Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Hobby

Audi predstavuje nové ľahké pružiny

Friday, 03. 10. 2014 - 16:26, Vladislav Baniari

Audi predstavuje nové ľahké pružiny

Audi pridá ešte tento rok do svojej ponuky nové ľahké pružiny podvozku zo sklolaminátom zosilnených plastov (GFK). Tie budú k dispozícii v modeloch vyššej strednej triedy.

Pružiny GFK vyvíjala Audi spoločne s talianskym dodávateľom a už na prvý pohľad sa líšia od oceľových pružín. Sú svetlozelené, majú hrubší priemer pletenca vlákien (ako u oceľovej pružiny priemer drôtu), vonkajší priemer je pri nižšom počte závitov väčší. čo je ale najhlavnejšie, sú o 40% ľahšie ako oceľové. To znamená, že ak jedna pružina toho istého modelu vyššej strednej triedy má 2,7kg v oceľovom prevedení, tak GFK pružina má približne 1,6kg a to pri tých istých vlastnostiach. Výsledná ušetrená hmotnosť všetkých štyroch pružín je až 4,4kg.

Číslo je ešte krajšie, keď si uvedomíme o akú neodpruženú hmotu sa jednalo.

Jadro GFK pružín tvoria dlhé, navzájom skrútené sklenené vlákna ponorené v epoxide. Okolo tejto pár milimetrov hrubej "duše" obkrúti stroj ďalšie vlákna striedavo v uhle +45° a -45° ku smeru hlavného vlákna. Tieto ťahové a tlakové smery sa navzájom podporujú a vytvárajú lepšiu rovnováhu medzi pôsobiacimi silami na celkovú pružinu.

GFK pružiny možno nastaviť presne na pôvodné využitie oceľových pružín a ich materiál ponúka vynikajúce vlastnosti. Nekorodujú, nárazy kamienkov a vplyv soli a čistiacej chémie (pri mytí) neexistuje. Dokonca je vraj aj výroba menej nákladná ako u oceľových pružín.

at140311-large.jpg

Ak sú teda skutočne tak dobré a bez zásadných vedľajších negatívnych vlastností (aj keď hneď vidím problém s recykláciou a nie je uvedená životnosť takejto pružiny! - pretože na plast omnoho viacej pôsobia teplotné zmeny ako na kov a taktiež aj vek) tak nová éra pruženia podvozkov práve začala a obrovské plus by mohli v takejto technológii vidieť práve výrobcovia motocyklov.

Autor: Vladislav Baniari; Zdroj+foto: Audi AG



Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri