Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

ARC Bratislava ukončil sezónu FIA WEC piatym miestom

Sunday, 07. 11. 2021 - 13:40, Public relations   

ARC Bratislava ukončil sezónu FIA WEC piatym miestom

V sobotu 6. novembra sa pretekmi Bapco 8h Bahrajn skončila 9. sezóna Majstrovstiev sveta vytrvalostných pretekov automobilov FIA WEC. Slovenský tím ARC Bratislava dokončil náročnú osemhodinovku na 5. mieste v triede LMP2 Pro/Am. V klasifikácii LMP2 sme skončili na 11. mieste, v celkovom poradí na 14. priečke z 31 štartujúcich posádok.

Preteky o 14:00 miestneho času odštartoval v 34-stupňovej horúčave skúsený Miro Konôpka. V druhej zákrute sa dostal do súboja s americkým jazdcom Henrikom Hedmanom, ktorý nášho pretekára vytlačil na obrubník a tým ho pripravil o rýchlosť pri výjazde na rovinku. Zozadu sa tak priblížili továrenské tímy Porsche a Ferrari, ktoré v prvých kolách znepríjemňovali jazdu slovenskému reprezentantovi. Po troch kolách sa ich však zbavil a pokračoval v zlepšenom výkone v porovnaní s minulým víkendom, keď sa na Bahrajnskom medzinárodnom okruhu išli preteky 6h Bahrain. Po dvoch stintoch odovzdával prototyp Oreca 07 Gibson s číslom 44 19-ročnému Britovi Oliverovi Caldwellovi, ktorý absolvoval vo FIA WEC svoju premiéru. „Dôležité pri takýchto teplotách asfaltu, ktoré sa blížili k 50 stupňom Celzia, bolo správne narábanie s pneumatikami. Jazdec nesmel na gumy príliš tlačiť, pretože ich teploty okamžite vystrelili a bolo to ako jazdiť na ľade,“ vysvetlil špecifické podmienky Miro Konôpka. „Minulý víkend som na to príliš tlačil a jazdil som časy nad 2 minúty na kolo, najmä v druhom stinte na ojazdených pneumatikách. Teraz som sa snažil ísť opatrnejšie, nešmýkať sa a bolo to oveľa lepšie. Časy sa pohybovali stabilne pod 2 minúty na kolo. A to bol správny recept.“

1-264.jpg

V polovici pretekov zapadlo slnko, teploty začali klesať a pod umelým osvetlením bahrajnského okruhu sa na trať dostal aj Francúz Nelson Panciatici, ktorý má na svojom konte v kariére už aj dva tituly európskeho šampióna v ELMS. Do FIA WEC sa v našom tíme vrátil po 4 rokoch, no ani jeho skúsenosti nestačili na rýchlych súperov, ktorí popri bronzových jazdcoch (povinných v triede Pro/Am) angažovali platinových profesionálov ako Robert Kubica, Juan Pablo Montoya, Loic Duval či Giedo van der Garde. V cieli tak slovenskej posádke patrilo 5. miesto.

2-228.jpg

Štarty ARC Bratislava vo svetovom šampionáte FIA WEC sú bez debaty historickým míľnikom v dejinách slovenského motoristického športu. Na najvyššej úrovni seriálov pod hlavičkou FIA ešte nikdy neštartoval slovenský tím a jazdcov tiež dokážeme spočítať len na prstoch jednej ruky. Snaha Mira Konôpku a jeho tímu ARC Bratislava vyvrcholila skvelým výsledkom na 24h Le Mans 2021, kde náš prototyp obsadil 6. miesto v triede LMP2 Pro/Am.

4-141.jpg

V celkovom hodnotení jazdcom LMP2 Pro/Am v Majstrostvách sveta FIA WEC 2021 klasifikovali Mira Konôpku na 8. mieste. Matej Konôpka, ktorý štartoval v dvoch podujatiach v Monze a v Le Mans, skončil v konečnom účtovaní bodov na 13. mieste z 19 zúčastnených jazdcov. Tím ARC Bratislava klasifikovali na 5. mieste.

5-99.jpg

Plány tímu ARC Bratislava na budúci rok nie sú tajomstvom: „Chceli by sme opäť štartovať v Majstrovstvách sveta FIA WEC. Je to pre mňa naozaj tá najlepšia reprezentácia Slovenska, byť v jedných pretekoch s takými tímami a menami. Poznajúc reálnu situáciu v slovenskom motošporte, neverím, že sa niekedy ešte slovenský tím dostane vyššie alebo na tieto Majstrovstvá sveta WEC. Hoci, rád by som sa mýlil.

3-176.jpg

Toto je priestor, kde sa prezentujú najnovšie technológie a Slovensko je zatiaľ len dielňa, kde výrobcovia počítajú zisk a nijako slovenský motoršport nepodporujú. Takže priniesť sem tú slovenskú zástavu je pre mňa veľká česť i záväzok, ktorému som musel veľa obetovať. Verím, že to fanúšikovia u nás doma takisto ocenili,“ povedal po skončení posledných pretekov Miro Konôpka. „Zima bude krátka, pretože už sa chystáme na 24h Dubaj v januári a následne vo februári budeme opäť - už po siedmykrát, štartovať v Ázijskej Le Mans sérii, ktorá sa pôjde na 4 preteky v rámci dvoch víkendov vo februári v Dubaji a Abú Dhabí. A popri tom budeme zháňať partnerov a jazdcov na sezónu FIA WEC 2022. Ďakujeme za podporu všetkým nadšencom motoristického športu a takisto sa chcem poďakovať mojim mechanikom a celému tímu za neúnavnú prácu. Ukázali sme, že ani vo svete sa nestratíme.“



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri