Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Dabl Mercedesu zakončil 68.sezónu MS F1

Sunday, 26. 11. 2017 - 17:17, Ľuboš Kašický   

Dabl Mercedesu zakončil 68.sezónu MS F1

Záverečná veľká cena v Abu Dhabi bola len veľkou nudou. A aby toho nebolo dosť, tak na záver sme dostali medzi oči ešte aj nie práve najvydarenejšie nové logo F1.


Nuž, nie každé preteky sa vydaria. Suverenita strieborných šípov bola markantná už po kvalifikácii a otázne ostávalo azda iba to, či Valtteri Bottas dobre vyštartuje a udrží si prvé miesto pred Lewisom Hamiltonom. Mercedes ma už doma obidva tituly a pilotom napokon nechal voľnú ruku.

me10r.jpg

Fínsky pilot poučený nezdarom v Brazílii tentoraz ustrážil pozíciu do prvej zákruty a keď sa mu v závere podarilo odraziť aj Angličanov atak, tak sa mohol radovať zo svojho tretieho víťazstva. Navyše k tomu pridal najrýchlejšie kolo pretekov a pole position! „Toto je pre mňa veľmi dôležité víťazstvo," radoval sa inak chladný Bottas, ktorého do Abu Dhabi prišla povzbudiť aj manželka. „Druhá polovica sezóny pre mňa nezačala dobre a tak som šťastný, že mi vyšiel aspoň záver. V pretekoch som diktoval tempo a mal som z toho dobrý pocit. Nemal som žiadne problémy a auto bolo fantastické."

me17-3.jpg

Mercedesy si odjazdili svoje vlastné preteky v bezpečnej vzdialenosti pred celým štartovým poľom, ktoré sa za 55 kôl poriadne roztiahlo. Na treťom a štvrtom mieste s veľkou stratou prišli obidva monoposty Ferrari, ktoré dnes nemali šancu. „Od začiatku som sa snažil na to tlačiť, no tempu chlapíkov pred nami som nestačil," priznal Sebastian Vettel, ktorý skončil tretí. „Blahoželám Lewisovi k titulu a hoci to nepriznávam rád, tak si ho zaslúžil. Verím, že v nasledujúcom roku sa vrátime ešte silnejší, ako tento rok."

fe10-5.jpg

Šialene nudné preteky charakterizuje skutočnosť, že pretekári v prvej desiatke došli do cieľa prakticky v takom poradí, v akom vyštartovali a posúvali sa od štvrtého miesta iba o jedinú pozíciu po odstúpení Daniela Ricciarda (hydraulika). Jediným predbehnutím bolo Alonsove predbehnutie Massu. No jednoducho nuda!

ho02.jpg

Ak sme však už spomenuli Brazílčana, tak treba povedať, že pre Felipe Massu to boli posledné preteky f1 v jeho kariére. Rozlúčil sa žičlivým bodom do historických tabuliek a dokázal, že aj s tak nevydareným autom, akým sa v závere sezóny stal williams, je schopný zabodovať. „Ďakujem všetkým. F1 mi dala najkrajšie roky mojej kariéry," posmútil si Massa, ktorý bude asi pretekať vo formule E a okrem toho by mal byť zástupcom Brazílie na Medzinárodnej automobilovej federácii.

wi11.jpg

K ostatným výsledkom ťažko niečo dodať. Kto naozaj pri ich sledovaní nezaspal, tak zistil, že v cieli sa to vyskladalo podľa doterajšieho vývoja sezóny a za špičkou z Mercedesu a Ferrari sa tradične zoradili monoposty RedBullu a Force Indie, ktorá sa od novej sezóny bude volať Force Racing. Na slušné deviate miesto dokázal v závere sezóny pretlačiť mclaren-honda Fernando Alonso. Spoločné trápenie niekedy tak silného partnerstva je teda na konci a v nasledujúcej sezóne budeme veľmi zvedaví, ako sa mclarenom bude dariť s motormi značky Renault.

me16-2.jpg

Na pódiu po skončení pretekov sme sa dočkali aj oficiálneho predstavenia nového loga, ktoré aspoň na mňa pôsobí dosť rozpačito. Noví majitelia ale mali potrebu deklarovať zmenu a tak si budeme musieť na to zvyknúť, či sa nám páči, alebo nie. Nová sezóna 2018 začína 25.marca v Austrálii, no ešte teraz v Abu Dhabi si najprv tímy odkrúžia dvojdňové testy. Tie sú na programe v utorok a stredu, a pozornosť sa sústreďuje na tím Williams, kde bude jazdiť Robert Kubica. Mimochodom Jean Todt, ktorý je tiež v Abu Dhabi, všetkých upozorňuje, že ak Kubica nesplní lekársku kontrolu, tak superlicenciu do F1 nedostane.

f1-02.jpg

res-final.jpg

standings-2017.jpg

f1-01-1.jpg

nico-3.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri