer dvojhodinovou stratou. Pohoršil si tak zo 17. na 18. miesto (-05:01:37). Pripomeňme, že v tejto etape skončila svoju dakarskú púť Tatra Phoenix Holanďana Marcela Schoo. Kamión Dakar Holland Teamu na trase havaroval a z celkovej 25. priečky odstúpil.

SMRŤ NA RALLYE: Dvaja ľudia prišli o život a siedmi sa zranili pri dopravnej nehode na peruánsko-chilskej hranici. Vo štvrtok o nehode informovali organizátori, ktorí pohotovo zareagovali a poskytli zraneným účastníkom ambulantné i bezpečnostné vozidlá.

Tatra Phoenix holandskej posádky Marcel Schoo/Michel Van Herpen/Jacobus De Wit po nehode;

K nehode došlo v stredu 9. januára 2013 o 21.30 h miestneho času (vo štvrtok 10. januára o 3.30 h SEČ, pozn. autora), keď taxík čelne narazil do sprievodného vozidla. Ďalší automobil v snahe vyhnúť sa kolízii sa viackrát prevrátil. Havária si vyžiadala život vodiča taxislužby a tiež pasažiera taxíka. Sedem ďalších osôb sa zranilo, tých previezli do nemocnice v peruánskej Tacne. Odtiaľ ich v spolupráci so zdravotníckym personálom z Rallye Dakar letecky transportovali do nemocnice v Lime.

Traja zo zranených sú britskí členovia britsko-amerického tímu Race2Recovery. Menovite ide o jazdca Justina Birchalla, tímového mechanika Leeho Townsenda a logistického experta Johna Winskilla. „Naše srdcia sú blízko ich rodinných príslušníkov a známych," uviedol vedúci tímu Race2Recovery Tony Harris a dodal: „V pretekoch budeme pokračovať, pretože vieme, že chlapi by si to želali."

Tragická nehoda si vyžiadala dve obete, ďalších sedem osôb utrpelo zranenia;

Na miesto nehody úrady poslali tri vozidlá zdravotnej záchrannej služby, hasičské auto a viacero policajtov. Organizátori Rallye Dakar 2013 poskytli ďalšie dve sanitné vozidlá pôvodne určené na monitorovanie pretekov a dva bezpečnostné automobily. Príčinu nehody vyšetrujú peruánske úrady.

PORADIE SLOVÁKOV A ČECHOV NA RALLYE DAKAR 2013 PO 6. ETAPE:

MOTOCYKLE:
7. Štefan Svitko (SK/KTM)
18. Ivan Jakeš (SK/KTM)

45. David Pabiška (CZ/Yamaha)
Dušan Čipka (SK/Husqvarna) - odstúpil v priebehu druhej etapy
Ján Zaťko (SK/BMW) - odstúpil v priebehu tretej etapy
Jan Veselý (CZ/Yamaha) - odstúpil v priebehu piatej etapy

AUTOMOBILY:
Štefan Svitko st./Jozef Kutlák (SK/Arctic Cat Wildcat Buggy) - odstúpili v druhej etape

KAMIÓNY:
4. Martin Kolomý/René Kilián/David Kilián (CZE/Tatra)
6. Aleš Loprais/Radim Pustějovský/Serge Bruynkens (CZE/BEL/Tatra)
16. Vlastimil Vildman/Martin Macík ml./Jan Bervic (CZE/LIAZ)
18. Marek Spáčil/Jan Vodrhánek/Viktor Chytka (CZE/LIAZ)
21. Tomáš Vrátný/Jaroslav Miškolci/Milan Holáň (CZE/SVK/Tatra)
Jaroslav Valtr/Jakub First/Josef Kalina (CZE/LIAZ) - odstúpili v priebehu piatej etapy



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri