Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Vrchy

Bohovia si udobrili Dobšinú - Dobšinátor znova zaúradoval

Monday, 24. 07. 2017 - 12:49, Ľuboš Kašický   

Bohovia si udobrili Dobšinú - Dobšinátor znova zaúradoval

Obzretie sa za šiestym ročníkom Majstrovstiev Európy v pretekoch automobilov do vrchu na Dobšinskom kopci, ktorý sa jazdil uplynulý víkend.


Do Dobšinej chodím veľmi rád. Za uplynulých päť rokov som tam spoznal veľa dobrých ľudí s veľkým srdcom a spoločným zápalom pre automobilový šport. Táto kombinácia každoročne vytryskne koncom júla v jednu veľkú oslavu športu na ktorú sa zbieha nielen celá slovenská autošportová rodina, ale aj elita z celej Európy. A verte mi, vždy to stojí za to!

dk08.jpg

Po vlaňajšej ťažkej skúške z meteorológie, keď pršalo takmer celý víkend a v nedeľu dokonca hrozilo, že sa preteky neuskutočnia, sa bohovia tento rok s usporiadateľmi snažili udobriť. Postarali sa o priam ideálne podmienky. A tak zatiaľ, čo sme sledovali správy o vývoji počasia v okolí (tie strašili, že v Poprade už poriadne leje) sa v Dobšinej obe súťažné jazdy odjazdili za sucha. Dokonca aj po zdržaní, ktoré udržalo šesť najrýchlejších áut v napätí pred štartom potom, čo si jedno nedisciplinované vozidlo uľavilo olejom na trati.

dk02.jpg

Ale, ako vraví jeden náš dobrý kamarát, „Tak to malo byť!". Trochu zdržania primerane vyšraubovalo vzrušenie pred veľkým finále v ktorom „Dobšinátor" Simone Faggioli musel udržať za sebou drzo atakujúceho krajana Christiana Merliho. Ten nielenže Simoneho trápi celú sezónu, ale dopoludnia, počas prvej súťažnej jazdy, ukradol Faggiolimu tri roky starý traťový rekord! Síce iba na pár minút, kým nedošiel do cieľa aj Simone, no i tak to bola poriadne vhodená rukavica do tváre! Malé zdržanie pred finále teda ešte prilialo olej do ohňa, čo vidíte aj na tvárach oboch hlavných aktérov (viď foto).

dk01.jpg

A aby o nič neprišli ani diváci, tak vydarená moderátorská dvojica Vlado Miklošík a Miro Talavášek vyšraubovali napätie až do poslednej sekundy, kým sme nepoznali víťaza. Tento rok sa Faggioli rozhodol potvrdiť povesť „Dobšinátora" a posunul traťový rekord o neuveriteľných päť sekúnd!!! (V prvej dopoludňajšej jazde na 2:15,783s.) Merli už nedokázal zakontrovať a jeho hladné sánky sklapli naprázdno. Simone je proste najlepší!

dk14.jpg

Zaujímavé bolo, že veľké finále sa tento rok skončilo už o štrnástej hodine. Pripomínam to preto, lebo vlani nám divoko pršalo a o štrnástej sme vystresovaní len štartovali prvú súťažnú jazdu! No viete si predstaviť lepšie načasovanie? Krátka prehánka, ktorá teraz asi pol hodinu po pretekoch zmyla prach z trate, už na úspešne podčiarknutých pretekoch nemohla nič zmeniť. Organizátori z Dobšinej si mohli znova gratulovať. Máme za sebou ďalší vydarený ročník, ktorý je veľkou medailou nadšenia a vášne na hrudi všetkých zapálených Dobšinčanov. Ďakujeme priatelia! Prídeme znova.

dk10.jpg

dk03.jpg

dk05.jpg

dk04.jpg

dk07.jpg

dk11.jpg

dk09.jpg

dk13.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri