Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Slalom

AutoSlalom 2012 - Paddock 08.05. Paddock Pezinok

Monday, 11. 06. 2012 - 13:15, Daniel Mandzi   

AutoSlalom 2012 - Paddock 08.05. Paddock Pezinok

V 6. sezóne seriálu AutoSlalom sa v pôvodnom kalendári pretekov udialo zatiaľ najviac zmien. Najviac znamená dve. Organizátori boli, a vlastne stále sú, veľmi hrdí na fakt, že rozpis pretekov nikdy nemenia, alebo len minimálne. Za ostatných 5 sezón s dovedna vyše 55 pretekmi síce v každej došlo k drobnej zmene. Vždy sa však jednalo o zachovanie termínu menilo sa len miesto pretekov. Rozpis, ktorý AutoSlalom svojim priaznivcom predstaví vždy v prvej polovici decembra, má povesť istoty, presnosti a prakticky nulových korekcií...

azpneu-autoglym-autoslalom-trencin-2011-038.jpg


Kalendár AutoSlalom 2012 má rekordný počet zmien - dve

Vyššie uvedené až do nedávna plne platilo. Nič však netrvá večne. To platí aj o nemennosti AS kalendára. Prvý polrok už pozná dve zmeny. Jednou je zmena miesta konania májových pretekov, druhou zmena termínu konania tých júnových. Ale nepreskakujme a poďme postupne a logicky.


Paddock je stále slalomárskou srdcovkou

Trať na letisku Trenčín patrí medzi tri najobľúbenejšie AS trate absolútne. Je rýchla, mimoriadne bezpečná, vcelku prehľadná a ponúka dobrú priľnavosť aj za mokra. Niet divu, že na AutoSlalom v Trenčíne sa tešilo mnoho jazdcov. Keď sa však počas prvých mesiacov tohto roka organizátorom podarilo celkom nečakane dohodnúť také miesta pretekov ako SlovakiaRing - priamo na okruhu, a SlovakiaRing - Driving Academy. Letisko Trenčín preto muselo z kalendára von. Nebolo by fér priniesť po predošlých vyrovnaných sezónach samé rýchle trate pre výkonné a väčšie autá. Pre zachovanie pestrosti preto padlo rozhodnutie v pôvodne objednanom termíne štátneho sviatku v utorok 08.05. pripraviť preteky na pomalšej a pomotanejšej trati. Veľmi vhod prišla možnosť znovu navštíviť rodisko seriálu - Paddock Pezinok. Na prekvapenie, z tohto rozhodnutia sa tešilo minimálne rovnaké množstvo jazdcov ako z Trenčína. Aj keď to znie mnohým divne, AS trať v Paddocku pre mnohých nie len tradičných jazdcov predstavuje to pravé orechové. Tvrdia, že má všetko, čo má správna slalomárska trať obsahovať. Teda rovinku, technickú pasáž, stúpanie s horizontom, prudké brzdenie...


Najväčší rozdiel medzi registrovanými a štartujúcimi

Už pred časom šla v jednom z AS reportov svetom zvesť, že 100% účasť registrovaných je v motoršporte mýtus. S tým sa musí zmieriť každý organizátor. Po viac než 10 rokoch organizovania rôznych motoršportových podujatí majú chalani svoje skúsenosti. Bežný rozdiel medzi prihlásenými a tými s prilbami na štarte je čokoľvek do 10%. Tieto preteky preto veľmi prekvapili - nemilo. Ako jedno z mála podujatí tento rok malo pre skutočné obmedzené podmienky v depe limitovaný max. počet štartujúcich na 110. Tento sa podarilo typicky slalomárskym tempom naplniť už za 3 dni. Nasledovalo niekoľko náhradníkov, následne odhlásení a presne 110 štartujúcich v piatok, pár hodín pred pretekmi. Preto počet 93 jazdcov (- 16%) ráno na pretekoch zamrzí. Aj preto, že je zložité odhadnúť či ešte čakať, alebo s procedúrou pretekov pokračovať.
Kvalitný motoršport, zaujímavá atrakcia


Snaha dodržiavať časový harmonogram pretekov totiž patrí medzi najvyššie priority seriálu. Keďže toto podujatie sa zároveň zaratúvalo do Majstrovstiev SR, proces pretekov je o čosi zložitejší. Je nutné absolvovať nie len klasickú registráciu, ale administratívne preberanie, technické preberanie, rozpravu jazdcov, až potom prichádza štartovanie motorov a samotný tréning (správne zoznamovacia jazda :). Okrem toho je v tom pre oddaného slalomára zahrnutá aj pešia obhliadka trate a príprava auta v depe. Celkom dosť roboty na 2 hoďky. S drobným časovým posunom (cca pol hodiny) sa prvýkrát rozsvietil štartovací semafor pred 10 hodinou. Potom to už fičalo naozaj príkladne. Za celý deň, pri takmer 500 štartoch, ostalo mimo trate jediné auto (smart coupé), ktorému akosi nešťastne počas jazdy odpadlo koleso.

Chalani z ASOS - Asociácia Slovenských Odťahovacích Služieb, partner seriálu zodpovedný za technické zabezpečenie tratí nemali po celý deň na trati žiadnu prácu. Ako vlastne skoro vždy na týchto pretekoch. Preto jazdcov a ich kamošov po celý deň zabávali vlastnou atrakciou. Privliekli sem so sebou trenažér prevrátenia vozidla. Na žltej Fabii osadenej v hydraulickom zariadení demonštrujú nutnosť použitia bezpečnostných pásov a bezradnosť celej posádky v prípade nešťastia keď auto skončí po nehode na streche. Človek by naozaj neveril, ako bezradný v aute otočený hore značky ostane. Ako to funguje a vyzerá zvonku i zvnútra vidno na oficiálnom videu z pretekov.


AutoSlalom má vždy super počasie

Možno to bude trošku rúhanie, či privolávanie problémov, štatisticky však AutoSlalom ostatné dve sezóny prakticky nemal vyslovene zlé počasie. Samozrejme, je otázkou času, kedy sa v deň pretekov rozprší, alebo bude silno fúkať, či ku koncu roka možno snežiť. V Paddocku však bolo v utorok úplne výborne. Nie viac než 23 stupňov v tieni, slnečno, skvelý vlhký lesný vzdych... ideálne nie len pre ľudí, ale aj mašiny. To skoro vždy potvrdí nový rekord trate. Ak sa ho počas dňa podarí zlepšiť, je to dôkazom skvelých podmienok na pretekanie. A tu rekord trate padol.


Nový rekord trate

Na žiadnej slalomárskej trati na Slovensku sa nejazdilo viackrát ako práve v Paddocku na Babe. Preto zlepšiť rekord trate tu je už takmer nemožné. Už ho totiž zďaleka neovplyvňuje len schopnosť pilota a samotné auto. Tu je už ozaj nutná aj spolupráca počasia. Tonda Červenka z Moravy s číslom 777 jazdí seriál AutoSlalom už 4 sezóny. Patrí mu väčšina rekordov a víťazstiev. Pôvodný vlastný rekord trate 0:53,41 s zlepšil po 2,5 roku len o 0,24 s na 0:53,178. Samozrejme že tento pán pilot pán slalomár vyhral preteky aj absolútne. A ako sa darilo ostatným?


S1 do 1400 ccm

Aj keď je trať v Paddocku najkratšia a azda najzamotanejšia zo všetkých, na rozdiel od tej v Trebaticiach nie je najvhodnejšia pre autá s najmenším objemom motora. Dvojité stúpanie v trati vyžaduje od motora silu, ktorú malorážky nedokážu ponúknuť. Skvelo jazdiaci Zoltán Lovász na Peugeote 106 rally s prehľadom o viac než sekundu vyhral svoju kategóriu. No v celkovom poradí to bolo práve nedostatkom výkonu a krútiaceho momentu dosť dobré len na 25. miesto. Prvé miesto v S1 mu však patrí úplne oprávnene. Na druhom mieste s 1,3 s odstupom skončil Michal Krajčovič na Opeli Corsa a tretí dojazdil najvyšší slalomár Rasťo Šimon na Fiate 127 s 0,25 s stratou. Tieto výsledky sú v konkurencii až 23 jazdcov v S1 naozaj hodnotné.
S2 do 1600 ccm

Naopak, v triede S2 sa tu na štart postavilo 14 jazdcov. V boji o prvé tri miesta to však na veci veľa nemení. Presne polovica z nich totiž dokáže zajazdiť trať v Paddocku pod minútu, čo je veľmi slušný výsledok pre bežné autá. Najrýchlejší tu bol Michal Novák na Citroene Saxo VTS. S len 0,23 s odstupom skončil na 2. mieste Tomáš Komár na Honde CRX a o ďalších len 0,21 s dojazdil Juraj Kóssi na Honde Civic Vti. Aj štvrtý v poradí, Miro Roth na Citroene Saxo VTS potreboval len 0,26 s na to, aby bol tretí. Tak tesné rozdiely v prvej päťke história AutoSlalomu snáď ani nepamätá a potvrdzuje vysokú vyrovnanosť, konkurenciu a kvalitu jazdcov, ktorí tu naozaj idú na hranice možností trate a svojich áut.


S3 do 2000 ccm

V triede do dvoch litrov sa o prvé priečky s časom bilo 15 jazdcov. Najlepšie tento boj zvládol Edo Bednárik na Honde Civic Type R, ktorý svoj najlepší čas zajazdil prekvapivo v prvej ostrej jazde zo štyroch. Konkurentom však ušiel o celé 3 sekundy. Triedu teda vyhral s naozaj veľkým prehľadom. Bitka o druhé a tretie miesto mala ohromné napätie. Nakoniec z nej vyšiel o chlp lepšie Vlado Okáli na Renaulte Clio Sport. V súčte dvoch lepších časov bol len o 0,01 s lepší ako tretí Peter Granát na Nissane Almera GTI. Povzbudivý je výsledok nováčika Jána Poláčeka na Honde S2000, ktorý dokázal skončiť na 4. mieste a aj keď o chlp poraziť tradičných slalomárov. Petra Nemčiča na Honde Prelude dal len o 0,057 s. Tomáš Drgoň znova potvrdil svoje jazdecké kvality, keď v záplave dvojlitrov dokázal na naozaj starom a úplne sériovom Forde Focus 1,8 16V obsadiť 5. miesto a rovnako ako dvaja pred ním spomenutí dojazdil s časom pod 1:59.

S4 nad 2000 ccm


V kontraste s mimoriadne tesnými výsledkami v nižších triedach dokázal Michal Žiak na Mitsubishi Lancer EVO VIII v triede S4 svojím konkurentom ujsť s jedným z najväčších odstupov histórie AutoSlalomu. Druhému Braňovi Gogovi na Honda S2000 turbo „naložil" vyše 6 sekúnd. Ten zas dojazdil o takmer 3 s pred Štefanom Vancíkom na Mazda 323 GT turbo. Práve Pištov výkon patrí k tým najobdivuhodnejším nie len na týchto pretekoch, ale aj celkovo. Tí, ktorí chodia na preteky a poznajú ho osobne veľmi dobre vedia s akými hendikepmi dokáže tento jazdec porážať úplne zdravých jazdcov. Naozaj poklona.


SS2 do 1600 ccm

Menších slalomových špeciálov s objemom do 1600 ccm sa na štart v Paddocku postavilo 15. Silnú konkurenciu dokumentuje najlepšie fakt, že prví traja skončili v cieli v rozmedzí 0,5 s. Pritom sa nejedná o žiadnych dablérov, každý z nich jazdi na inom aute. Najrýchlejším bol Martin Hroba na Citroene Saxo VTS, druhé miesto len o 0,33 s horšie si vzal Vlado Machoň na Opeli Corsa Gsi a tretie miesto patrí s odstupom 0,18 s Attilovi Pomozimu na mimoriadne špeciálnom Fiate 126p s motorom Yamaha 1000 z motocykla, ktorý sedí vedľa vodiča v kabíne. Títo traja jazdili časy v 1:48 min. Kategórii SS2 v celkovom poradí zároveň patria tie najvyššie miesta. Z prvej 6ky získali jazdci SS2 5 miest, okrem absolútneho víťazstva.

SS3 nad 1600 ccm

Prvenstvo v triede, v celkovom poradí a rekord trate. Všetky naj patria najúspešnejšiemu slalomárovi Tondovi Červenkovi s číslom 777 na Peugeote 205 GTi. Pred konkurentami skončil o 4 s. Na druhé miesto sa prebojoval Martin VAJDA na Lotuse Exige S a tretí skončil v tesnom odstupe 0,7 s jeho dablér Vilo Zmeták. Na štvrté miesto sa zas dostal Tondov dablér Jaro Ušela.


D - dámy

Moraváčka Lucka Červenková, najúspešnejšia slalomárka, prišla do Paddocku na svoj len druhý tohtoročný slalom. Dámsku kategóriu sa jej podarilo s prehľadom vyhrať. Na druhom mieste skončila Češka Martina Kašparová, ktorá je pre Lucku dobrou konkurenciou a už sa jej tiež podarilo viackrát vyhrať. Tretie miesto si vyjazdila odvážna Barbora Vaňová, ktorá má za úspešné krotenie supersilnej Hondy S2000 turbo s vyše 350 koňmi bez stabilizácie obdiv u všetkých.

J - Juniori

Mladých do 21 rokov bolo na pretekoch 8. Najrýchlejšieho z nich sme už spomínali ako víťaza kategórie SS2. Martin Hroba, logicky, vyhral aj medzi Juniormi. Druhé miesto si odstupom necelých 8 sekúnd vzal Štefan Demeter na Suzuki Swift GTO a tretie miesto si pripísal Stano Pecha na VW Polo. Títo traja jazdci sa dokázali zmestiť v súčte časov pod 2 minúty, čo znamená, že prakticky každé kolo dali pod 60 s.

Druhá zmena v kalendári

V úvode spomenutá druhá zmena v kalendári pretekov prichádza teraz. V pôvodnom rozpise pretekov bol termín 09.06. Miesto SlovakiaRing - Driving Academy ostáva zachované. Ale keďže veľkolepé preteky FIA GT1 majú práve na tento víkend preložené preteky, AutoSlalom musel ustúpiť. Opravený termín pretekov je o sobotu neskôr, teda 16.06.

Podrobnejšie info o novej trati, jej parametre a video z pohľadu vodiča ako aj mnohé iné zaujímavé fakty, štatistiky jazdcov, fotogalérie, videoklipy z pretekov a prosto všetko o AutoSlalome hľadajte na www.autoslalom.sk

Seriál AutoSlalom v sezóne 2012 podporujú:
FUCHS, AUTOGLYM, ASOS, SuperDRIVE,



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri