Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Cieľom ustať všetko a dôjsť do cieľa

Sunday, 25. 12. 2011 - 12:07, Daniel Mandzi   

Cieľom ustať všetko a dôjsť do cieľa

Motoristická sezóna sa už tradične začína v prvý deň Nového roka, na ktorý je naplánovaný štart Rally Dakar. Inak tomu nie je ani teraz a už len hodiny delia európskych jazdcov, aby nabrali smer Buenos Aires v Argentíne kde púštne dobrodružstvo zapíše celkovo už 33 kapitolu a štvrtú v Južnej Amerike. V týchto dňoch si posádky ako aj všetci účastníci súťaže môžu užiť vianočné sviatky pred odchodom, ktorý si viacerí stanovili na 27. december.

Petr Lusk;yt2h3234-1.jpg

Na tomto prestížnom podujatí sa predstaví aj kvarteto našich motocyklistov, z ktorých dvojica Štefan Svitko a Ivan Jakeš už má s touto súťažou skúsenosti. Druhú dvojicu - Ján Zaťko a Dušan Čipka zo Slovakia Turbo teamu Zaťko čaká premiéra a zároveň aj splnenie jedného z ich snov. Obaja jazdci budú jazdiť na motocykloch BMW 450. Keď posielali prihlášku, veľkú nádej si nedávali, ale odpoveď od organizátorov ich milo prekvapila a pripravila niekoľko bezsenných nocí, ako všetko nachystať na najťažšie púštne dobrodružstvo.

Petr Lusk;u-ak15040-1.jpg

„Začiatkom tohto roka som bol chorý a od rána do večera som sledoval na internete dianie na Dakare. Takmer som nespal a hltal každú informáciu. Jedného dňa mi volal Dušan Čipka a pri debate sme sa dostali aj k tejto súťaži. Po chvíli hovorí ,či to neskúsime a ja som na to prikývol," zaspomínal na moment, keď sa zrodila myšlienka účasti na budúcoročnej edícii Dakaru Ján Zaťko. Záujem jazdcov o túto súťaž každoročne stúpa, preto nemali veľké oči, keď v máji posielali prihlášku.

Petr Lusk;mg-4730-1.jpg

„O tejto súťaži sme hovorili s Ivanom Jakešom a snažili sme sa získať čo najviac informácií o pretekoch i o ďalších veciach spojených s účasťou. Tesne pred odchodom na ISDE prišla potešujúca správa, že našu prihlášku akceptovali," hovorí Dušan Čipka. Na jednej strane neskrývali nadšenie, na druhej ich čakala priam sizyfovská úloha presvedčiť svoje nežnejšie polovičky, aby ich pustili na púštne dobrodružstvo.

Petr Lusk;u-ak15161-1.jpg

„Manželka správou o Dakare nebola príliš nadšená. Doma sme však traja motorkári, stále niekam ideme jazdiť, a tak si už manželka aj zvykla," hovorí D. Čipka. „Veľké nadšenie nezavládlo ani v našej rodine, ale manželka vie, že som tvrdohlavý a idem za svojim cieľom," doplnil svojho kamaráta v tíme J. Zaťko. O ich techniku sa bude starať dvojica Ján Rumpli a Roman Repa, ktorá by si rada vyskúšala tieto preteky zo sedla štvorkolky v roku 2013.

Petr Lusk;ak16280-1.jpg

„Snažili sme sa získať čo najviac informácií, niečo nám poradil Jaro Katriňák či Jano Hrehor, ale aj chalani z Čiech," dodáva J. Zaťko. Obaja dakarskí nováčikovia majú rešpekt z množstva elektroniky, z trate, ale samozrejme aj navigácie. „Predsa len nemáme také ambície ako Svitko či Jakeš, naším prvoradým cieľom je ustáť všetky nástrahy trate, nezraniť sa, a dôjsť do cieľa. Aj keď máme vysoké štartové čísla verím, že budeme jazdiť tak, aby sme sa nemotali medzi autami. Ak by všetko vyšlo podľa predstáv, iste by to pre mňa najkrajší záver kariéry," povedal J. Zaťko.

(glo)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri