Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

Alonso si siahol na legendárnu trofej INDY 500

Tuesday, 25. 04. 2017 - 10:36, Ľuboš Kašický   

Alonso si siahol na legendárnu trofej INDY 500

Už o mesiac sa na slávnom ovale v Indianapolis pôjde 101.ročník najstarších pretekov na svete. S napätím sa očakáva štart hviezdneho pilota F1, ktorý v tíme Andretti Autosport odlieval sedačku a obzrel si slávny oval.

Okolo rozhodnutia Fernanda Alonsa a McLarenu štartovať bez väčšej prípravy na mimoriadne náročných pretekoch 500míľ v Indianapolis sa vedú medzi odborníkmi dlhé diskusie. Všetci chápeme frustráciu nešťastného Španiela zo situácie v McLarene a jeho kompenzáciu vo forme nečakaného štartu za oceánom. Je to však rozumné?

ba03.jpg

„Je to úplne niečo iné, ako F1," upozorňuje bývalý šampión F1 a zároveň aj víťaz 500-míľovky v Indianapolis, Jacques Villeneuve. Kanaďan najprv zvládol úspešnú kariéru v IndyCar a až potom prešiel do „pomalšej" ef-jednotky. „Jazdí sa štyri hodinu dokola z priemernou rýchlosťou nad 300 kilometrov. Na to človek musí byť pripravený," upozorňuje Villeneuve. A že má pravdu svedčí aj havária Nelsona Piqueta, ktorý ako trojnásobný majster sveta v roku 1992 bez skúseností chcel štartovať v Indy500, no ťažko havaroval a zlomil obidve nohy. (Vrátil sa tvrdohlavo o rok neskôr a skončil na 32.mieste.)

al01.jpg

Alonso využil prestávku pred podujatím v Soči a odletel do Indianapolis, kde v centrále tímu Andretti Autosport odlial sedačku, pozrel si oval, zoznámil sa s tímom a súbežne absolvoval aj víkendové preteky v Alabame. V Barbere spolu so Zakom Brownom, ktorý je šéfom McLarenu a ako bývalý pretekár a Američan má k americkým pretekom veľmi blízko. Spolu s nimi zodpovedal otázky novinárov aj Michael Andretti, ktorý šéfuje tímu Andretti Autosport.

al02.jpg

Celý kolotoč IndyCar sa na Indianapolis sťahuje už začiatkom mája, kedy sa najprv pôjdu preteky na klasickom okruhu Indianapolis, na ktorom sa jazdila aj F1 (13.mája) a všetci už tam zostanú, lebo potom budú nasledovať tréningu a 20. a 21.mája sa odjazdia kvalifikačné jazdy na 101.ročník päťstomíľovky. Tá štartuje 28.mája 2017.

ba14.jpg

al03.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri