Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Rally  »  Národné šampionáty  »  Slovensko

41. ročník Rallye Tatry sa vydaril. Jazdci si užili zimu, hmlu aj slnko

Monday, 27. 10. 2014 - 16:17, Jozef Pisch   

41. ročník Rallye Tatry sa vydaril. Jazdci si užili zimu, hmlu aj slnko

Pod Tatrami a v pravej jesennej atmosfére vyvrcholili majstrovstvá Slovenska v automobilových súťažiach. Na konci sezóny najviac žiarili šťastím staronoví majstri krajiny Grzyb - Hundla. Béreš jun. - Répás si víťazstvom na 41. Rallye Tatry aspoň čiastočne napravili chuť po nevydarenom roku.

 Jozef Pisch;0x8c0969-1.jpg

Popradskí organizátori pripravili trať s tromi charakterom odlišnými úsekmi. Začínalo sa v piatok večer, na divácky obľúbenom mestskom okruhu. Posádky museli za tmy a pred množstvom uzimených divákov odkrúžiť štyri kolá, čo spolu tvorilo 12,7 kilometra. V sobotu boli na programe klasické lesné úseky. Technické a zradné Bijacovce s nerovným povrchom merali 15,7 kilometra. Takmer 11 kilometrov dlhú rýchlostnú skúšku Repaše charakterizoval hladký povrch a niekoľko spomaľovacích retardérov. Na oboch úsekoch sa posádky v priebehu soboty objavili trikrát, čo spolu s piatkovým mestským okruhom tvorilo 91,9 meraných kilometrov.

 Jozef Pisch;0x8c0871-1.jpg

Mestský prológ za chladného počasia

Krátko pred štartom sa v dejisku súťaže poriadne ochladilo. Súťažiaci absolvovali obhliadku trate pri teplotách vzduchu len tesne nad nulou a v duchu premýšľali, aké pneumatiky budú na jesenné podmienky najlepšie.
Meteorológovia zrážky vylúčili, no lesné úseky boli napriek tomu vlhké, navyše s popadaným lístím zo stromov. Na studený asfalt tak väčšina štartového poľa volila strednú a mäkkú zmes, prípadne kombináciu oboch. Hoci boli podmienky viac menej ustálené, v Poprade začala pravá pneumatiková lotéria.

 Jozef Pisch;0x8c1300.jpg

Niektorí sa zľakli mestského okruhu, obuli najmäkšie pneumatiky, lenže na kľukatej trati sa im začali prehrievať a preto si šmyky diváci užili dosýta.
Prirodzene najviac pozornosti pútali adepti na titul absolútnych majstrov Slovenska. Súboj sa pred Rallye Tatry zúžil medzi Igora Drotára s Vladom Bánocim (Škoda Fabia WRC) a úradujúcich šampiónov, Poliakov Grzegorza Grzyba s Robertom Hundlom (Škoda Fabia S2000).„Máme jednu podstatnú výhodu, a to, že my teoreticky nemusíme dôjsť do cieľa. Grzegorz Grzyb dôjsť musí.

 Tibor Szabosi;h7p0766-1.jpg

To je dosť veľa vzhľadom na to, že súťaž je zradná," konštatoval pred štartom Igor Drotár. Ani on, ani Grzyb sa na okruhu neukázali v ideálnej forme. Prešovčan v tme tápal a nevedel aktivovať systém ALS, takže jeho Fabia išla časť skúšky s nižším výkonom. Rodák z Rzeszowa zasa lamentoval nad slabou ručnou brzdou vo „vracákoch".

Tibor Szabosi;h7p9805-4.jpg

Vysoké tempo hneď v úvode nasadili Jozef Béreš jun. so Zoltánom Repásom. Jazdec najprv s úsmevom povedal, že problém s padajúcim klinovým remeňom na jeho Mini Countryman RRC konečne vyriešili a vzápätí sa ujal vedenia. Až o 13 sekúnd za ním zaostal druhý Pavel Valoušek navigovaný Petrou Řihákovou (Škoda Fabia S2000). Výborný tretí čas dosiahol Tibor Cserhalmi s Petrom Vejačkom v novučičkom Forde Fiesta R5. „Prológ sa dal prežiť. Vyskúšali sme si auto, vrátane otočiek na ručnú brzdu. To som vo Fieste R5 robil prvýkrát," povedal prešovský jazdec.

 Jozef Pisch;0x8c2269-1.jpg

V sobotu čakala na pretekárov hustá hmla

Nielen pre neho ozajstná Rallye Tatry začala až v sobotu, keď posádky vyrazili do lesa. Okrem šmykľavých ciest na ne čakala aj hustá hmla. „Nemám skúsenosti s jazdením v hmle, takže to bolo pre mňa veľmi ťažké. Hlavne v prvej rannej skúške som asi veľa stratil. Dvojka bola čo sa hmly týka, ešte horšia, bola to úplná katastrofa. Najmä v rýchlej sekcii sa mi veľmi ťažko orientovalo. Jeden retardér sme prešli cez pásku. Nevidel som ho a už mi to nevychádzalo," posťažoval sa Martin Koiš. Rovnaké problémy však mali všetci.

 Jozef Pisch;0x8c1557-1.jpg

S ťažkými podmienkami sa ráno najlepšie vysporiadal Béreš, ktorý opäť ušiel zvyšku štartového poľa. Stíhal mu iba Valoušek. V RS 3 sa zobudil Grzyb, keď bol najrýchlejší, no len o šesť desatín sekundy pred Bérešom. Pritom rodák z Debrade pri Košiciach zaznamenal nepríjemnú krízovú situáciu. „V druhej skúške sme asi tri kilometre pred cieľom nemali napísaný jeden retardér. Pri obhliadke trate sme si ho jednoducho nevšimli. Bol som veľmi prekvapený, no nakoniec sa mi podarilo dobrzdiť," vydýchol si Béreš.

 Tibor Szabosi;o8c8264.jpg

Igor Drotár výrazne strácal a po dvoch sobotňajších meraných úsekoch figuroval až na siedmej priečke s viac ako minútovou stratou na čelo. „Časy sú zlé. Neviem sa skoncentrovať, hmla ma vyhodila z rytmu... Som akýsi nesvoj, neviem ísť rýchlo. Asi som zle ráno vstal. Auto funguje podľa mňa dobre, ale ja nič nejdem," povedal Drotár.

Martin Trenkler;mg-6938-1.jpg

Jeho konkurent v boji o titul Grzyb mal lepšiu náladu. Do servisnej zóny vchádzal na priebežnom treťom mieste, za Bérešom a Valouškom. „Ideme bez problémov, svoje vlastné tempo. Máme svoj cieľ, ktorý musíme naplniť, a jemu podriadime všetko. Podmienky sú náročné, na trati je hmla, takže musíme byť opatrní."

 Tibor Szabosi;h7p0809-3.jpg

Do cieľa v núdzovom režime

Po preskupení a prestávke v servisnej zóne pokračoval harmonogram 41. Rallye Tatry záverečnou sekciou so štyrmi rýchlostnými skúškami. Medzi nimi nebol servis, iba tankovacia zóna.
Béreš kontroloval situáciu a svoj náskok zvyšoval sekundu po sekunde. Po predposlednej rýchlostnej skúške prišiel šok, keď Mini odrazu zastalo. Zaštrajkovala elektronika v podobe jedného z čidiel. Pilot duchaprítomne odpojil problematickú časť, auto padlo do núdzového režimu, ale došlo až na cieľovú rampu.
Béreš s Repásom si po nevydarenej sezóne plnej technických problémov, konečne vychutnali absolútne víťazstvo.

 Jozef Pisch;0x8c1341-1.jpg

Pavel Valoušek šiel hlavou, zbytočne neriskoval a v ťažkých podmienkach naplno využíval svoje bohaté skúsenosti. V Poprade si s novou spolujazdkyňou Petrou Řihákovou vyjazdili striebro. Bronz a spolu s ním aj titul získalo Grzyb s Hundlom.
„Sme v cieli a sme majstri, je to skvelé. Získali sme štvrtý titul majstrov Slovenska a tretí v rade za sebou. Výkon v Tatrách sme podriadili taktike. Nešli sme na sto percent, skôr tak na päťdesiat. Dali sme si za cieľ, neurobiť chybu, a to sa nám aj podarilo," tešil sa Poliak.

Tibor Szabosi;h7p1179-2.jpg

Drotár tentoraz za najrýchlejšími zaostával a skončil šiesty. Konečná druhá priečka v absolútnom hodnotení majstrovstiev Slovenska je však tiež veľmi cenná. „Som vďačný aj za to druhé miesto. Veď koniec koncov, byť druhý v takej konkurencii a takom šampionáte je skvelé. Mám pocit, že keby sa nám lepšie podaril vstup do súťaže, mohlo to vyzerať inak. Potom sme už išli tak „normálne".

Tibor Szabosi;h7p0873-3.jpg

Produkčné vozidlá (trieda 3) tohto roku trápi riedke štartové pole. V Poprade odštartovalo iba päť vozidiel. Prvenstvo získali Tomáš Ondrej s Adamom Gömörim na Subaru Impreza, napriek prasknutej poloosi v predposlednom meranom teste.
Naopak, renesanciu zažívajú malé dvojkolky, konkrétne trieda 6. Vyhrali Rasťo Chvála s Liborom Hlisnikovským a pripísali si premiérový titul majstrov Slovenska.

 Tibor Szabosi;h7p0247-3.jpg

Zaznelo v cieli súťaže

Jozef Béreš jun.: „Som veľmi spokojný, že sme vyhrali. Ku koncu to bolo hektické, lebo auto na prejazde po predposlednej skúške zastavilo. Svietila mi chyba jedného čidla. Tak som odpojil „šteker", Mini sa preplo do núdzového režimu a tak sme prešli poslednú rýchlostnú skúšku."
Pavel Valoušek: „Z našej strany veľká spokojnosť. Neurobili sme chybu a problémy s autom, ktoré boli sme odstránili. Radi sa sem kedykoľvek vrátime, pretože súťaž bola nádherná. Ďakujem mechanikom a celému tímu."

Tibor Szabosi;h7p1131-1.jpg

Tomáš Ondrej: „Súťaž bola z nášho pohľadu veľmi zaujímavá. Najprv sme mali problémy s autom, hoci nie v zmysle technických problémov. Auto bolo nastavené inak, ako by mi vyhovovalo. Potom sme ho však „preklikali" a bolo to omnoho lepšie. Útočil som na piate miesto absolútne, no v predposlednej skúške mi praskla poloos, takže sme nakoniec prišli nielen o piate, ale aj o šieste miesto. Triedu sme však s náskokom vyhrali."

 Jozef Pisch;0x8c0828-1.jpg

Tibor Cserhalmi: „Auto mi absolútne učarovalo, spolujazdec Vejo bol tiež perfektný a tím tiež. Pomaly sme sa do toho opierali. Super."
Pavol Nagy: „V poslednej rýchlostke som zase trafil retardér, ten istý, za aký som už raz dostal penalizáciu. Ešte mi to aj zdochlo a museli sme cúvať, takže sme si to vychutnali. Titul má Rasťo Chvála, my sme aspoň otestovali novú techniku."

Martin Trenkler;mg-9495-2.jpg

Rasťo Chvála: „Trochu nervozity bolo, ale napokon sa ukázalo, že keď na to človek rozumne tlačí, tak je to najlepšie. Odchádzať z Rallye Tatry s titulom je krásne. Vždy som bol druhý. Majstrovský titul som naposledy oslavoval ešte s Fiatom Seicento v pretekoch automobilov do vrchu."

 Jozef Pisch;0x8c1721-1.jpg

41. Rallye Tatry - neoficiálne poradie v cieli:

1. Béreš/Repás (SR/H) Mini Countryman RRC 50:57,7 min., 2. Valoušek/Ři­háková (ČR) Škoda Fabia S2000 +25,5 s., 3. Grzyb/Hundla (PL) Škoda Fabia S2000 +54,8, 4. Cserhalmi/Ve­jačka (SR) Ford Fiesta R5 +1:21,7 min., 5. Majerčák/Ko­llárik (SR) Ford Fiesta R5 +2:18,5, 6. Drotár/Bánoci (SR) Škoda Fabia WRC +2:48,7, 7. Ondrej/Gomori (SR) Subaru Impreza WRX STi +2:49,9, 8. Kukučka/Podobník (SR) Škoda Fabia WRC +4:29,3, 9. Hanuš/Harabín (SR) Mitsubishi Lancer Evo X +6:00,2, 10. Chvála/Hlis­nikovský (SR/ČR) Peugeot 208 R2 +6:05,8.

 Martin Trenkler;mg-6953-3.jpg

Víťazi jednotlivých tried:

2: Béreš/Repás (Mini Countryman RRC)
3: Ondrej/Gomori (Subaru Impreza WRX STi)
5: Laurinc/Laurincová (Renault Clio)
6: Chvála/Hlinskovský (Peugeot 208 R2)
7: Budín/Němec (Renault Clio Sport)
11: Drotár/Bánoci (Škoda Fabia WRC)
H: Sychra/Kavalek (Lancia Delta)

 Jozef Pisch;0x8c2388.jpg

Slovenský Rally Pohár - neoficiálne poradie v cieli:

1: Kundlák/Hranka (SR) Honda Civic 26:48,8 min., 2. Švec/Švec (SR) Honda Civic +1:03,5 min., 3. Haluška/Kočík (SR) Seat Ibiza TDI +1:24,1, 4. Šablatúra/An­talík (SR) Škoda Felicia +1:35,6, 5. Jurečka/Devoša (SR) BMW E30 +1:58,0, 6. Pazderák/Balla (SR) Lada 2107 +2:43,6, 7. Debnár/Volák (SR) Suzuki Swift +2:59,6, 8. Vrábel/Michalec (SR) Daihatsu Charade +3:15,3, 9. Zvalo/Vician (SR) Citroen Saxo +3:59,5, 10. Elexa/Tamášová (SR) Škoda Fabia +5:11,7.

Tibor Szabosi;o8c8405.jpg

Zdroj: TS Rallye Tatry



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri