Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Iné  »  Offroad

Abu Dhabi Desert Challenge: Piesok kam len pozrieš

Monday, 26. 04. 2010 - 20:37, Michal Kostka   

Abu Dhabi Desert Challenge: Piesok kam len pozrieš

V Abu Dhabi, v jednom zo siedmich arabských emirátov, sa na prelome marca a apríla začal ďalší ročník Svetového pohára cross country rallies. Po rozpačitom ročníku 2009 došlo v tomto roku k miernemu oživeniu kategórie automobilov a k značnému, takmer dvojnásobnému nárastu súťažiacich v jednej stope.

www.benediktasvanagas.lt;Marc Coma

Za nespochybniteľného favorita súťaže bol pasovaný Leonid Novickij jazdiaci za tím X-Raid s BMW X3 CC. Neskorší priebeh súťaže ukázal, že oprávnene. Na ďalšie predné priečky si brúsili zuby ako domáci Yahya Al-Helei a Abdullah Al-Heraiz (obaja Nissan Patrol v triede T2), tak aj v Emirátoch udomácnení Briti Mark Powell (Fast & Speed Buggy) a David Mabbs (Toyota FJ Cruiser). Po ôsmich rokoch sa v štartovej listine opäť objavila česká vlajka a to zásluhou Czech Dakar Teamu a posádky Jiří Janeček / Viktor Chytka (Toyota LC 120 v triede T2).

www.benediktasvanagas.lt;Benediktas Vanagas / Saulius Jurgelenas

Už krátky prológ naznačil, kto bude udávať tempo. Leonid Novickij, navigovaný jedným z najlepších spolujazdcov súčasnosti Andreasom Schulzom, preplával piesočným morom bez zaváhania a po piatich víťazstvách v piatich etapách mal pred druhým Laurentom Rossom (Nissan Pathfinder) náskok 5 hod. 10 min. 36 sek. Po rozpočítaní na drobné to znamená, že v každej etape nadelil najbližšiemu súperovi viac ako hodinu. Benediktas Vanagas (OSCar 03), druhý z prológu a jeden z možných lídrov „zvyšku sveta", sa so súťažou rozlúčil ako prvý. Po tvrdom doskoku z duny bol navigátor Sailius Jurgelenas transportovaný do nemocnice, posádka odstúpila.

www.benediktasvanagas.lt;Pierpaolo Bonetti / Dean Posedel / Ugo Miclavez

To bola príležitosť pre Marka Powella. Prekliatie „domácej" súťaže však nezlomil ani tentoraz. V tretej etape ho na siedme miesto zrazili technické problémy, do štvrtej vleteli so spolujazdcom Paulom Richardsom vo vysokom tempe. Po jednej z dún však nasledoval kotrmelec a koniec. Spriatelený Team FJ s atraktívnou Toyotou FJ Cruiser väčšinu súťaže riešil problémy s diferenciálmi a prevodovkou, čo ich napriek solídnej jazde zrážalo na spodné priečky poradia. Nakoniec s viac ako päťdesiatimi hodinami penalizácie rally dokončili na šestnástej priečke. Toľko šťastia nemali Yahya Al-Helei, ani Abdullah Al-Heraiz. Obaja sa prakticky denne potýkali s technickými ťažkosťami a do poslednej etapy už ani neodštartovali.

www.benediktasvanagas.lt;Marek Dabrowski

Podobných starostí boli ušetrené posádky tímu Dessoude. Otec Joseph Rosso za volantom Patrolu a syn Laurent s Pathfinderom sa tiež nie vždy vyhli drobným komplikáciám technického charakteru. Jazdeckým umom však prekonali všetky prekážky a obe vozidlá dostali do najlepšej štvorky. Laurent s prehľadom vybojoval druhé miesto za nedostižným Novickým a zvíťazil v triede T2. Rosso starší sa nedal zahanbiť a dobrú povesť rodiny potvrdil štvrtým miestom celkovo.

www.benediktasvanagas.lt;Artur Ardavichus / Boris Berezovskiy

Medzi francúzske duo sa na pódium na poslednú chvíľu votrel domáci Abdul Bari-bin Sugat, takisto s Nissanom v triede T2. Bronzovú priečku si po štyroch dňoch síce držal Yannick Comagnac (Bowler Wildcat 200), penalizácia inkasovaná v poslednej etape ho ale odsunula na piate miesto.

www.benediktasvanagas.lt;Roman Krejčí

Česká posádka Janeček / Chytka sa do piesočných galejí vrhla s Toyotou preverenou tohtoročným Dakarom. Na jej prípravu po dlhých transportoch loďou zostali necelé dva dni. Napriek časovému stresu vozidlo spoľahlivo fungovalo počas celej rally. Chýbali však skúsenosti s jazdou v piesku, vhodné pneumatiky a aj nejaké tie koníky pod kapotou. Počas prvých dní súťaže kopali auto z piesku takmer tak často ako jazdili a vo výsledkoch postupovali najmä vďaka problémom súperov.

www.benediktasvanagas.lt;Mark Powell / Paul Richards

Podobne ako väčšina ostatných, ani posádka Czech Dakar Teamu nedokončila každú jednu etapu do ktorej odštartovala. Z bezpečnostných dôvodov organizátori odkláňali z trate všetky posádky ktoré nestíhali časový limit, čo sa následne prejavovalo na ich časovom konte výraznou penalizáciou. Po počiatočnom trápení sa v posledných dvoch etapách česká dvojica blysla dvoma siedmymi miestami. V konečnom poradí sa kvôli penalizáciám nedostali vyššie ako na štrnástu priečku. V triede T2 im patrilo ôsme miesto, táto trieda však v roku 2010 vo Svetovom pohári nie je samostatne hodnotená.

www.benediktasvanagas.lt;Kto z koho...

ADDC bola tiež úvodným podujatím FIM Majstrovstiev sveta motocyklov. Pri neúčasti Cyrila Despresa málokto pochyboval o dominancii Marca Comu (KTM 690 Rally). V triede Open sa mal popasovať najmä s mladým a rýchlym Poliakom Jakubom Przygonskim či s Britom Jamesom Westom (obaja KTM 690 Rally). Vzrastajúcu konkurencieschopnosť motocyklov s objemom motora do 450 ccm prišli potvrdiť David Casteu (Sherco 450), Francisco „Chaleco" Lopez (Aprilia 450 RXV) a celý zástup jazdcov s Hondami CRF 450 X.

www.benediktasvanagas.lt; Stefano Dalla Valle, Jaroslav Vojna

Jedným z nich bol Juhoafričan Sean Gaugain. Od Comu sa málokedy vzdialil na viac ako pár minút a zvádzal tuhý boj o druhé miesto raz s Lopezom, inokedy zas s Westom. Keď Lopez po tvrdom dopade z jednej z dún nebol schopný dokončiť tretiu etapu, jeho šance stúpli. Okrem prológu zvíťazil aj v druhej a štvrtej etape a do posledného dňa vstupoval zo stratou 9 min. 46 sek. na Comu. Keď sa už zdalo, že druhá priečka mu neunikne, pár kilometrov pred cieľom prišla jazdecká chyba ktorá vyústila do pádu. So zlomenou nohou zostali Gaugainovi len oči pre plač.

www.benediktasvanagas.lt;Jiří Janeček / Viktor Chytka

Na jeho miesto sa posunul James West, ktorého v úvode súťaže trápilo prehrievanie sa motora. Za viac-menej stále rovnakou trojicou sa ako tieň každý deň pohyboval Casteu. Pár mesiacov po havárii na Dakare má za sebou celý rad operácií a tretie miesto je veľkým povzbudením. To Frans Verhoeven sa úvodnou súťažou šampionátu pochváliť nemôže. Dve nedokončené etapy, len dve umiestnenia v prvej desiatke (najlepšie siedme miesto v tretej etape) a štyridsiata druhá priečka v cieli.

www.benediktasvanagas.lt;Leonid Novitskiy / Andreas Schulz

Czech Dakar Team mal zastúpenie aj v jednej stope. Roman Krejčí, podobne ako jeho kolegovia z Toyoty, nemal takmer žiadny čas na prípravu svojej Yamahy. Nový motor si priniesol so sebou v taške a menil ho pred štartom rally. Počas súťaže riešil len jeden vážnejší problém s prasknutým výfukom, štyri krát sa v etape zmestil do dvadsiatky najrýchlejších a v prológu mu patrila dokonca tretia priečka medzi motocyklami. Súťaž ukončil ako jedenásty najúspešnejší v kategórii motocyklov a siedmy v triede Production.

www.benediktasvanagas.lt;Oldřich Bražina

Kategória quadov a do tretice Czech Dakar Team. Oldřich Bražina ako jediný z tímu vyrazil na nedakarskej technike. Čo si však z dakarského vystúpenia zopakoval, bol nepríjemný pád v druhej etape. Po sľubnom štvrtom mieste v prológu sa po zvyšok rally Bražina držal na hranici prvej desiatky klasifikácie quadov a desiata priečka mu patrila aj celkovo. Okrem Bražinu bol v súťaži prítomný ešte jeden Čech - Jaroslav Vojna. Technickými problémami stíhaný nový stroj SMC 520 mu príliš radosti nespravil a výsledkom bolo dvanáste miesto z trinástich klasifikovaných v cieli.

www.benediktasvanagas.lt;David Mabbs / Xavier Caminda

Smoliarom súťaže quadov bol obhajca prvenstva Sebastian Husseini (Suzuki 550). O pohodlné vedenie prišiel vinou zlyhania techniky počas štvrtého dňa a ani päť etapových víťazstiev (vrátene prológu) mu nepomohlo k lepšiemu než siedmemu miestu. Víťazstvo spadlo do náruče domácemu Obaidovi Echtibimu (Honda), tretie miesto si vybojovala rozhlasová moderátorka Vicky White (Suzuki LTR 450) a porazila svoju konkurentku Cameliu Liparoti-Baggiani (KTM 525 XC).

www.benediktasvanagas.lt;Yahya Al-Helei / Mansour Al-Helei

Do súťaže odštartovali aj tri kamióny. Nechcenou hviezdou prológu sa stal Pierpaolo Bonetti, keď svoje Iveco položil na bok. Problémom sa nevyhol ani počas nasledujúcich etáp a rally nakoniec nedokončil. Víťazom sa stal Steven Rotsaert s MANom.

Konečné poradie - motocykle a quady:
1. Marc Coma        KTM 690 Rally      20:26:09
2. James West      KTM 690 Rally    +00:21:39
3. David Casteu    Sherco 450         +00:30:56
4. Jacek Czachor  KTM 690 LC4     +01:20:16
5. Tim Trenker       KTM 690 Rally   +01:25:53
...
8. Obaid Echtibi       Honda                          +02:44:04 (1. miesto v kategórii quad)
13. Vicky White         Suzuki LTR 450          +03:48:31
15. Roman Krejčí    Yamaha 450 WR        +04:15:19
27. Oldřich Bražina  Yamaha 700 Raptor  +07:11:44
48. Jaroslav Vojna   SMC 520                      +37:36:11

Konečné poradie - automobily a kamióny:
1. Leonid Novickij / Andreas Schulz         BMW X3 CC                  21:32:27
2. Laurent Rosso / Francois Borsotto      Nissan Pathfinder    +05:10:36
3. Abdul Bari-bin Sugat / Ali Mirza              Nissan Patrol            +13:07:33
4. Joseph Rosso / Jean-Marie Lurquin    Nissan Patrol            +13:44:55
5. Yannick Comagnac / Jean-Luc Martin  Bowler Wildcat 200  +15:52:53
...
14. Jiří Janeček / Viktor Chytka                    Toyota LC 120          +59:05:02
17. Steven Rotsaert / Stefaan Vanbesien / Dirk Dendooven   MAN TGA   +82:09:09 (1. miesto v kategórii kamiónov)



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri