Registracia

Po dokončení registrácie bude odoslaný do Vašej E-mailovej schránky E-mail s odkazom na stránku, kde budete musieť Váš účet behom nasledujúcich 24 hodín aktivovať. Prečítajte si podmienky registrácie.

Kliknutím na ikonku sa môžete u nás zaregistrovať aj cez Váš Facebook účet(testovacia prevádzka).

Meno:
E-mail:
Heslo:
Heslo:
Súhlasím s podmienkami registrácie
Prihlásenie Google Translate

Home  »  Okruhy

201 víťazstvo pre Rogera Penskeho a premiérové pre Willa Powera na Starej tehelni

Sunday, 27. 05. 2018 - 23:08, Ľuboš Kašický   

201 víťazstvo pre Rogera Penskeho a premiérové pre Willa Powera na Starej tehelni

500-míľovka v Indianapolis uzatvorila super víkend v ktorom sme spoznali nielen víťaza Rallye Tatry, ale aj víťaza GP Monaka a 102 víťaza najstarších pretekov sveta.


Tridsaťdva pretekárov a jedna pretekárka odštartovalo o štvrť na sedem podvečer nášho času do už 102.ročníka najstaršej štvorkolesovej rulety. Šialených 800 kilometrov v divokej priemernej rýchlosti cez 250 km/h je však niečo, čo zvládne len málo pretekárov na svete. Aj dnes sa to v magickom štvoruholníku potvrdilo.

in01.jpg

Z víťazstva sa po prvýkrát vo svoje bohatej jazdeckej kariére radoval Novozélanďan Will Power z košiara Rogera Penskeho. „Mám za sebou už veľa víťazstiev a pole position, no žiadne neznamená toľko, ako toto," neskrýval priam detinskú radosť čerstvý ašpirant na vymodelovanie svojej tváre na slávnu trofej pre víťaza. „Boli to skvelé preteky a radujem sa aj za Rogera Penskeho, vďaka ktorému sme to mohli dokázať. Ešte mi to chvíľu bude dochádzať, ale na tento moment nikdy v živote nezabudnem."

in04.jpg

Will Power vyhral v Penskeho aute jubilejné 200-té víťazstvo pred troma týždňami na vnútornom okruhu v Indianapolis a Roger Penske vtedy povedal, že to najdôležitejšie víťazstvo je až to 201. Teraz sa to podarilo práve na najslávnejších amerických a najstarších pretekoch sveta na ovále Starej tehelne v Indianapolise, kde Penske víťazil už 17-krát. Will Power sa stal zároveň prvým pretekárom, ktorý v májovom „kempe" na Indianapolis vyhral najprv okruh a potom aj ovál.

in03.jpg

Na víťazstvo si asi najviac brúsil zuby domáci pilot Ed Carpenter, ktorý vyjazdil pole postion a dlho v pretekoch viedol. O víťazovi znova však rozhodla kombinácia stratégie a šťastia. Preteky mali sedem výjazdov bezpečnostného vozidla, ktoré rozohrali strategické šachy tímov. Do finále sa dostali nakoniec spomínaný Carpenter, Will Power, no i skúsený Scott Dixon, či Alex Rossi, Ryan Hunter-Reay a Simon Pagenaud. Jedenásť kôl pred koncom skončil na zvodidlách aj favorizovaný Tony Kanaan a reštartovalo sa do posledných šiestich kôl. Dixon musel šetriť palivo a Carpenter tiež nestačil. Power tankoval 28 kôl pred koncom a tak mal nakoniec najviac paliva a najčerstvejšie pneumatiky. Do posledných kôl sa do toho oprel a nikto mu už nedokázal zakontrovať.

power-win.jpg

Jedinou ženou v štartovom poli bola Američanka Danica Patrick (36), ktorá sa svoju bohatá kariéru v monopostoch rozhodla ukončiť posledným štartom na starom ovále. Štartovala s číslom trinásť a vo výrazných zelených farbách, aby deklarovala, že neverí povedačkám. Po šmyku však aj ona skončila v bariére už v 68.kole a kariéru uzavrela inak, než si želala.

in02.jpg

Populárna americká séria IndyCar sa májovou oslavou benzínu a spálených pneumatík na Indianapolise prehupla do druhej tretiny sezóny a v uvoľnenejšej atmosfére bude pokračovať už o týždeň dvojkolom v detroitskom parku Belle Isle (štát Michigan). V čele priebežného poradia je Will Power len o dva body pred Alexom Rossim. Tretí Dixon stráca nič neznamenajúcich 24 bodov.

in-results.jpg

 



Diskusia k článku

Profily jazdcov
Najkomentovanejšie
Kalendár podujatí
Naši partneri