Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Chcieť modelovať F1 podľa Nascar by bolo kacírstvom!

Tuesday, 27. 12. 2016 - 12:52, Ľuboš Kašický   

Chcieť modelovať F1 podľa Nascar by bolo kacírstvom!

Noví americkí majitelia F1 majú s kráľovskou disciplínou plány, ktoré sa nám páčiť nebudú.

V marci by malo dôjsť k prevzatiu väčšinového balíka akcií F1 novým majiteľom, ktorým sa stala Maloneho spoločnosť Liberty Media. Už teraz sa však na povrch začínajú vyplavovať niektoré z plánov na premenu kráľovskej disciplíny automobilového športu. A skalným fanúšikom sa viaceré z nich určite páčiť nebudú.

bernie1.jpg

Američania majú o športovom biznise úplne inú predstavu, ako Európania a podľa prvých dostupných informácií chcú klasickú F1 meniť podľa vzoru Nascar! Má sa zvýšiť počet závodných víkendov z terajších 20 až na 25, pričom by sa mali jazdiť dva preteky. Jedny kratšie v sobotu a druhé v nedeľu!? A to nie je všetko. Víkend by sa mal skrátiť na dva dni, keď piatkové voľné tréningy by mali úplne zmiznúť, no a výrazne viac by sa mala F1 presunúť do Ameriky a Ázie. Už tak málo pretekov v domovskej Európe by sa tým ešte viac zúžilo.

ch8.jpg

Našťastie táto, pre našinca, morbídna vízia nepríde okamžite, pretože až do roku 2020 má F1 zmluvy s organizátormi jednotlivých veľkých cien, že program bude minimálne trojdňový a rovnako má dohodu s tímami, ktorá zatiaľ nedovolí viacej veľkých cien, ako 21. Po tomto termíne sa však môže všetko radikálne zmeniť.

r-pir1.jpg

Omladenie F1 je dobrý nápad. Úplne však znegovať jej historickú podstatu sa mi nevidí, ako dobrý nápad. Už samotný názov Grand Prix pri svojom vzniku znamenal pre preteky výnimočný štatút, keď pred viac, ako sto rokmi sa ustanovilo, že v jednej krajine sa ročne môžu iba jediné preteky pomenovať týmto mimoriadnym štatútom. Zmenia americké predstavy o športovom biznise aj toto?!

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri