Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Motormedia  »  Extra

Adam je pripravený vyštartovať na trate rely

Saturday, 09. 02. 2013 - 12:56, Ivan Václavík   

Adam je pripravený vyštartovať na trate rely

Opel sa vracia do motoristického športu programom Adam Cup, ktorý predstavil v novembri 2012. Na blížiacom sa ženevskom autosalóne (7. - 17. 3.) predstaví táto značka vychádzajúcu hviezdu - novú štúdiu nedávno uvedeného malého lifestylového automobilu Adam, pripravenú podľa propozícií FIA R2. Ukončenie vývoja a homologácia sú naplánované na rok 2013.

opel-adam-r2-222g.jpg

Modelom Adam R2 robí Opel ďalší krok vo svojej stratégii v oblasti motoristického športu. Zámerom je príprava vozidla špičkovej triedy pre súkromných jazdcov v automobilových súťažiach, vhodného pre akékoľvek národné majstrovstvá v Európe.

opel-adam-r2-215g.jpg

Moderný, osobitý a atraktívny - tieto atribúty platia pre Adama vo všeobecnosti, ale aj pre jeho súťažnú verziu R2. Špeciálne komponenty karosérie zo športovej produktovej línie Opel OPC, rýchloupínače na kapote a dverách batožinového priestoru, ako aj ochranné štíty pod predným a zadným nárazníkom zvýrazňujú športový charakter tohto špecialistu na asfalt i štrk.

opel-adam-r55-g.jpg

Pretekársky špeciál R2 poháňa štvorvalcový motor ECOTEC 16V s objemom 1,6 litra, vybavený variabilným časovaním ventilov, ktorý v súťažnej konfigurácii dosahuje výkon približne 136 kW (185 k) a maximálny krútiaci moment okolo 190 Nm. Krútiaci moment motora sa prenáša na predné kolesá prostredníctvom 5-stupňovej sekvenčnej prevodovky a lamelového samosvorného diferenciálu.

opel-adam-r2-221g.jpg

Podvozok, ktorý má špecifické vyladenie pre asfaltovú trať i štrkový povrch, zabezpečuje maximálnu trakciu a dynamické jazdné vlastnosti. Brzdová sústava so 4-piestovými kotúčovými brzdami Brembo na prednej náprave, reguláciou tlaku bŕzd zadnej nápravy a s hydraulickou ručnou brzdou pôsobiacou na zadné kolesá zabezpečuje excelentné spomalenie.

opel-adam-r52-g.jpg

Kabína špeciálu R2 obsahuje všetky atribúty profesionálneho pretekárskeho automobilu a mnohé detaily vybavenia budú práve tohto roku homologované medzinárodnou asociáciou automobilového športu FIA. Vybavenie zahŕňa integrovanú bezpečnostnú štruktúru, anatomické sedadlá Sparco Competition, kompatibilné s ochranným systémom vodiča Hans, kokpit s LCD indikátorom zaradeného prevodového stupňa, kontrolnými svetlami a palubným počítačom navigátora Monit, centrálny ovládací panel, lampu na čítanie máp a integrovaný hasiaci systém.

opel-adam-r2-220g.jpg

Ultra-kompaktný špeciál R2 vychádza z novej verzie Adam Cup. Tá predstavuje prvý krok v novom programe značky Opel zameranom na Európu, ktorý má podporovať automobilové súťaže medzi súkromnými pretekármi a umožniť talentovaným mladým jazdcom postupovať v základných európskych šampionátoch. Od sezóny 2013 bude 40 vozidiel Adam Cup súťažiť v rámci značkových pohárov v Nemecku a vo Francúzsku. V Nemecku postúpi víťaz samostatného hodnotenia kategórie Rallye Junior (pre jazdcov vo veku do 27 rokov) v rámci pohára ADAC Opel Rallye Cup v ďalšej sezóne do triedy R2 s osobitnou podporou značky Opel a národného autoklubu ADAC.



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri