Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

BRAVO ALEX ZANARDI!!!

Thursday, 15. 09. 2016 - 10:47, Ľuboš Kašický   

BRAVO ALEX ZANARDI!!!

Dnes je to presne 15 rokov čo Alex Zanardi havaroval na Lausitzringu a prišiel o obe nohy. Včera to „oslávil" treťou zlatou paraolympijskou medailou!

O mesiac bude mať 50-rokov (23.októbra). Jeho okyptené zvyšky nôh by iného položili, no on zakaždým prekvapí svojou silnou vôľou a optimizmom. „Som šťastný. Môj život nikdy neprestal mať zmysel," povedal včera Zanardi po svojom olympijskom triumfe. „Na mieste, kde dnes stojí tento olympijsky štadión stál kedysi okruh, kde sa jazdila IndyCar a kde som získal svoju prvú pole position." Dodával chlapík, ktorý tak priam symbolicky uzatvára kruh svojej doterajšej kariéry.

zanardi-156.jpg

15.septembra 2001 sa mizerných trinásť kôl pred koncom zrazil pri výjazde z depa s iným autom a autošport videl jednu z najhororovejších havárií celej svojej histórie. Náraz vozidla idúceho v rýchlosti cez 300 km/h bol tak silný, že odstrihol prednú čas Zanardiho monopostu aj s oboma jeho nohami!

zanardi-155.jpg

„Ukázalo sa, že nehoda bola mojou životnou šancou," myslí stále pozitívne Talian. „Po nehode sa ma pýtali, či sa ešte vrátim na pretekárske trate. V tej dobe bolo pre mňa oveľa dôležitejšie dokázať ísť sám do kúpeľne a vycikať sa bez pomoci. Toto bola vtedy moja priorita. Deň za dňom sa mi postupne darilo znova získavať kontrolu nad svojim životom. Získať znova spať sebadôveru a schopnosť sústrediť sa aj na iné veci."

91198135-zanardi.jpg

Štyri roky po tragédii neďaleko Drážďan sa bývalý pilot F1 a dvojnásobný šampión americkej formuly CART do sveta autošportu vrátil, keď sa posadil za volant špeciálne upraveného cestovného BMW v MS cestovných vozidiel. Tu absolvoval päť sezón a vyhral štyri preteky! Keď už sa zdalo, že s pretekaním skončí, tak v roku 2014 absolvoval celú sezónu v GT sérii Blancpain Sprint Series, ktorá sa jazdila aj na Slovakiaringu.

zanardi-149.jpg

Medzitým však Alex Zanardi neustále pracuje na svojej kondícii a v para-cyklistike telesne postihnutých športovcov získal osem titulov majstra sveta, ktoré obohatil na Paralympiáde v Londýne v roku 2012 aj dve zlaté olympijské medaily.

zanardi-154.jpg

Talian reprezentuje svoju krajinu znova aj na Paralympiáde v brazílskom Riu, kde včera v para-cyklistike v kategórii H5 získal svoju tretiu zlatú medailu. GRATULUJEME ALEX!

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri