Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Formula 1

Aké dlhé fúzy narastú Verstappenovmu rekordu?

Monday, 16. 05. 2016 - 13:10, Ľuboš Kašický   

Aké dlhé fúzy narastú Verstappenovmu rekordu?

Mladý Holanďan je nielen najmladším štartujúcim pilotom F1, ale už aj najmladším bodujúcim a víťaziacim pilotom kráľovskej histórie.

Keď v Sebringu 12.decembra 1959 vyhral Bruce McLaren veľkú cenu USA, tak mal iba 22 rokov a 104 dní. Novozélanďan, ktorý neskôr založil jednu z najslávnejších značiek v F1 vtedy isto neveril, že jeho rekord vydrží 44 rokov, kým ho dokáže prekonať nejaký španielsky mladík s menom Fernando Alonso na veľkej cene Maďarska 2003. Alonso mal vtedy 22 rokov a 26 dní, čo bolo vlastne takmer na úrovni McLarena. (Pozn.: 500 míľ Indianapolis 1952 vyhral Troy Ruttman vo veku 22r 80d, no na zaradenie 500-míľovky do F1 v 50-tych rokoch sa vždy pozeralo cez prsty, lebo tam prakticky nikto z F1 tej doby neštartoval).

max7.jpg

Alonso sa už tak dlho zo svojho rekordu netešil, lebo už o päť rokov neskôr prišiel Sebastian Vettel a stiahol rekord o rovný rok, na 21 rokov a 73 dní v deň svojho prvého víťazstva na mokrej Monze. A teraz je tu syn Schumacherovho kolegu v Benettone, cholerika Josa Verstappena (105 GP, 17 bodov), ktorý odmalička svojho chlapca pripravoval na tento okamih. Max mal včera na GP Španielska iba 18 rokov a 228 dní, keď za sebou nechal majstrov sveta z Ferrari!

max5.jpg

Toto Wolff sa netají tým, že mladého Maxíka chcel uloviť už dávno. Red Bull mu však ponúkol rovno sedadlo v F1, vo svojom „junior tíme" a skúsený otec Jos, ktorý podľa Wolffovych slov ovláda všetky triky v zákulisí F1, neváhal a neplnoletého syna upísal „červeným býčkom". Chlapec mal iba 17 rokov a 166 dní, keď vlani v Melbourne v F1 debutoval. O obrovské dva roky menej, než dovtedy najmladší Španiel Jaime Alguersuari, ktorého sme sa pri jeho debute na Hungaroringu 2009 (19r 125d) museli pýtať ako správne vyslovovať jeho zložité meno.

max8.jpg

Občas sa vo formule jeden objavil nejaký veľmi mladý chlapec, no zvyčajne veľa vody nenamútil. Až okolo roku 2000 prišla generácia, ktorá aj napriek svojej neskúsenosti (Kimi mal iba 23 pretekov v monoposte, keď sa postavil na štart f1!!!) dokázala nastoliť nový trend mladíkov. Alonso, Button, či Raikkonen neskôr vybojovali tituly a keď v roku 2007 v Indianapolis zaskakoval za rekonvalescenta Kubicu (po havárii v Montreale) mladý Sebastian Vettel (19r 349d), ktorý hneď zabodoval bodíkom za ôsme miesto, tak nikto nepochyboval, že aj mladé pušky dokážu úspešne vstupovať do kokpitu.

max2.jpg

Kto vie? Možno je to tým, že dnešná počítačová generácia si všetky okruhy môže natrénovať doma na trenažéroch a preskočí tak množstvo drahých testovacích kôl na okruhu. Možno. Každopádne mladý Verstappen nemal ešte ani vodičák a už jazdi najvyššiu ligu! Dokonca hneď v druhých pretekoch ako 17 ročný a 180 dňový pripísal štyri body za siedme miesto! Rok pred ním to bol Rus Daniil Kvyat, ktorý o 25 dní mladší ako Vettel rok figuroval ako najmladší bodujúci pilot F1, keď pri svojom austrálskom debute mal 19r a 324 dní.

max4.jpg

Uvedomujúc si tieto čísla v kontexte histórie to vytvára predpoklad na mimoriadne úspešnú kariéru pre mladého Holanďana. Veď Michael Schumacher na prvé body dosiahol ako 21 ročný (287d) a z víťazstva sa radoval „až" ako 23 ročný a 240 dňový. Aj napriek tomu Nemec neskôr stihol pridať ešte 90 ďalších triumfov. Koľko ich dokáže pridať tento talentovaný mladík, ktorý sa už v tak mladom veku dostal do špičkového tímu F1?

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri