Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Autokros

Ako sa tohto roku darí Igorovi Vlasatému v ME

Wednesday, 05. 08. 2009 - 22:36, T. Szabosi   

Ako sa tohto roku darí Igorovi Vlasatému v MEUž pri našom stretnutí na Rally Eger bolo jasné že si Igora Vlasatého domáci fanúšikovia v tomto roku veľa neužijú. Igorov program na túto sezónu to neumožňoval kvôli štartu v seriáli majstrovstiev Európy ktoré si tohto roku vybral za cieľ. Poďme sa Igorovým pohľadom pozrieť na doterajší priebeh sezóny.


1. Prvé preteky ME Portulgalsko FOZ COA
Trať v hornatom prostredí asi 250 km od mesta Porto, medzi nádhernými vinicami. Povrch trate piesčitý. Odchádzali sme tam s úplne novou bugynou, v ktorej bol taktiež aj nový motor SEAT a nová sekvenčná prevodovka, s ktorou som ešte na autocrose nejazdil. Zišla sa tam europska špička, viac ako 20 pretekárov v mojej triede D3A. V treningoch som mal 9.meraný čas, z kvalifikačných jázd som sa prebojoval do B-finále, z ktorého som nepostúpil do A-finále. Počas pretekov sme menili rôzne nastavenia podvozku, ale hlavne sa dolaďoval systém radenia prevodovky, s ktorým som nebol spokojný počas celého preteku. Celkovo som obsadil v týchto pretekoch 14.miesto



2. Druhé preteky ME Španielsko ALCANIZ

Po pretekoch v Portugalsku, po oprave a údržbe bugyni sme sa presunuli do španielského Alcaniz, ktoré leží 320 km juhozápadne od Barcelony.Trať je situovaná v hornatom prostredí neďaleko veľkého jazera.Povrch trate je ilovitý. Trať bola veľkou neznámou pre všetkých jazdcov, pretože je novo postavená, a je súčasťou obrovského multifunkčného motoristického areálu, ktoré súčasťou je rallycrossový areál, motokárový areál, supermotor areál, a testovací okruh F1, ktorý je ešte vo výstavbe. Na tomto preteku sa zišla opäť celá špička autocrosu mojej divízii D3A. V meraných treningoch som dosiahol výborné 4.miesto, čo mi zabezpečilo dobrú štartovnú pozíciu v kvalifikačných jazdách, z ktorých som sa dostal do B-finále, z ktorého som sa prebojoval do A-finále. Po výbornom štarte v A-finále som sa pohyboval na 6tej pozícii. Dva kolá predkoncom sa mi podarilo obehnúť súpera z Českej republiky, takže som dokončil A-finále na 5.mieste celkovo.Finále poznačila veľká prašnosť a o dramatické momenty v ňom nebola núdza.

3. Prvé preteky C
EZ+MSR Přerov
Trať na ktorej sa jazdia aj ME v autocrose leží asi 5km od Přerova. Povrch trate je ilovitý Je charakteristická veľkým prevýšením a veľkým skokom, ktorý je pri nesprávnom nájazde dosť nebezpečním miestom trate. Na štarte tohto preteku sa zišli skoro tri desiatky pretekárov strednej Europy. V meraných tréningoch som dosiahol 5.meraný čas, čo mi zabezpečilo štartovú pozíciu v prvom rade v kvalifikačných jazdách. Do prvej kvalifikačnej jazdy som neodštartoval, kvôli poruche palivového systému, ktorá sa prejavila tesne pred štartom jazdy a nebolo možné ju v tak krátkom čase odstrániť. Následkom toho som v ďalšej kvalifikačnej jazde štartoval zo zadných pozícii. Aj napriek problémov s technikou som sa prebojoval priamo do A-finále, v ktorom sa obsadil 6.miesto celkovo, keď sa predo mňa dostali iba český špičkoví jazdci. Poradím vo finále zamiešal krátky intenzívny dážď.

Jozef Pisch;1t1u6801.jpg

4. Tretie preteky ME Lotyšsko BAUSKA
Táto trať je situovaná asi 100 km západne od hlavného mesta Riga. Je jednou z najstarších tratí, na ktorej sa jazdia ME v autocrose. Pretekal na nej aj môj otec Imrich Vlasatý. V roku 2008 bol pretek v Bauske vyhlasený pozorovateľmi FIA ako najlepší. Táto trať má jeden z najkrajších profilov a jej povrch je piesčitý. Automobilové preteky sa v Lotyšsku tešia veľkej popularite a tak sa každý rok príde na tieto preteky pozriem okolo 15 až 20tisíc fanúšikov. Na štart pretekov sa postavilo 27 jazdcov. V treningu som dosiahol 8.meraný čas, čo mi zabezpečilo dobrú štartovaciu pozíciu v 1.kvalifikačnej jazde. Po štarte 1.kvalifikačnej jazdy som sa dlho pohyboval na 2.mieste za Čechom Musilom, a však po jazdeckej chybe sa predo mňa dostali ďaľší 2 jazdci. Ďalšie kvalifikačné jazdy ovplyvnili problémy s technikou, čo v konečnom hodnotení, vynieslo štartovú pozíciu v B-finále z 3.radu, v ktorom som hneď po štarte poškodil záves ľavého predného kolesa a tým sa pre mňa preteky skončili 16.miestom celkovo.

5. Štvrté preteky ME Česká republika NOVÁ PAKA

Trať sa nachádza cca 100 km severovýchodne od Prahy, a je charakteristická veľkým prevýšením.Preteky v Novej Pake sú prestížnou záležitosťou pre každého jazdca autocrosu. Majú dlhoročnú tradíciu a sú veľmi populárne medzi divákmi aj jazdcami, aj preto sa na štarte zišlo 42 bugín v triede do 1600 cm. Na tých pretekoch sme štartovali s novou prevodovkou, ktorá sa osvedčila a tiež sme testovali nové pneumatiky. Meraný tréning pre nás vyšiel nad očakávania, pretože som v prvom obsadil 4 a druhom 7 miesto, čo znamenalo postavenie v prvom štartovom rade v kvalifikačnej jazde. Prvá kvalifikačná jazda bola pre nás veľkým sklamaním, pretože sa v 1.kole po štarte roztrhol kardan pohonu prednej nápravy, čo znamelo odstúpenie z popredných priečok a automaticky štart z posledného radu 2.serie jazd. V 2.serii jazd som obsadil 6.miesto a v 3.serii 4.miesto, čo však ani po enormnej snahe, a kvôli vysokému počtu štartujúcich, nestačilo na postup do B-finále.



6. Piate preteky ME Nemecko MATSCHENBERG

Trať sa nachádza cca 120 km severne od mesta Liberec a je situovaná v peknom prostredí česko-nemeckého pohraničia. Nie je veľmi populárna medzi jazdcami, kvôli svojmu profilu a neprehľadnému a nebezpečnému skoku. Na štarte týchto pretekoch sa stretla 30tka pretekárov, a medzi nimi aj niekoľko domácich rýchlych nemeckých jazdcov. V meranom tréningu som dosiahol 8.treningový čas a z kvalifikačných jázd sa nám podarilo priamo postúpiť do A finále, kde som obsadil cenné 7.miesto


Takže toľko k doterajšiemu priebehu sezóny očami Igora Vlasatého a nabudúce sa pozrieme ako sa Igorovi darilo na ME Fiľakovské Kľačany, na jedinom domácom podujatí.







Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri